Nyländsk förmiddag

Romandebut för Helsingforsbon Mia Bergenheim

 • 21 min
 • tillsvidare

Ni ska få träffa Mia Bergenheim från Helsingfors.
"Jag förverkligade ett tickande måste. Det blev en roman," har Mia Bergenheim skrivit i sin blogg paintaword.com
Mia Bergenheim debuterar som författare – åtminstone vad gäller fullång roman. Hon har tidigare skrivit några noveller och dikter, men nu alltså en roman – I hundarnas timma. Tiina Grönroos har träffat Mia Bergenheim som berättar att hon har lite svårt att placera sin debutbok i något speciellt fack.

Sändningar

 • on 20.6.2018 9.16 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Hemma hos Hagar Johnsson i Karis bor irakiske killen Karar. Det har han gjort i snart två års tid. Men nu står han i beråd att flytta ut, för på fredag ska han gifta sig med en karisflicka.
  Äktenskap med finländsk medborgare KAN - i bästa fall för Karar - betyda ett uppehållstillstånd.
  Till hans fördel hör också det att han nuförtiden har jobb på Sandö betong. En arbetsplats som betyder oerhört mycket för honom.
  Karar är alltså en av de asylsökande irakiska unga männen, som fått avslag på sin asylansökan, men som lämnat in en ny ansökan. Han har flytt från sitt hemland för att han känner sig hotad hemma i Irak. Dödshotad.
  Hagar Johnsson hör alltså till dom många finländare som gör sitt allt för att hjälpa unga flyktingar att komma till rätta i vårt land. Via Karar har hon kommit i kontakt med hans kompisar från flyktingboendet i Karis. Och flera av dem har lyckats få både jobb och egen bostad. Mycket tack vare Hagars insatser.
  Men framtiden är osäker. Killarna är fortfarande asylsökande och deras ärenden behandlas i ganska långsam takt av Migrationsverket.
  Vad är det som driver människor som Hagar Johnsson att hjälpa? Är det hennes egen historia som innehåller en evakuering när Hagar var liten och senare en mycket sorglig familjetragedi?
  För det här är inte första gången Hagar hjälper andra i nöd. När tsunamin drabbade Thailand hjälpte hon och hennes man människor i nöd där. De hade rest i Thailand och hade vänner som miste allt i katastrofen. Johnssons hjälpte dem med att bygga ett nytt hus och Hagar engagerades också i arbetet för skolan i byn.
  Hagar Johnsson har trillat in i hjälparbetet till synes av en händelse. Men kanske det ändå är nånting som leder henne in på de här vägarna?
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nu ska det handla om en pjäs som är är så pass viktig att några kvinnor faktiskt beslöt att grunda en teatergrupp enkom för att få spela den här pjäsen tillsammans.
  Det blev teatergruppen Qvinnoröster som består av sju kvinnor och så en man - det är regissören. Det att kvinnorna är sju till antalet, åtminstone nu, beror på att pjäsen har sju kinnokaraktärer. Pjäsen är Systrarna Snövit, pjäsen är en översättning av Liisamaija Laaksonens Lumikit. Det är Lars Huldén som översatt pjäsen för Svenska Teatern och den handlar om kärlek, relationer, barn, minnen, förhoppningar, känslor, liv och död. Allvar varvat med humor, ömt, känsligt och ibland ganska rått. Så som livet. Tiina Grönroos har varit med om en repetition i ungdomslokalen Valhalla i Köklax, Esbo.

 • I det nyländska förmiddagsprogrammet vurmar vi för både återbruk och åkerbruk. Tiina Grönroos har träffat Ulrika Dahlberg som är ung fårbonde på Leura gård i Karis. Av fåren får man kött, men också ull. Och ullen kan man till exempel karda, spinna och få fint garn av - vill man inte ha det riktigt naturella, så kan man färga garnet. Så nu har Tiina vänt sig till Ulrika Dahlberg för att höra hur det går till när man färgar till exempel garn av växter, svampar, tickor och lavar.

 • Hangö stad vill bevara den gamla 40-tonnaren som stått i Hangö hamn allt sedan år 1911. Det gläder pensionerade museichefen Marketta Wall att kranen rustas upp och blir museiföremål. Hamnen är en viktig identitet för Hangö, säger hon. Allt det gamla får inte försvinna när hamnen utvidgar och bygger nya hamnplaner.
  Nu får hangöborna lämna in förslag på vart kranen ska förflyttas. Var den än kommer att stå i framtiden kommer den iallafall att synas och bli ett nytt landmärke i hamnstaden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • I onsdags (19.9) föddes en flicka i en ambulans i Lojo. Mamman var på väg till sjukhuset när barnet föddes och ambulanspersonalen fick rycka ut och agera barnmorska under färden. Det här är faktiskt andra gången inom loppet av några månader för Jens Wiman, 23-årig när- och akutvårdare från Raseborg. Reporter är Tiina Grönroos.

 • I väntan på vadå? Det är rubriken för en ny konsertturné som har premiär i Hangö på fredag (21.9.2018). Efter det besöker trion bakom konceptet flera orter i södra Finland under hösten.
  Det är Thomas Lundin, Annika Cleo och Teddy Granroth som bjuder på dikter som blivit sånger, endel så välkända att vi glömt att texterna från början skrivits av en poet och inte alls för att tonsättas. Andra dikter är nyligen tonsatta och får nu vingar för en större publik.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Röda Korsets vänverksamhet har långa traditioner. Vänkurserna ordnas runtom i hela landet för ensamhet är inte enbart ett storstadsproblem. Ofta handlar det om äldre som känner sig ensamma och behöver en vän, men allt oftare också om unga som behöver någon att gå på bio med, eller på en promenad eller ut på stan på en kopp kaffe.
  Nu startar en vänkurs i Tenala (27.9.2018).
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det finns pengar att få bara man drar i de rätta trådarna. Det kan föreningen Gardberg Center konstatera efter att projektet "Taidolla töihin" möjliggjort en anställning av en verksamhetsassistent för ett år. Gunilla Blomqvist, som länge jobbat med i hembygdsföreningen Gardberg Center är nu anställd för att sköta det praktiska.
  Mycket handlar om Gardbergs hus vid Nabogatan i Karis.
  Det här var familjen Gardbergs hem. Ett trähus från 1937, som rektorn för Karis-Billnäs samskola John och hans hustru Göta Gardberg lät bygga och som idag ägs och förvaltas av föreningen Gardberg Center.
  Gardberg Center är en förening som följer i John Gardbergs fotspår, kan man säga. Förutom att han verkade som rektor i 35 års tid, jobbade han också för det lokala, för folkbildningen i bygden i folkhögskolor och inom medborgarinstitutet, han grundade föreningar, var kommunalpolitiker och i grunden akademiker.
  En mycket mångkunnig man med en hustru som var kunnig både som konsthantverkare och i den fina trädgården, som de aktiva inom Gardberg Center nyligen också återskapat till sin forna glans.
  Gunilla Blomqvist och grundande medlemmen Thua-Lill Eliasson visar runt i huset och berättar om verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Stig "Stigu" Lindström krockade med tåget vid en plankorsning i centrala Hangö i somras. Han skulle korsa en plankorsning intill Västra hamnen när ett lok med tågvagnar närmade sig platsen.
  Att klara en sån sammanstötning med livet i behåll är nog lite av ett mirakel, för vilken cyklist som helst och speciellt för en man som kommit upp i åren som Stigu.
  Själv säger han att han fick en lottovinst. Men att den kunde ha kommit på ett lite enklare sätt.
  Efter en månads sjukhusvistelse är han hemma igen med humorn och alla lemmar i behåll.
  Olyckan var framme, men faktum är att den obevakade plankorsningen är farlig för cyklister och fotgängare, säger Stigu Lindström.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Elina Lehtikangas är med valp i höst, som man brukar säga. Men inte med hundvalp utan med illervalp.
  Lilla tamillern Michi har flyttat hem till ekenäsbördiga Elina, som studerar och bor med sin sambo i Åbo. Till familjen hör också fyraåriga Tochi.
  Tamillern brukar beskrivas som nånting mellan katt och hund. Men att ha två illrar i hushållet kräver sitt. Det kan vara ganska hössligt ibland, som Elina själv uttrycker saken, eftersom illern är pigg och nyfiken, vig och slingrig och snabb! Illern gillar att gräva och ta sig in i trånga utrymmen vilket betyder att man får illersäkra sitt hem.
  Förutom när de sover. Och det gör de mycket. Upp till 18-20-timmar i dygnet.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • I Ekenäs har metervis med tyg av både finare och mer vardagligt slag återbrukats för specialsydda kläder enligt modell från sen medeltid.Gustav Vasas dräkt med jacka, blus, krås och knäbyxor hänger i en garderob i Helene Scherfbeck caféet intill torget. Likaså hans svärdotters, Katarina Jagelonicas, klänning i svart sammet och med vacker guldbrokad.
  Plus en hel mängd fotsida klänningar för adelsdamer och mer vardagliga kläder för allmogen.
  Det är guiden Anne Ingman som låtit sy upp de här kläderna för sina tidsresor som hon leder för både barn och vuxna. Både tyg, smycken, spets och accessoarer är loppisfynd som sömmerskan Anita Sandholm jagat fram.
  Gunilla Ginström tog sig en titt på alla tidsenliga dräkter tillsammans med Anne Ingman och Anita Sandholm.

 • Konstutställningar är svåra att beskriva i radio, men med hjälp av Ekenäsbon Hanna Grandell, som är artesan inom konst och hantverk och som nu håller sin första egna konstutställning tillsammans med kompisen Andrea Westerlund, försöker Tiina Grönroos tolka en av Hannas tavlor. Målet med konstutställningen Lager på lager har varit att måla mer abstrakt än tidigare och konstnärerna har låtit sig inspireras av musik innan de har tagit till penslar och fingrar.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också