Vega Söndag

En ny hälsofrämjande metod för unga

 • 57 min
 • utgått

Den självupplevda psykiska ohälsan, det vill säga känslan av nedstämdhet, ångest och håglöshet, har ökat bland ungdomar i Finland. Den hälsofrämjande metoden YAM som står för Youth Aware of Mental health (ungdomar medvetna om psykisk hälsa), är ett nytt hälsofrämjande program för unga i åldern 14-16. Metoden har tagits i bruk i några utvalda skolor i Österbotten och visat goda resultat internationellt. Ann-Charlott Rastas från Psykosociala förbundet berättar vad det hela går ut på.

Sändningar

 • sö 16.9.2018 10.03 • Yle Vega Åboland

Avsnitt

 • Författaren Malin Kivelä är nominerad till Runebergspriset med romanen "Hjärtat". Hon för en djup diskussion om ordet hjärta tillsammans med Kike Bertell och Eva Kela i serien Ordet läcker.

 • Patrik Berghäll arbetar som utomhuspedagog och vildmarksguide och skriver faktabaserade böcker. Han besöker studion för att diskutera sin senaste bok "Farans år 1948".

 • Kike Bertell och Eva Kela bär hundhuvudet tillsammans med universitetsforskaren Stefan Nygård. Ordet är skuld i serien Ordet läcker.

 • Eva Ahl-Waris har nyligen utbildat sig till historielärare på distans och studerar teologi via webben. Hon besöker studion för att diskutera vuxenutbildning.

 • Vilket är världens största rum? Folkloristen Blanka Henriksson, som forskat i vardagens rum i Svenskfinland under 1900-talet, besöker studion. Hon gör en djupdykning i ordet rum i serien Ordet läcker tillsammans med Eva Kela och Kike Bertell.

 • Avkopplande och upplysande diskussioner om kultur och hälsa tillsammans med Kike Bertell.

 • Det bjuds på en elektromagnetisk timme i serien Ordet läcker då Kike Bertell, Eva Kela och Marcus Rosenlund riktar sin energi mot ordet strålning.

 • Maria Sundblom Lindberg besöker studion för att ge en inblick i serien Maria och sommarpratarna, som startar i dag på Yle Fem.

 • Låter det danska språket grötigt i dina öron? Ordet gröt med all dess ingredienser analyseras idag av Henrik von Pfaler, Kike Bertell och Eva Kela i serien Ordet läcker.

 • Avkopplande och upplysande diskussioner om kultur och hälsa tillsammans med Kike Bertell.

 • Är kokainet rent? Vad är det för piller jag har köpt och tänkt ta? Och vad borde jag tänka på när jag tar extasy?

  I dessa festivaltider är det många unga som för första gången tar en drog. Om man är på en festival i England, Tyskland, Schweiz eller Holland så kan man besöka ett tält som befolkas av kemister och sjukvårdspersonal för att kemiskt få sin drog testad. Dels får man veta om drogen är ren, dels får man information om hur man ska dosera för att inte överdosera.

  Skadereducering kallar man det här för. Polisen i de här länderna har valt att inte gå in och haffa de som besöker tältet. Så här frigjorda är vi förstås inte i Finland när det gäller droger. Vi är som många andra länder i norden ett nolltolerans land. Men skulle den här typen av skadereducering hjälpa våra unga undan ett liv i missbruk?

  Mette Strauss, verksamhetsledare på förbundet KRAN, ett resurscentrum för missbrukarvården och det drogförebyggande arbetet i Svenskfinland tror på den här typen av skadereducerande verksamhet. Hon tror också att avkriminalisering av cannabis, enligt portugisisk modell, skulle kunna vara en väg att gå i det förebyggande arbetet.

  Jani,som själv har många år av alkoholmissbruk och narkotikamissbruk bakom sig, håller med om den idén. Jani beskriver också den svåra vägen från att vara missbrukare till att bli kvitt sitt beroende. Intervju: Sonja Smederevac

 • Siw Broman från Lovisa bytte ut soffan och dagdrömmeriet mot äventyr och goda gärningar. För 25 år sedan åkte hon till Latinamerika och blev kvar. Hon såg fattigdom och misär och bestämde sig för att bli en av de som sträcker ut en hjälpande hand. Till en början arbetade hon som volontär på barnhem men så småningom med hjälp av vänner, lyckades hon öppna ett eget barnhem i Boliva. Och i 11 års tid har hon nu räddat många unga flickebarn undan sexuellt våld och fattigdom. Barnhemmet Corazon Grande är Siw Bromans livsverk. Intervju: Sonja Smederevac

Lyssna också