Pärkele!

Janne Grönroos intervjuar den svenska komikern Marcus Berggren

 • 37 min
 • tillsvidare

Janne Grönroos förhör Marcus Berggren på finska ord. Han tror bl.a. att "franskis" är en otrohetsaffär. Marcus funderar varför Finland är världens lyckligaste land och vad "franskis" betyder. Janne blir förnärmad när Marcus inte vet skillnaden på lakrits och salmiak och så reder de ut vilket stadsskick som är bättre, republik eller monarki.

Sändningar

 • on 18.7.2018 19.22 • Yle Vega

Avsnitt

 • Både David Batra och hans fru, Anna Kinberg-Batra, har traumatiska minnen från Finlandsfärjan. I det första avsnittet från den nya säsongen av Pärkele berättar David om hur han fick stryk efter ett gig på färjan och vaknade upp med minnesluckor och dessutom om samtalet från Mariehamn när hans gravida fru varit tvungen att gå av båten.

 • Janne Grönroos och Johanna Wagrell diskuterar bl.a. den enda sanna nordiska divan, Arja Saijonmaa.

  Janne och Johanna diskuterar finska mörkrets inverkan på Johannas barndom.
  Det visar sig också att Johanna är nästan flytande på finlandssvenska, något som överraskar båda två.

 • Janne Grönroos och Carl Stanley diskuterar kärringkånk och andra udda finska idrottsgrenar.

  Carl berättar om sin relation till dragspel och får höra om bastu-vm.
  Det blir också långa diskussioner om udda idrottsgrenar som vi finnar är bra på.

 • Janne Grönroos blir överraskad när Elinor Svensson som enda gäst, uttalar perkele rätt. Orsaken är ännu mer överraskande, en katt.

  Elinor berättar om den mytomspunna "Jesustanten". Hon funderar också vad det egentligen händer på Strömsö när Janne frågar henne om finlandssvenska ordspråk.

 • Janne Grönroos förhör Marcus Berggren på finska ord. Han tror bl.a. att "franskis" är en otrohetsaffär. Marcus funderar varför Finland är världens lyckligaste land och vad "franskis" betyder. Janne blir förnärmad när Marcus inte vet skillnaden på lakrits och salmiak och så reder de ut vilket stadsskick som är bättre, republik eller monarki.

 • Janne Grönroos får bl.a. höra om Hasse Bronténs date med en finlandssvensk kändis. Hasse har gästat Finland en massa gånger och förutom det har han också gått på blinddejt med en finlandssvensk kändis. I avsnittet minns han tillbaka till dejten men också när han uppträdde i Närpes. Janne bjuder också på "finska delikatesser" som Hasse, mot all förväntan, tycker om.

 • Janne Grönroos blir chockerad när Camilla Fågelborg inte vet att de bor i varandras vänorter. Camilla däremot blir chockad när Janne berättar att han hittat hennes betyg på internet. Camilla kommer från Ystad som är Ekenäs vänort, men hur mycket har Ekenäs betytt för henne? Janne har också hittat en massa information om henne på internet som hon inte visste att fanns, bl.a. hennes gymnasiebetyg. Det här leder till ett ingående samtal om hur udda betygssystem vi har i Finland.

 • Janne Grönroos blir uppläxad av Nisse Hallberg som tycker leverlåda är "piss skit" och har en lösning på hur vi ska rädda finska kebaben. Efter att Janne lyckats med konststycket att bara spela in sin egen mikrofon första gången de träffas är det nu dags för rond 2 tillsammans med Nisse Hallberg. Nisses mamma har jobbat med att ordna resor till Finland och Nisse säger själv att han kommer från ett finskromantiserande hem. Det blir mycket snack om mat, och varför finsk matkultur haltar efter.

Lyssna också