Avsnitt

 • Pirilö-Karl har blivit dömd till att mista sin högra hand och livet genom halshuggning, men det tar inte slut än. Karl försöker in i det sista lätta på sitt straff, och hittar till och med ett nytt vittne. Men vem är det och varför nämner han vittnet först nu? Nu ska jag som gjort podden också äntligen få veta om jag är släkt med Karl eller inte.

 • Året är 1860 och Pirilö-Karl står åtalad för flera mord. Emellan rättegångarna har Karl lättat på sitt hjärta för en gammal bekant som hälsat på honom. Vännen lovar att inte avslöja något, men en dag stiger han upp i vittnesbåset. Vad har Karl egentligen berättat?

 • Pirilö-Karls styvbarn har varit försvunna i nästan två dagar när man slutligen hittar dem. Pirilö-Karl och hans hustru Brita-Kajsa beskylls genast för barnens försvinnande, men det finns inga bevis. Ett ensamt vittne i skogen får slutligen Karls ansikte att blekna - men duger hennes vittnesmål?

 • Under 1800-talet skickas tusentals personer iväg till Sibirien på straffarbete. En av dem kallas Pirilö-Karl - en helt vanlig bonde från byn Pirilö. Det sägs att han mördat åtta personer, flera av dem barn. Men vem var Pirilö-Karl egentligen? Djupt religiös eller en skenhelig mördare? Jag som gjort podden heter Ann-Catrin Granroth och jag har samma efternamn som Karl. Jag har också växt upp på samma gård som honom. Här tar jag reda på om ryktet om Karl verkligen stämmer. Jag rotar i min släkthistoria och hittar en av Österbottens mest spektakulära mordhistorier.
  Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens

 • Hur ska bevismaterialet fraktas och vart? Flera år av rättegång inleds. Vad får 27-åringen från Närpes för straff och vad kommer hända med alla fågelägg?
  Redaktör är Elin von Wright

 • Det är november 2011. I Karleby stiger en biolog och en tullman specialiserad på narkotikasmuggling in i en civil Volkswagen Golf och kör i riktningen Närpes. Väl framme parkerar de framför ett växthus. Vad de hittar innanför dörrarna chockerar dem alla.

 • Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Många av dem fridlysta. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia och en internationell liga av äggsamlare uppdagas.

  Det hela börjar år 2009. Brittiska polisens riksomfattande projekt för att få fast så kallade ”egg dealers” får nys om en brittisk fågelägg-liga med förgreningar till hela världen. Genom en av de ledande figurerna i Storbritannien, en herreman bosatt i ett slott på den skotska landsbygden, leder spåren till Finland.

  En Svenska Yle podcast. Redaktör: Elin von Wright. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens

 • Bombmannen anländer till Jakobstad, men varför exploderar bomben mitt på Storgatan? Jakobstadsborna tar sig samman och livet fortsätter, men en del företagare tvingas in i en lång rättsprocess.

 • Tre dagar efter explosionen vet invånarna i Jakobstad fortfarande inte varför bomben exploderat. Många är rädda men en journalist får reda på mannens identitet och publicerar det i tidningen. Polisen hittar bombmannens bil, långt borta från Jakobstad, och ett noga genomtänkt alibi kommer fram.

 • När en kriminalkommissarie får reda på bombmannens namn blir han påmind om två gamla mordbränder i början av 90-talet, som han aldrig lyckades lösa. Efter varje mordbrand kom ett hotbrev från en anonym avsändare.

 • Den 22 november 1999 exploderar en bomb i Jakobstad. Det visar sig snart att historien bakom bomben är mer komplicerad än polisen först tror. Spåren leder dem till knapphandlarbranschen där konkurrensen i ett globaliserat Finland blivit allt hårdare, och gamla mordbränder, hotbrev och en dubbel identitet nystas upp. “Knapphandlarens hämnd” är en serie i fyra delar, där reporter Ann-Catrin Granroth försöker ta reda på vad som egentligen låg bakom explosionen.
  I del 1 hittar polisen ett brev i bombmannens rockficka och centralkriminalpolisen kopplas in.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också