Östnyland på 20 minuter

14.6.2018 Nyfikna turister på villovägar och Sibbos senaste stjärnskott

 • 20 min
 • 1 år 9 mån.

"En morgon satt det 15 turister i vårt trädgårdsmöblemang". Så kan det gå om man bor i Gamla stan. Anton Frankenhaeuser, Lotten Lindborg-Suhonen, Martin Rotkirch, och Max Lundell bor i Gamla stan och de ser positivt på turisterna. Alexandra Gustafsson från Sibbo kom in på Teaterhögskolan på tredje försöket. Ralf Forsström har en lång karriär som scenograf bakom sig och är aktuell med en utställning på Almska gården i Lovisa.

Vi som hörs i podcasten heter Helena von Alfthan, Mikael Kokkola, Stefan Härus och Jeanette Broman.

Sändningar

 • to 14.6.2018 10.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Snart premiärdags för Ronja Rövardotter på Lurens sommarteater. Spännande tycker regissören Tobias Zilliacus och skådespelarna Livia Wikström, Emilia Tenhunen och Ilkka Relander. Vi träffar Aino Kiuru, 18 år, som precis har flyttat in i Äppelbackens servicehus för seniorer i Borgå. Äntligen regn! Räddningsdirektör Peter Johansson hoppas på vett och förstånd inför midsommarbrasorna.

  Vi som hörs i programmet heter Mikael Kokkola, Fredrika Sundén, Stefan Härus, Pontus Nyqvist och Janette Broman.

 • 20 000 orienterare ska springa Jukolakavlen i Ebbo i Borgå 2022. Väldigt fint tycker orienteringsklubben OK Trians ordförande Jari Johansson.

  Nästan fem kilometer ny svart skinnande cykelväg gör färden tryggare på 170:an mellan Kullo och Borgå. Gisle Sjöberg cykelpendlar längs med den. Han har tidigare varit med om nära ögat situationer på sträckan.

  Vi som hörs i programmet heter Mikael Kokkola, Fredrika Sundén, Heini Rautoma och Carmela Walder.

 • Viktiga fotbollsmatcher är det hela sommaren för Fc Futura som har siktet inställt på avancemang säger anfallspelaren Anton Britschgi.

  Hur kommer det sig att Borgå så ofta budgeterar för litet då skolor byggs eller renoveras? Svar ger lokalitetsdirektör Börje Boström och bildningsnämndens ordförande Cataharina von Schoultz.

  Vi som hörs i programmet heter Mikael Kokkola, Fredrika Sundén, Heini Rautoma och Carmela Walder.

 • Lovisa stad tog över campingen, för att få området i skick tog staden hjälp av ungdomsverkstaden Lilla Petters Gård berättar utvecklingsdirektör Sten Frondén. Mikael Holmström har lett de ungas jobb. Malin Lönnroth och Patrik Gröhn tycker det ska byggas järnväg i Östnyland. Den nya toaletten för turister i Borgå kallar fredagssnackarna en barack. Johnny Törnroos berättar om Liljendaldagarna.

  Helena von Alfthan är programvärd, Stefan Härus nyhetsvärd och Stefan Paavola är reporter.

 • "En morgon satt det 15 turister i vårt trädgårdsmöblemang". Så kan det gå om man bor i Gamla stan. Anton Frankenhaeuser, Lotten Lindborg-Suhonen, Martin Rotkirch, och Max Lundell bor i Gamla stan och de ser positivt på turisterna. Alexandra Gustafsson från Sibbo kom in på Teaterhögskolan på tredje försöket. Ralf Forsström har en lång karriär som scenograf bakom sig och är aktuell med en utställning på Almska gården i Lovisa.

  Vi som hörs i podcasten heter Helena von Alfthan, Mikael Kokkola, Stefan Härus och Jeanette Broman.

 • Sibbo bygger mera, berättar investeringschef Edward Frisk. Stefan Paavola rapporterar live från Miilis område i Söderkulla. I Borgå är frågan vilka företag som passar i Kungsporten. Vi har talat med Ninni Eirto som är butikschef i en tygaffär, Eero Löytönen från Borgå stad och Fredrik Pressler från utvecklingsbolaget Posintra. Loppmarknad ser ut att bli verklighet vid Konstfabriken i Borgå.

  Vi som hörs i podden heter Helena von Alfthan, Leo Gammals, Fredrika Sundén och Pontus Nyqvist.

 • Efter många torra veckor har det regnat. Räddningsdirektör Peter Johansson berättar varför det ändå gäller att vara försiktig. Servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim berättar om utmaningarna inom hemvården i Borgå. På en åker där Sören Blomqvist odlar raps har någon kört med bil. Vi får också följa med på arkeologiska utgrävningar, Jan Fast leder en arkeologikurs i Illby.

  Helena von Alfthan är programvärd, Leo Gammals nyhetsvärd, Fredrika Sundén morgonreporter, Jeanette Broman och Carmela Walder är reportrar, Mikael Crawford är nyhetschef.

 • I 130 år har Östra Nylands Segelförening hållit fanan högt, Jan Jakobsson och Kari Reinivuo berättar om föreningens jubileum. Mathias Hannus från Borgå Akilles berättar om söndagens stora cykeltävling, Borgåloppet. Hanna Lönnfors har noterat dammiga dagisbarn. Torkan har också lett till en stor skogsbrand i Sibbo.

  Helena von Alfthan är programvärd, Fredrika Sundén är morgonreporter, Stefan Paavola är reporter och Leo Gammals är nyhetsvärd.

 • Patrick Wackström, vinnare av Borgåloppet år 1979 berättar om det nya priset som Borgå Energi donerat i år. Hellracer heter priset som föreställer en cykel. Fredagskaffegästerna Klaus Suhonen och Christina Mickos funderar på vad som kan hända när den nya taxilagen träder i kraft. Går det att få manikyr i en taxi efter det?

  Vi som hörs i programmet heter Helena von Alfthan, Stefan Härus och Jeanette Broman.

 • Sopsorterar du aktivt? Kanske har du funderat på att du inte längre behöver en lika stor soptunna som förr. Det här pratar vi om i dagens podcast. Vi hör också mer om ett idémöte kring kollektivtrafiken i Lovisa.

  I programmet medverkar Kristoffer Nilsson, Tuija Klaus, Kim Gustafsson, Benjamin Carlsen och Markus Lindroos.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Pontus Nyqvist är reporter och Bettina Aspfors nyhetschef.

 • I dagens podcast träffar vi Kaisa och Christoffer Leka från Borgå. De ska paddla kajak i cirka två månader och bekanta sig med Karelen. Justin Högström bearbetar sin svåra uppväxt i Borgå genom sin musik. Hans debutsingel är en energisk hiphoplåt.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Leo Gammals är reporter medan Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Vi hör vad som hände under den första rättegångsdagen i Borgå, i fallet med pappan som åtalas för mordet på sin 3-åriga dotter. Vi besöker också en jordgubbsodlare som säger att hans fält aldrig har varit i så dåligt skick som de är nu.

  I programmet medverkar Jukka Haavisto och Frida Frankenhaeuser.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Leo Gammals och Stefan Paavola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också