Finlandssvenska krimpodden

Äggmannen del 3: Rättegången

 • 22 min
 • tillsvidare

Hur ska bevismaterialet fraktas och vart? Flera år av rättegång inleds. Vad får 27-åringen från Närpes för straff och vad kommer hända med alla fågelägg?
Redaktör är Elin von Wright

Sändningar

 • to 20.9.2018 19.22 • Yle Vega

Avsnitt

 • Presidentparet har skjutsats till Joensuu. Hur slutade resan?

 • Presidentparet skjutsas genom Finland i en grön Chevrolet. Paret vet inte vart de är på väg eller vad som väntar dem. ”Landskapen blir allt ödsligare och kvällen allt mörkare”, skriver Ester Ståhlberg i sin dagbok.

 • Den 14 oktober år 1930 går president Kaarlo Juho Ståhlberg på sin vanliga morgonpromenad tillsammans med sin fru Ester på Brändö i Helsingfors. På vägen möter de en mörkgrön Chevrolet, och två män som stiger ur bilen. Männen lyfter in presidenten i bilen, varmed fru Ester sätter sig i baksätet och meddelar att hon tänker åka med. Nu börjar en 700 kilometer lång bilresa genom Finland under pistolhot.
  Svenska Yles krimpodd i tre delar berättar om händelserna år 1930, året då Finland var nära en statskupp och diktatur. Under sommaren, mellan maj och oktober, utförde högerradikala aktivister över 250 kidnappningar, skjutsningen av presidentparet var den sista.
  Redaktör: Mikaela Weurlander. Dramaturg: Are Nikkinen. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen, Producent: Staffan von Martens.

 • Polisens beteende under mordutredningen är märkligt. Varför undersöker en likhund mordlägenheten innan Volkan Ünsal ens anmäls försvunnen? Narkotikapolisen med Jari Aarnio i spetsen har sitt finger med i spelet.

 • Liket försvinner spårlöst och ingen erkänner mordet. Men åtal väcks mot fyra män. Tre åtalas för mord och en för anstiftan. Bland bevisen finns ett buggat fyllesamtal och en förlovningsring.

 • Volkan Ünsal har berättat för polisen vad han vet om Arlandarånet. Det var ett förräderi, säger Janne Raninen. Och Volkan ska få sitt straff.

 • Den 16 oktober 2003 mördar Janne Raninen sin barndomskompis, Volkan Ünsal, på uppdrag av en annan barndomskompis, Leo Carmona.
  Hur gick det egentligen till när polisen började utreda det här uppmärksammade mordet? Det finns flera märkligheter i polisutredningen. Och kopplingar till tidigare chefen för narkotikapolisen, Jari Aarnio.

  Podden är gjord av Christoffer Gröhn. Med uppläsning medverkar Niklas Åkerfelt., Ljuddesignen är gjord av Jyrki Häyrinen. Dramaturg är Are Nikkinen och producent Staffan von Martens.

  Del 1: Janne Raninen växer upp i Jordbro i Stockholm. Han och Volkan Ünsal umgås mycket under tonåren. Men Arlandarånet i juli 2002 förändrar allt.

 • Pirilö-Karl har blivit dömd till att mista sin högra hand och livet genom halshuggning, men det tar inte slut än. Karl försöker in i det sista lätta på sitt straff, och hittar till och med ett nytt vittne. Men vem är det och varför nämner han vittnet först nu? Nu ska jag som gjort podden också äntligen få veta om jag är släkt med Karl eller inte.

 • Året är 1860 och Pirilö-Karl står åtalad för flera mord. Emellan rättegångarna har Karl lättat på sitt hjärta för en gammal bekant som hälsat på honom. Vännen lovar att inte avslöja något, men en dag stiger han upp i vittnesbåset. Vad har Karl egentligen berättat?

 • Pirilö-Karls styvbarn har varit försvunna i nästan två dagar när man slutligen hittar dem. Pirilö-Karl och hans hustru Brita-Kajsa beskylls genast för barnens försvinnande, men det finns inga bevis. Ett ensamt vittne i skogen får slutligen Karls ansikte att blekna - men duger hennes vittnesmål?

 • Under 1800-talet skickas tusentals personer iväg till Sibirien på straffarbete. En av dem kallas Pirilö-Karl - en helt vanlig bonde från byn Pirilö. Det sägs att han mördat åtta personer, flera av dem barn. Men vem var Pirilö-Karl egentligen? Djupt religiös eller en skenhelig mördare? Jag som gjort podden heter Ann-Catrin Granroth och jag har samma efternamn som Karl. Jag har också växt upp på samma gård som honom. Här tar jag reda på om ryktet om Karl verkligen stämmer. Jag rotar i min släkthistoria och hittar en av Österbottens mest spektakulära mordhistorier.
  Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens

 • Hur ska bevismaterialet fraktas och vart? Flera år av rättegång inleds. Vad får 27-åringen från Närpes för straff och vad kommer hända med alla fågelägg?
  Redaktör är Elin von Wright

Inga kommande avsnitt

Lyssna också