Dokumenterat

Vad gör livet värt att leva

 • 44 min
 • tillsvidare

En berättelse om att inte ge upp, också om livet ger en riktigt mycket stryk.
Det är en bekant känsla för många, att plötsligt en morgon överfallas av känslan att inte alls vilja stiga upp ur sängen. Även om allting egentligen är bra, känns allting meningslöst, som om det enklaste skulle vara att dra täcket över huvudet, och ge upp.
I en radiodokumentär låter Tomas Jansson sig överfallas av hopplösheten, och söker upp människor som har upplevt eller sett tragedier, som nu får frågan vad som gör livet värt att leva.
Manuskript och editering: Tomas Jansson (till höger på bilden). Med musik av Robert Kock (till vänster på bilden).

Sändningar

 • sö 26.8.2018 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • Efter kriget bränner finska statspolisen alla arkivhandlingar gällande judarna. 1947 inleds en rättegång vid Åbo Hovrätt, där bl.a. statspolisens chef Arno Anthoni står åtalad. Men rättegången får en överraskande vändning.

 • Tidigt på morgonen den 6 november förs åtminstone tjugosju personer ner till hamnen till det tyska fartyget s/s Hohenhörn. Med är Georg, Janka och Franz Olof Kollman och fem andra judar som via Berlin förs till Auschwitz-Birkenau.
  Del 4 i serien publiceras 23.4

 • I kampen mot judarnas deportering, en kamp som går ända upp på regeringsnivå, kommer ett vykort att spela en stor roll.
  Del 3 i serien publiceras 22.4

 • Utanför Munksnäs allé 18 B i Helsingfors ligger tre stenar med namnen Georg, Janka och Franz Olof Kollman inristade. Stenarna är s.k. snubbelstenar, det är meningen att man skall snubbla över dem.
  Familjen Kollman hörde till de åtta judar som tidigt på morgonen den 6 november 1942 deporterades från Finland. Via Tallinn och Berlin förs de till Auschwitz. Till Finland hade familjen Kollman flytt undan nazisterna.
  Men vem var Georg, Janka och Franz Olof Kollman?
  En podcastserial i 4 delar
  Redaktör: Mi Wegelius, ljuddesigner: Anne Heikkilä, dramaturg: Are Nikkinen, producent: Staffan von Martens
  Del 2 publiceras 21.4

 • År 1960 utkom brädspelet Oljan det stora äventyret. Det var ett strategispel som andades framtidstro och bokstavligen utnämnde oljan till framtidens drivmedel. Knappt 60 år senare har optimismen förvandlats till ett svårhanterligt oljeberoende.
  Redaktör: Petter Lindberg.

 • De finska spionerna tar sig framgångsrikt tillbaka till Finland, men sovjetisk underrättelsetjänst är dem på spåren. Reino Sappinen trotsar hotet och tillfångatas. Lauri Solehmainens flykt fortgår i 17 år.

 • Lauri Solehmainen och Reino Sappinen påbörjar sin vandring mot Murmansk. De är utrustade med pistoler och spionkameror. En oväntad motgång äventyrar det hemliga uppdraget.

 • Lauri Solehmainen får agentutbildning i Oslo våren 1952. I Helsingfors väntar den norska spionchefen Magnus Bratten med mer information. Lauri Solehmainen vidtalar den forna vapenbrodern Reino Sappinen att följa med på det farliga spionuppdraget till Murmansk.

 • Berättelsen om en finsk spion, en Yle Podcast i fyra delar

  Efter andra värdskrigets slut skärptes det världspolitiska läget. Även över ett krigstrött Finland kastade kalla kriget sin skugga. För att avvärja ett östligt anfall påbörjade man en hemlig militäroperation, där CIA, norsk underrättelsetjänst och finska krigsveteraner bildade en fungerande spionorganisation.
  Hur kommer det sig att ett Natoland utbildade finska agenter för eget syfte? Vilket var agenternas uppdrag? Och vem var Lauri Solehmainen som sommaren 1952 begav sig på hemligt uppdrag till Murmansk?

  Del 1 Fjärrpatrullsmannen Lauri Solehmainen kontaktas i februari 1952 för ett hemligt uppdrag. Belöningen utgör 1 miljon mark.

  Manus och regi: Petter Lindberg. Som Lauri Solehmainen hörs skådespelaren Pekka Strang.
  Ljuddesign: Jyrki Häyrinen
  Producent: Staffan von Martens

 • Förra året råkade Storbritannien och Ryssland i luven på varandra efter att två ryska militära underrättelseagenter utförde en dristig nervgiftattack på dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury. Mordförsöket misslyckades men spänningen mellan de båda länderna har sedan dess varit nästan lika uppskruvad som under kalla kriget. London härbärgerar drygt 750 000 invånare som härstammar från ryskspråkiga länder och det påstås ofta att ryssar är anglofiler. Hur kunde det gå så fel?
  Redaktör: Albert Ehrnrooth.
  Bild copyright EPA

 • I dag kan deras namn associera till pop- och rapartister, Alma och Nelly B, men de skrev sig in i världshistorien långt tidigare. Alma Söderhjelms blev känd bland annat för sina vassa kåserier och skandalromanen Kärlekens väninna, som kom ut 1922. Nelly B, det vill säga Melli Beese, blev 1911 Tysklands första kvinnliga pilot.
  Redaktör: Mi Wegelius.

 • På ett kurscenter i Esbo samlas åtta personer för att delta i något som kanske kommer att förändra deras liv. De ska dricka Ayahuasca tillsammans med en shaman. Brygden lär ge nycklar till det undermedvetna, den ska fungera mot depression, tvångsbeteenden och beroendeproblematik. Men den innehåller DMT, ett ämne som är narkotikaklassat och därmed olagligt i Finland. Dessutom kan det orsaka psykos.
  Redaktör: Heidi Grandell-Sonck, ljuddesigner: Suvi-Tuuli Kataja, producent: Staffan von Martens

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också