Östnyland på 20 minuter

14.6.2018 Nyfikna turister på villovägar och Sibbos senaste stjärnskott

 • 20 min
 • 1 år 7 mån.

"En morgon satt det 15 turister i vårt trädgårdsmöblemang". Så kan det gå om man bor i Gamla stan. Anton Frankenhaeuser, Lotten Lindborg-Suhonen, Martin Rotkirch, och Max Lundell bor i Gamla stan och de ser positivt på turisterna. Alexandra Gustafsson från Sibbo kom in på Teaterhögskolan på tredje försöket. Ralf Forsström har en lång karriär som scenograf bakom sig och är aktuell med en utställning på Almska gården i Lovisa.

Vi som hörs i podcasten heter Helena von Alfthan, Mikael Kokkola, Stefan Härus och Jeanette Broman.

Sändningar

 • to 14.6.2018 10.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Grävskoporna bullrar i trålhamnen i Lovisa. Fiskare Nils Holmström minns hur det var förr, medan Max Nordlund och Sten Frondén berättar om hamnens framtid. Borgå Gårdsloppis ordnas på lördagen och vi får tips av organisatörerna på hur man lockar kunderna med vatten. Ville Laurinkoski berättar om Art Sibbe, en konstutställning i Sibbo med den globala bristen på vatten som tema.

  Vi som hörs i podden heter Helena von Alfthan, Pontus Nyqvist, Stefan Härus och Leo Gammals.

 • Kustbrigadens sjöspaningspluton avlägger krigsmannaeden i Lovisa, översergeant Eddie Sundell berättar hur det påverkar trafiken. Gymnasieungdomarna Jimmy Skogberg och Hanna Andergård pratar om hur de hanterar stress och vilken hjälp unga kan behöva. Ligor snattar kött och ost från butikerna.

  Vi som hörs i podcasten heter Helena von Alfthan, Heini Rautoma, Stefan Härus, Jeanette Broman och Mira Bäck.

 • Sibboborna är inte nöjda med att Nordea stänger bankkontoret i Nickby i september. Lovisabarnen inleder höstterminen, och frivilliga håller koll på trafiken. Fagerstabon Gloria Bagge är besviken på att det inte ordnas eftis i Grännäs skola. Robi Nyman gav över Tirmo Blues till nya krafter i år och berättar hur det kändes att besöka festivalen som en i publiken.

  Vi som hörs i podden heter Helena von Alfthan, Carmela Walder, Stefan Härus, Heini Rautoma och Fredrika Sundén.

 • Många bybutiker får kämpa och ta till nya lösningar för att få verksamheten att gå runt. Erika Grönqvist har drivit bybutik i Fagersta i Borgå sedan 1996. Skolstarten har fått frivilliga vuxna att trygga skolvägen i Nickby och Söderkulla. I Kvarnbackens skola blir det barackliv än en gång.

  Mikael Kokkola är programvärd, nyhetsvärd är Fredrika Sundén, Heini Rautoma och Pontus Nyqvist är reportrar. Carmela Walder är nyhetschef.

 • Östnylands f.d. chefredaktör Micaela Röman kommenterar Staffan Bruuns HBL-bok. Robert Jordas visar upp sina vertikala odlingarna i Lappträsk. I Liljendal råder fotbollsyra kring bygdens division sex-lag, till tränaren Jarmo Anderssons glädje.

  Mikael Kokkola är programvärd, nyhetsvärd är Helena von Alfthan, Heini Rautoma och Pontus Nyqvist är reportrar. Mikael Crawford är nyhetschef.

 • Den internationella fredsövningen Baltic Glory, i Kuggom, behövs, säger arrangören Pelle Sunvisson. Sommaren har varit livlig på Borgå camping på grund av det varma vädret. Turisterna uppger bland annat sniglar och vacker natur som skäl till Borgåbesök. Och på Postbacken firas 50 år av verksamhet med musik, teater och laxsoppa berättar Marit Björkbacka.

  Mikael Kokkola är programvärd, Heini Rautoma är nyhetsvärd och Pontus Nyqvist är reportrar. Mikael Crawford är nyhetschef.

 • Sjöräddarna i Lovisa välkomnar nya krafter säger Jari Ekström. På Maria Rustanius mjölkgård i Liljendal har tjuren Nalle en hel del att berätta och Malena Blomqvist satsar för fullt på djur- och naturterapi.

  Mikael Kokkola är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Heini Rautoma och Mira Bäck är reportrar. Mikael Crawford är nyhetschef.

 • Efter ett år med SFP-välde i Lovisa är Socialdemokraterna besvikna på hur löftena om samarbete har förverkligats. Det här säger Kalevi Lappalainen. Han får svar på tal av Otto Andersson, SFP. Vi hör också Samlingspartiets Juha Karvonen och De obundnas Saara Lång om hur SFP förvaltar sin ledande ställning. Det som vintertid är en skidbacke i Borgå är sommartid en cykelbacke, som Niklas Blomander tar hand om.

  Mikael Kokkola är programvärd, Heini Rautoma är nyhetsvärd och Pontus Nyqvist och Mira Bäck är reportrar. Mikael Crawford är nyhetschef.

 • Det torra och varma vädret har lett till färre snäckor i Barbro Bergman-Robertz trädgård i Borgå. På katthuset i Lovisa behöver man mera frivilliga berättar Ann-Sofi Sjögård. Pellinge musikdagar erbjuder unga sångare en chans att få lära sig mera av festivalens artister. Operasångaren Monica Groop är konstnärlig ledare för dagarna och Hillevi Martinpelto är en av mästarkursens lärare.

  Helena von Alfthan är programvärd, Heini Rautoma nyhetsvärd och Mira Bäck, Pontus Nyqvist och Mikael Kokkola är reportrar. Mikael Crawford är nyhetschef.

 • I Lappträsk har Thomas Antas rybsskörd förstörts av gammaflyets larver. Ronja Rövardotter har lockat mycket publik till Lurens sommarteater, berättar Malena Lindroos. Paola Dadda visar runt i musikcontainern i Lovisa, där det finns en pop up-utställning om Jean Sibelius. På stugbyn Örnvik Freetime ger Soili Koskelainen över till sin dotter Linda Roihi-Huovila, som planerar att utveckla stuguthyrningen.

  Helena von Alfthan är programvärd, Heini Rautoma är nyhetsvärd, Fredrika Sundén, Pontus Nyqvist och Jeanette Broman är reportrar och Mikael Crawford är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi konstnärsparet Kaisa och Christoffer Leka från Borgå berätta nya detaljer från deras kajakäventyr i Ryssland. De kom hem från resan i förrgår. Och så hör vi mer om en ny utställning i Lovisa kyrka. Den senaste utställningen väckte debatt och nu är temat sexuella minoriteters rättigheter i kyrkan.

  I programmet medverkar Karl af Hällström, Heidi Lunabba och Esa Huttunen.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Heini Rautoma är reporter och Mikael Crawford producent.

 • Ett litet resebolag i Östnyland erbjuder resor för mindre grupper till Sibbo storskog och Gamla stan i Borgå. Vi hör mer om hur en Borgåfotografs vardag påverkas av blodbrist.

  I programmet medverkar Anette Sundström och Oskar Käld.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Heini Rautoma är reporter och Mikael Crawford producent.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också