Vegas sommarpratare podcast

Michelle Karvinen 2018

 • 22 min
 • tillsvidare

Ishockeyspelaren Michelle Karvinen drömde som liten flicka i Danmark om att bli hockeyproffs. Som 16-åring flyttade hon ensam till sin pappas hemland för att förverkliga den drömmen. I dag har hon bland annat två OS-brons i sitt prisskåp. I sitt sommarprat ser Michelle tillbaka på sin karriär i Finland, USA och Sverige och jämför villkoren för kvinnliga och manliga hockeyspelare.

Redaktör: Thomas Lundin
Produktion: Parad Media

Sändningar

 • to 16.8.2018 7.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Finlandssvenska Linda Sällström blev fotbollsproffs i Sverige när hon var 19 år gammal. Hon
  har valts till årets spelare två gånger och spelat flera landskamper än självaste Jari
  Litmanen. Just nu spelar hon framgångsrikt i Paris FC, i en av världens främsta fotbollsligor.
  Vid sidan av fotbollen pluggar hon till läkare vid Lunds universitet, eftersom en damspelare –
  hur framgångsrik hon än är – inte kan leva livets glada dagar då karriären är över. Från dag
  1 gäller det att ha inkomster, för att överleva. Linda Sällström sommarpratar om livet som
  fotbollsproffs – mot alla odds. Tre gånger har hennes främre korsband i knät brustit. Redan
  efter första gången brukar karriären vara förbi. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

 • Kompositören Thomas Enroth har alltid gått sin egen väg, både inom karriären och kärleken.
  När han blev ett par med den 14 år äldre sångerskan Heléne var hon gift med en av hans
  bästa vänner. I sitt sommarprat talar han om kärleken till sin hustru och till musiken, som han
  vägrar dela in i fack. Han blandar klassisk musik och dansband – även om det stänger
  dörrarna till finrummen. Enroth talar också om den andliga kris han drabbades av då han
  jobbade som kantor. När han sa upp sig fick han sin tro tillbaka. Redaktör: Thomas Lundin,
  Parad Media.

 • Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta älskar grundskolan och den offentliga sjukvården. Hennes årskull var den första som fick gå i grundskola. Utan den skulle hon knappast sitta där hon sitter i dag. Och utan den finländska offentliga sjukvården skulle hon knappast vara vid liv. Hon har två gånger botats från allvarlig cancer. I sitt sommarprat i Yle Vega talar Maarit om rörelser, ställen, fenomen och människor som hon älskar.

  Redaktör: Thomas Lundin
  Produktion: Parad Media

 • Ishockeyspelaren Michelle Karvinen drömde som liten flicka i Danmark om att bli hockeyproffs. Som 16-åring flyttade hon ensam till sin pappas hemland för att förverkliga den drömmen. I dag har hon bland annat två OS-brons i sitt prisskåp. I sitt sommarprat ser Michelle tillbaka på sin karriär i Finland, USA och Sverige och jämför villkoren för kvinnliga och manliga hockeyspelare.

  Redaktör: Thomas Lundin
  Produktion: Parad Media

 • Filmregissören Sawandi Groskind är född i Memphis, USA där hans finlandssvenska mamma sällskapade med en Vietnamveteran, vars drogmissbruk eskalerade. Till sist fanns bara möjligheten att fly till morföräldrarna i Jakobstad. Inspirerad av sin egen historia jobbar Sawandi i dag främst med flyktingar då han skapar film. I sitt sommarprat talar han om utanförskap och fattigdom och vilka spår de lämnar i oss.

  Redaktör:Thomas Lundin
  Produktion: Parad Media

 • Industridesignern Olavi Lindén har gjort en lång och framgångsrik karriär inom Fiskars. Hans yxor och trädgårdsredskap finns i miljontals hem runtom i världen. I sitt sommarprat talar han om lekens kraft och säger sig ha lekt på jobbet hela livet. Sina pensionärsdagar tillbringar han som framgångsrik byggare av musikinstrument.

  Redaktör:Thomas Lundin
  Produktion: Parad Media

 • Författaren Sirpa Kähkönen växte upp med sin morföräldrar. I deras kärlek, men också i deras tystnad. En tystnad om trauman från Finlands krig. I sitt sommarprat talar hon om allt det som man tidigare teg om. Tack vare en låda med gamla foton, som Sirpa fick av morfars syster, kunde hon börja nysta i släktens historia.

  Redaktör: Maria Sundblom Lindberg
  Produktion: Parad Media

 • Professor Alf Rehn säger sig ha ett urdåligt minne när det gäller anekdoter ur hans eget liv. Och de saker han minns, vågar han inte riktigt lita på - eftersom vi människor så lätt förhäxas av våra egna minnen och ofta bara minns det vi vill komma ihåg, ibland till och med saker som aldrig hände. I sitt sommarprat i Yle Vega talar Alf Rehn om minnesfragment, falska hågkomster och minnets förgänglighet.

  Redaktör:Thomas Lundin
  Produktion: Parad Media

 • Poeten Sinéad Obrey är passionerat intresserad av kroppsmodifiering. Stora delar av hennes kropp är täckt av tatueringar, hon har nio piercingar, uttänjda öron och en kluven tunga. I sitt sommarprat talar hon om beslut som inte går att ändra, när andan faller på. Hon väljer också att lyfta upp mental ohälsa och berättar om sina problem som hon satt så mycket tid och energi på att dölja.

  Redaktör: Thomas Lundin
  Produktion: Parad Media

 • Efter en intensiv kampanj som volontär för Barack Obamas presidentkampanj blev juristen, affärsmannen Bruce Oreck som tack erbjuden att bli ambassadör. Han valde att komma till Finland, ett land han inte hade kopplingar till men kände ett starkt band till. I sitt sommarprat berättar Bruce Oreck om hur det var att växa upp utan ord, om utanförskap och ordets makt, om hur han blev president Barack Obamas röst i Finland

  Redaktör: Jessica Jensen
  Produktion: Parad Media

 • Professor Åsa Palviainen är född och uppvuxen i Sverige, men jobbade ett halvår vid universitetet i Jyväskylä på 90-talet. På flyget hem lovade hon sig själv att aldrig återvända. Några år senare var hon gift med en finskspråkig man, mor till en tvåspråkig son, husägare i det finskaste Finland och professor i svenska vid Jyväskylä universitet. I sitt sommarprat jämför hon sina hemländer.

  Redaktör: Thomas Lundin
  Produktion: Parad Media

 • Chefen för Väestöliittos parförhållandecentrum Heli Vaaranen gjorde på 1980-talet karriär som modell och mannekäng i Paris, Tokyo och New York. När hon gick på konstskola i New York introducerades hon för Andy Warhol och de blev goda vänner. I sitt sommarprat delar Heli med sig av sina dagboksanteckningar från de otroliga åren.

  Redaktör: Maria Sundblom Lindberg
  Produktion: Parad Media

Lyssna också