Fokus på

Fokus på Björn Skifs, del 3/5

 • 57 min
 • utgått

Den magiska hitlåten. Den 6 april 1974 så skrev Sverige pophistoria. Det var då Abba vann ESC med Waterloo och Hooked on a feeling med Björn Skifs gick upp på första plats i USA. Men hur kom det sig att en svensk artist lyckas toppa listan i USA och vad hände sedan? Och var var Skifs själv då han fick det där magiska samtalet från USA. Redaktör: Kjell Ekholm.

Sändningar

 • lö 14.7.2018 13.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Riot grrrl-rörelsen föddes ur feminismen och missnöjet med hur manlig punkscenen var. Det var i Olympia, USA, som grogrunden lades i början av 1990-talet. Här skapades fanzines och musik, och svallvågorna letade sig ut i resten av världen. Redaktör: Elin Willows.

 • Redaktör: Michael Cronström.

 • Under 1960-talet kämpade de Svarta pantrarna för de svartas rättigheter i USA. Hur lät musiken som uttryckte kampen? Hur låter den politiska musik som följde? Ann-Sophie Sandström har gjort ett personligt Fokus på de Svarta pantrarna.

 • Den svenska artisten Jenny Wilson har alltid skapat sin musik utgående från större teman som dominerat hennes liv - skolan, moderskap, cancersjukdomen. Men den senaste skivan behandlar en "fruktansvärd händelse som man tror att man inte ska vara med om, men som tydligen kan hända vem som helst". Skivan Excorsism utgår från den våldtäkt som hon utsattes för några år tillbaka, men berättar också om året efter våldtäkten då "dåligt drogs till dåligt".
  - Skivan är otroligt explicit, den är väldigt 'Det här och det här hände', temat är ju fruktansvärt mörkt och hårt men skivan som sådan är en klubbskiva, och musikaliskt var den fantastiskt kul att göra, berättar Jenny Wilson för Tomas Jansson.

 • De skrev låtar för The Supremes och Elvis - Gamble & Huff satte Philadelphia på kartan som en av de stora musikstäderna i USA. De skapade en ny stil och ett nytt sound. De är föremålet för det första programmet i en serie om populärmusikens stora låtskrivare. Redaktör: Michael Cronström.

 • Han är Sveriges mest lysande musikalstjärna och efter genombrottet i Kristina från Duvemåla har han uppträtt på de stora scenerna både i London och New York. Redan som barn sökte han tröst i musiken då tillvaron i familjen blev odräglig och övergrepp som han blev utsatt för i tonåren präglade länge hans liv. Det blev många år av terapi för att komma på fötter igen. I en öppenhjärtlig intervju för Kjell Ekholm går Jöback igenom sina dystra stunder som privatperson och sina stora ögonblick som musikalstjärna.

 • Under sitt korta liv hann Marilyn Monroe bli en av Hollywooderans mest legendariska gestalter. Hon var en av 1950-talets främsta sexsymboler och har med tiden blivit en ikon inom populärkulturen. Samtidigt var hon ett offer för sin tids kvinnosyn och den dubbelmoral som präglade 50-talets amerikanska samhälle. Henrik Svahn berättar om Marilyns liv och verk till tonerna av musik ur hennes filmer.

 • Ett program om genren som alla hatar att älska. Redaktörer: Kjell Ekholm och Joakim Rundt.

Lyssna också