Vega Lördag

Humorgruppen KAJ besöker Vega Lördag

 • 57 min
 • utgått

Kan man förena konst och politik? Konstnären Kaj Stenvall som är känd för sina ankmotiv sysslar numera med politisk konst. Inför toppmötet mellan Putin och Trump lanserar han ett nytt parodierande konstverk.
Förutom Kaj Stenvall kommer en annan KAJ - nämligen humorgruppen att vara gäster på lördag. De ligger i hårdträning inför höstens musikal Gambämark som ska spelas i Vasa. Förväntningarna är höga - hur rädda är de för ett fiasko?
Dessutom kommer vi att besöka musikfestivalen Skärifolk på Bergö och värma bastun. Tero Hannila har badat bastu varje dag i tio år. Det firar han med bastuorientering.

Sändningar

 • lö 14.7.2018 8.28 • Yle Vega

Avsnitt

 • För artisten Erik-André Hvidsten är adventstiden årets höjdpunkt. "Mer jul åt folket", säger han i en intervju med Eva Kela. Svenska Yles nya krimpodd i fyra delar "När Finland höll andan i 18 timmar" handlar om flygkapningen som ägde rum år 1978 på ett inrikesflyg som skulle åka från Uleåborg till Helsingfors. Redaktör Petter Lindberg berättar om hur 49 personer hölls i affärsmannens Aarno Lamminparras våld.

 • Lördagsgästen Carl-Gustaf Wentzel driver barnteatern Taimine och har fört nyskriven finlandssvensk dramatik till daghem och skolor sedan år 2002.

 • Finlandssvenska föräldrar verkar ha en förvånansvärt liberal syn på alkoholkonsumtion bland festande unga. Barnavårdsföreningen verksamhetsledare Pia Sundell besöker studion.

 • I maj övade Sofia Torvalds sig på att säga nej lite oftare. Hon fick hjälp av ledarskapscoachen och kommunikationsexperten Jeanette Szymanski och gjorde stora framsteg. I Efter Nio radios första uppföljare ställs Sofia inför sitt elddop: att ordna jul utan att knäa under sina egna ambitioner och förväntningar på en perfekt jul. Också denna gång får hon hjälp av Jeanette med att avgränsa och definiera vad som egentligen är viktigt med julen. Produktion: Parad Media.

 • Filmen Pihalla som hade premiär redan 2017 på Frameline-festivalen i San Francisco fick förra helgen biopremiär i Finland. Regissören Nils-Erik Ekblom besöker studion. 10-åriga Siri Stenius uppträdde i veckan på julkonserten Decemberkväll i Helsingfors. Idag hör vi henne beskriva en perfekt julstämning.

 • Janette Grönfors är en av de få otraditionella romska kvinnorna i Finland som har jobbat med mänskliga rättigheter i 20 år. Antirasism står högst på hennes agenda och det kommer väl till pass nu då Finland enligt en färsk EU-rapport är Europas mest rasistiska land. Janette besöker studion.

 • Psykisk ohälsa bland ungdomar har ökat de senaste åren. Hur kan föräldrar hjälpa sina tonåringar att minska på stressen och förstärka tron på framtiden. Emma Fabricius är sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamhet och besöker studion. Idag på Sibelius födelsedag firar vi den finländska musikens dag. Vi hör en kort historik över Jean Sibelius liv. Dessutom öppnar vi den åttonde luckan i Yle Vegas samhällsjulkalender.

 • Hur får man så många elever som möjligt intresserade av skolgymnastiken? Det här har gymnastikläraren Pia Kaijärvi funderat mycket på. I korthet är avsikten med skolgymnastiken att få eleverna att röra på sig så mycket som möjligt. Idag vill man dessutom sporra unga till att hitta sina egna sätt att röra på sig samtidigt som man vill kunna erbjuda varierande skolgymnastik som stöder eleverna både fysiskt, mentalt och socialt. Under de senaste decennierna har finländarnas hälsa blivit sämre och sämre och med att påverka inställning till motion redan i ung ålder vill man kunna komma åt det här. Men hur gör man det konkret? Med och diskuterar är också Mikaela Wiik som är sakkunning inom hälsofrämjande verksamhet på Folkhälsan.

 • Yle Vegas samhällsjulkalender drar i gång. Bakom den första luckan döljer sig berättelsen om aktivisten Rosa Parks. Vad betyder "svenskspråkig Bokstävercock"? Manne Railo och Taru Staudinger fascineras av felöversatta stående uttryck och har tillsammans skapat den humoristiska boken "Jalokiviä porsaille - Kielipuolisia norjahduksia" (ung. Ädelstenar åt grisarna vrickade språkfel). De besöker studion.

 • Kim Gustafsson alias Madame de la Menopaux är vår lördadsgäst.

 • Hur kan du som förälder undvika konflikter genom att märka och stärka det goda i ditt barn? Nina Mahlberg, som är psykolog på Barnavårdsföreningen, ger konkreta råd i hur man bättre kan bemöta barnets behov.
  Luciadagen infaller om mindre än två veckor. Ännu hinner du rösta på din favorit i Karleby. Lokaltidningen Kokkola-lehti satsar i år på Special Lucia och sex kandidater med funktionsnedsättning ställer upp i omröstningen. Kike Bertell ringer upp socialarbetaren Mirka Johansson, som vill slå ett slag för likabehandling och står bakom idén.

 • När artisten Tika Sevón Liljegren flyttade till Helsingfors insåg hon att det hade blivit dags att lära sig att hålla ordning och reda hemma. Speciellt klädhögarna på sovrumsgolvet krävde en ordentlig strategi. Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson gick hem till Tika för att hjälpa henne att reda upp i kaoset - och att upprätthålla ordningen i mer än några dagar. Tika antecknade och gick sedan ut och skaffade en klädställning. Varför är det så svårt att hålla ordning hemma? Gäller den gamla regeln om var sak på sin plats? Och måste man faktiskt julstäda alla garderober om man inte tänker fira jul i dem?

Klipp

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Lyssna också