Pärkele!

En podd med Janne Grönroos

De tror att en franskis är en otrohetsaffär, att vår bedrövliga kebab beror på vår invandringspolitik och att nationalsvordomen uttalas och skrivs "pärkele"!
För att understryka deras bristfälliga kunskap om grannlandet har Janne Grönroos valt att döpa sin podd till just det, Pärkele.
I podden möter han svenska komiker för att diskutera
deras finlandsbild.
Vilka finnar har de i sitt liv, vad har de för fördomar
och vad vet de egentligen om oss?
Det blir bl.a snack om blinddates med finlandssvenska kändisar, barndomstrauman pga Mumin och vad "att ha en egen ko i diket" egentligen betyder.

Avsnitt

  • Janne Grönroos förhör Marcus Berggren på finska ord. Han tror bl.a. att "franskis" är en otrohetsaffär. Marcus funderar varför Finland är världens lyckligaste land och vad "franskis" betyder. Janne blir förnärmad när Marcus inte vet skillnaden på lakrits och salmiak och så reder de ut vilket stadsskick som är bättre, republik eller monarki.

  • Janne Grönroos får bl.a. höra om Hasse Bronténs date med en finlandssvensk kändis. Hasse har gästat Finland en massa gånger och förutom det har han också gått på blinddejt med en finlandssvensk kändis. I avsnittet minns han tillbaka till dejten men också när han uppträdde i Närpes. Janne bjuder också på "finska delikatesser" som Hasse, mot all förväntan, tycker om.

  • Janne Grönroos blir chockerad när Camilla Fågelborg inte vet att de bor i varandras vänorter. Camilla däremot blir chockad när Janne berättar att han hittat hennes betyg på internet. Camilla kommer från Ystad som är Ekenäs vänort, men hur mycket har Ekenäs betytt för henne? Janne har också hittat en massa information om henne på internet som hon inte visste att fanns, bl.a. hennes gymnasiebetyg. Det här leder till ett ingående samtal om hur udda betygssystem vi har i Finland.

  • Janne Grönroos blir uppläxad av Nisse Hallberg som tycker leverlåda är "piss skit" och har en lösning på hur vi ska rädda finska kebaben. Efter att Janne lyckats med konststycket att bara spela in sin egen mikrofon första gången de träffas är det nu dags för rond 2 tillsammans med Nisse Hallberg. Nisses mamma har jobbat med att ordna resor till Finland och Nisse säger själv att han kommer från ett finskromantiserande hem. Det blir mycket snack om mat, och varför finsk matkultur haltar efter.

Lyssna också