Fokus på

Fokus på Björn Skifs, del 3/5

  • 56 min
  • utgått

Den magiska hitlåten. Den 6 april 1974 så skrev Sverige pophistoria. Det var då Abba vann ESC med Waterloo och Hooked on a feeling med Björn Skifs gick upp på första plats i USA. Men hur kom det sig att en svensk artist lyckas toppa listan i USA och vad hände sedan? Och var var Skifs själv då han fick det där magiska samtalet från USA. Redaktör: Kjell Ekholm.

Sändningar

  • lö 14.7.2018 13.03 • Yle Vega

Avsnitt

  • Den svenska artisten Jenny Wilson har alltid skapat sin musik utgående från större teman som dominerat hennes liv - skolan, moderskap, cancersjukdomen. Men den senaste skivan behandlar en "fruktansvärd händelse som man tror att man inte ska vara med om, men som tydligen kan hända vem som helst". Skivan Excorsism utgår från den våldtäkt som hon utsattes för några år tillbaka, men berättar också om året efter våldtäkten då "dåligt drogs till dåligt".
    - Skivan är otroligt explicit, den är väldigt 'Det här och det här hände', temat är ju fruktansvärt mörkt och hårt men skivan som sådan är en klubbskiva, och musikaliskt var den fantastiskt kul att göra, berättar Jenny Wilson för Tomas Jansson.

  • De skrev låtar för The Supremes och Elvis - Gamble & Huff satte Philadelphia på kartan som en av de stora musikstäderna i USA. De skapade en ny stil och ett nytt sound. De är föremålet för det första programmet i en serie om populärmusikens stora låtskrivare. Redaktör: Michael Cronström.

  • Den med Polarpriset belönade countryartisten Emmylou Harris blev först känd genom samarbetet med legendariska Gram Parsons och efter att han dog fortsatte Harris som soloartist. I Fokus på tar vi en titt på hennes digra produktion. Redaktör: Kjell Ekholm.

  • Pixies kallas ofta för grunge-musikens gudfäder. Pixies blandade noise-pop och surf rock med trallvänliga melodier. Men de splittrades innan de hann bli riktigt stora. När Pixies gjorde comeback hyllades de som rockens frälsare. Redaktör: Dan Eskil Jansson.

Lyssna också