Vega i dag

Klimatförändringen kostar mer än vi tror

 • 8 min
 • tillsvidare

I början av juni i år uppmanade ett forskarlag i en vetenskaplig tidskrift att klimatpanelen inför den sjätte rapporten bör avsevärt förbättra analysen av de ekonomiska modellerna. De menar att vi undervärderar drastiskt den ekonomiska kostnaden som klimatförändringen medför.

Thomas Sterner är professor i miljöekonomi och berättar om svårigheterna med att reda ut dessa kostnader.

Reporter: Magnus Hansén

Sändningar

 • ti 12.6.2018 15.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Tio visionärer målar upp en bild av hur 2019 kommer att se ut. Vilka är de trender som kommer att påverka vår vardag mest under året? Jens Berg har träffat experter på konsumtion, material, mat, skola, arbetsliv och boende. I programmet hör vi: Staffan Laestadius, Afton Halloran, Anita Storm, Carl-Eric Wilén, Maria-Elena Cowell, Katarina Graffman, Charlotta Kvarnström, Ralf Blomqvist, Göran Krafft och Agneta Lundmark. Montem, 2019.

 • Denna julaftonsmorgon för tvåhundra år sedan, 24 december 1818, märker kantorn i den lilla kyrkan i Oberndorf i Österrike att orgeln är trasig, och blir alldeles förskräckt, prosten likaså. Nu är goda råd dyra, så prosten tar fram en text han skrivit tidigare och ber kantorn tonsätta den. Kantorn tar till gitarren, och så föds julpsalmen Stilla natt. Med kringresande spred sig psalmen snabbt och är idag översatt till cirka trehundra språk och är en av de i särklass mest kända, sjungna och spridda julsångerna. Men julpsalmen kom även att spela en viss roll under en händelse på julaftonen under första världskriget - vad var det för en händelse? God jul! Redaktör: Anki Westergård.

 • Den 23 december 1888 utbryter ett gräl mellan konstnärerna och vännerna Vincent van Gogh och Paul Gauguin. van Gogh hotar Gauguin med ett rakblad och springer sedan hem till det "gula huset" i Arles, Frankrike. Där skär han av en del av sitt öra, och för det till en prostituerad. van Gogh hade länge tampats med psykisk ohälsa och hans liv slutade med självmord, blott 37 år gammal. Han sålde endast en tavla under sin livstid men kom efter det att bli en av de största postimpressionistiska målarna i den västerländska konstens historia. År 1971 skrev Don Mclean en låt som ofta kallas Vincent, men som egentligen heter det samma som ett av van Goghs kändaste konstverk, vilket? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den 22 december 1989 öppnas passagen till Brandenburger Tor igen. Den hade varit stängd från både öst och väst sedan muren restes år 1961. Brandenburger Tor var en symbol för både delandet och senare enandet av staden. År 1963 besökte president John F Kennedy Berlin och i sitt tal myntades den kända parollen "Ich bin ein Berliner". Också president Ronald Reagen uppmanade Michail Gorbatjov att riva muren och öppna staden då han utbrast "Mr. Gorbatjov, tear down this wall". Delandet av staden har gett upphov till många alster inom populärkulturen, liksom även enandet. Och denna dag 1989 möttes Östtysklands ministerpresident Hans Mordow och Västtysklands förbundskansler halvvägs genom Brandenburger Tor som en symbol för enandet. Vad hette den dåvarande förbundskanslern? Redaktör: Anki Westergård.

 • denna dag den 21 december 1898 är den officiella dagen för upptäckten av radium. Det var makarna Marie och Pierre Curie som upptäckte grundämnet i fråga, och tidigare samma år hade de även upptäckt polonium. År 1903 får de Nobelpriset i fysik, och Marie blev därmed den första kvinnan som tilldelades ett Nobelpris. Tre år senare dör Pierre i en olycka, och Marie fortsatte sin fantastiska forskningskarriär på egen hand. År 1911 får Marie ytterligare ett Nobelpris, och kom att bli en av endast två som lyckats med bedriften att få Nobelpris i olika kategorier. Vilken kategori då? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den tjugonde december 1917 är den officiella dagen för då den sovjetiska hemliga polisen Tjekan, föregångaren till KGB och FSB, skapades. Tjekan var en sovjetisk säkerhets- och underrättelsetjänst grundad av Lenin. Tjekans hela namn var "Allryska extraordinära kommissionen mot kontrarevolution och sabotage" och organisationen var mycket fruktad och det med all orsak. Tjekan har bytt skepnad många gånger under årens lopp, nu för tiden finns det som heter FSB, den ryska federationens federala säkerhetstjänst. Vilken känd ryss har varit chef för FSB en gång i tiden? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den nittonde december 2011 emottar den fjortonåriga Malala Yousafzai ett pris i hemlandet Pakistan, the National Peace Price, för sin kamp för att också flickor skall få gå i skola i den talibanstyrda Swatdalen där hon bor. Ett år senare, 2012, skjuts hon i huvudet av talibaner på grund av sin kamp, och mirakulöst nog överlever hon. Malala är idag en respekterad ung utbildningsaktivist som fortsättningsvis kämpar för att även flickor skall få gå i skola. År 2014 fick hon Nobels fredspris, vilket hon delade med... ja, med vem? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den adertonde december 1626 föddes Kristina, dotter till kung Gustav II Adolf (enligt den äldre julianska kalendern föddes hon 8 december). Kristina var knappt sex år gammal när hennes pappa kungen stupade 1632, och vid 18 års ålder förklarades Kristina myndig och besteg tronen. Drottning Kristina fick leda stormakten Sverige genom de sista åren av det trettioåriga kriget, fram till den Westfaliska freden 1648. Kristina var en intressant och mycket intellektuell person, men egentligen ville hon inte vara regent. År 1654 abdikerade hon och konverterade till katolicismen. Vem blev hennes efterträdare? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den sjuttonde december 1905 föds Simo "Simuna" Häyhä i ett jordbrukarhemman i Rautajärvi, nära den ryska gränsen. Häyhä kom att bli krypskytt under vinterkriget och han var en mycket duktig sådan. På tre månader i strid lär han, under vintern 1940 ha dödat över 500 ryska soldater med sitt pricksyttegevär. Simo Häyhä hann bli gammal, han dog år 2002. Men varför deltog han inte i Fortsättningskriget? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den sextonde december 1773 smyger sig några ilskna Bostonbor ombord på brittiska fartyg. De slänger sedan te värt en förmögenhet överbord i Bostons hamn i protest mot de brittiska tullarna. The Boston Tea Party, eller Tebjudningen i Boston, blir inledningen på den amerikanska revolutionen. Vad var dessa upprorsmakare utklädda till då de slängde teet överbord? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den femtonde december 1965 kommer den hajpade och populära musikalfilmen Sound of music till Finland. Biopremirär skall det bli två dagar senare. Filmen är baserad på Maria von Trapps memoarer om hur hon som barnflicka tog hand om de sju barnen von Trapp, varpå tycke uppstår mellan henne och fadern Georg von Trapp. Denna Hollywoodversion av det som utspelades i Österrike på 1920-talet blev en av världens största succéer, med Julie Andrews i huvudrollen som Maria. Men det var en annan skådespelerska som först var påtänkt för rollen, vem? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den fjortonde december 1911 når Roald Amundsen och hans expedition Sydpolen. Det pågick en kapplöpning om polerna, och till Amundsens förtret hann han inte bli den första på Nordpolen. Han blev dock som sagt den första på Sydpolen, den första att segla igenom nordvästpassagen och den första som både hade varit på Nord- och Sydpolen. Han förolyckades dock tragiskt år 1928, under vilka omständigheter? Redaktör: Anki Westergård.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Måndagspanelisterna Johanna Dikert och Oskar Pöysti pratar med Joakim Rundt om bra saker de stött på.

 • Måndagspanelisterna Johanna Dikert och Oskar Pöysti pratar med Joakim Rundt om mindre bra saker de stött på nyligen.

 • Efter att klementinerna plockats besprutas de med sex olika ämnen. Joakim Rundt frågar livsmedelssäkerhetsdirektör Sebastian Hielm om varför man inte bara kan plocka dom och sälja dom som dom är...

 • Joakim Rundt berättar den märkliga historien om hur åbojuristen Juha fick för sig att kidnappa miljonarvtagerskan Minna i maj år 2009. En historia som slutade med att hon återfanns välbehållen några veckor senare.

 • Överläkare Jessica Löf berättar om hur terminalvården på Storkärrs sjukhus i Helsingfors går till. Redaktör Victoria Wirén.

 • I Övermark, mitt ute på den österbottniska slätten står en röd herrgårdsliknande byggnad. Under många år fungerade byggnaden som sjukhus. Här sköttes både tuberkulospatienter, benbrott och blindtarmsinflammationer. Nu genomgår byggnaden som bäst en finkänslig renovering, för att så småningom bli ett bed & breakfast för turister som söker lugnet. Jessica Morney har träffat paret som ger det gamla sjukhuset ett nytt liv, Sabina och Johan Wickman.

 • Agneta Möller-Salmela jobbar som läsinspiratör i Hangö bibliotek Hon har inrett ett upplevelserum dit barnen från Hangöskolorna får komma och höra på berättelser ungefär en gång i månaden under hela läsåret. Agneta brinner för sitt jobb och reser runtom i Finland och delar ut av sina erfarenheter och idéer till såväl föräldrar som pedagoger.

 • Johannes Forsén är, förutom niondeklassist i Närpes högstadium, också trumpetist och kompositör. Under Närpes Skolmusikkårs 60-års jubileumskonsert framfördes hans komposition "Northern landscapes", ett sjuminuters verk för blåsorkester. Red. Jessica Morney

 • Förstår du och din katt varandra? Och härmar din katt din dialekt? Vid Lunds universitet pågår som bäst ett femårigt forskningsprojekt där man försöker ta reda på mer om kommunikationen mellan katter och människor. Vi ska höra forskningsledaren, språkvetaren Susanne Schötz. Red. Jessica Morney

 • Var tar han sina frågor ifrån och hur gör han ifall han inser att duellisten googlar för att hitta rätt svar?.

 • Nu är det bråda tider för de kläddesigners som fått uppgiften att designa en aftonklänning till slottsbalen i år. Tiden för att skapa en eller flere kreationer är väldigt knapp och man har bara några veckor på sig att förverkliga sin - och framför allt kundens idé till en färdig produkt. Elin Sandholm är kläddesigner som i år har sin sjätte balklänning på slottet. I fjol hade hon hela tre beställningar på samma gång. Hur fungerar hela processen och hur får hon tiden att räcka till? Red. Nina Sederlöf

Lyssna också