Nyländsk förmiddag

Små aerosolburkar i aluminium exporteras från Hangö till alla världens hörn

 • 13 min
 • tillsvidare

I Hangö, i en stor ståtlig fabriksbyggnad (ritad av Viljo Revell) finns ett företag som tillverkar små aerosolburkar som till 100 procent går på export. Inte en enda aluminiumburk säljs här hemma, knappt ens i Norden. Men trots det har många haft de här aerosolburkarna i sina hem. Jo också här i Finland, kanske också i ditt hem. Tiina Grönroos besöker företaget Printal och intervjuar vd Pertti Hakala.

Sändningar

 • on 13.6.2018 9.16 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Många drömmer om att jobba med händerna, som man brukar säga. Att få växla om från ett åtta-till-fyra jobb till ett skapande arbete där man kan utveckla sin kreativitet och förverkliga sig själv.
  Det låter mysigt, men faktum är att om du ska bli proffshantverkare, så får du nog slita en hel del!
  Det säger Maria Wikström, som är lärare i artesanutbildningen i guldsmide vid Axxell.
  Det är stor skillnad mellan hobbyhantverk och en utbildning som ska ge dig en grundexamen inom konstindustri.
  Men skolan har en hel del vuxna studerande. De som börjar som lite äldre har ofta en längtan efter att äntligen få tid för sig själv och sina egna drömmar.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Om du sku få välja yrke nu, vad skulle du då vilja bli? Jobbar eller har du jobbat med det du drömde om som yngre? Har du ångrat ditt yrkesval, hur blev det som det blev och vad skulle du jobba med idag om du skulle få välja fritt? För Lisbeth var åren på posten de bästa i hennes yrkesverksamma liv och Titti som jobbade på en liten bank i nästan 40 år hann uppleva en fin arbetsgemenskap också efter arbetstid. Psykiater Runa Nyholm, som jobbar trots att hon officiellt är pensionär, är bekymrad över att allt fler bränner ut sig på jobbet och hon följer oroligt med unga människors oförmåga att "bara ha det tråkigt". Redan i skolan är det stressigt och prestationsinriktat. Här är onsdagens snack och ring in om "drömyrken". Redaktör är Tiina Grönroos.

 • Till arbets- och näringsbyråerna söker sig arbetslösa, men också arbetssökande med jobb, studerande, vårdlediga, jobbtrötta, utbildade, outbildade, gamla, unga och allt däremellan. Det som bekymrar arbetspsykolog Päivi Junttila är att många som söker hjälp hos henne är deprimerade. Då är det svårt att hitta arbetsglädjen och lusten till en ny utbildning eller yrkeskarriär. Sakkunig Annette Ruuhonen har inte märkt att kundströmmen skulle ha avtagit, tvärtom och Junttila önskar det fanns fler arbetspsykologer. Tiina Grönroos har besökt arbets- och näringsbyrån i Raseborg som trots mycket kunder håller ytterdörrarna stängda tre vardagar i veckan. Ärenden sköts per telefon och tidsbokningar.

 • Det privata konstmuseet Villa Gyllenberg på Granö i Helsingfors kommer den här våren och sommaren att visa tavlor av Sigrid Schauman (1877-1979). Utställningen kombinerar Schaumans konstnärliga verk med hennes livsverk som konstkritiker. Bertel Lindell har bekantat sig med den kommande utställningen tillsammans med amanuens Camilla Granbacka som också har skrivit boken "Sigrid Schauman. Med palett och penna". Den finska översättningen kommer ut i samband med öppningen av utställningen Sigrid Schauman - Konst som gestaltad känsla. Utställningen är öppen från och med 20.3 till och med 4.8 2019.

 • Ordförande för Karis hembygdsförening Göran Fagerstedt hälsar alla välkomna att besöka Villa Antkärr i Strandparken i Karis. Där håller man öppet varje tisdagseftermiddag i mars. Besökarna kan få sig en kopp kaffe, titta på sockenfilmen från 1950-talet och beundra alla gamla restaurerade möbler och museiföremål som donerats hit.
  Villa Antkärr invigdes på sin nya plats år 1999. Då hade huset äntligen fått en plats centralt i Karis efter 200 år i Antkärr i Pojo. Där har villan fungerat som boningshus för både landbonden och drängar, anknutna till Ekerö huvudgård.
  Den förfallna villan räddades i sista stund och tjänar nu som hembygdsföreningens föreningshus.
  Gunilla Ginström hälsade på en solig tisdag i mars.

 • Vårdbranschen är fortsättningsvis en kvinnodominerad bransch. Andelen manliga vårdare är liten.
  Är det lönerna som skrämmer? Eller de invanda strukturerna?
  Sjukskötare Stefan Sjösten, som jobbar vid Hangö hälsocentrals bäddavdelning, hör till undantagen. Han är enda mannen i personalen på avdelningen - ja förutom nån manlig läkare som kommer och går här.
  Hur kom Stefan Sjösten in i branschen?
  Och hur trivs han bland idel kvinnliga kolleger?
  Redaaktör Gunilla Ginström.

 • Skippa färskfolien! Använd bivaxduk eller sätt en porslinstallrik över glaskärlet som du förvarar matrester i. Finlands svenska marthaförbund vill genom handfasta råd få oss att minska på plastanvändningen i vår vardag. Också så kallad hushållsplast frigör på sikt kemikalier som är illa för hormonerna och hela vår hälsa. Ett nytt projekt inom marthorna är att sprida information om giftfri vardag också på daghemmen. Marthornas ekologiska rådgivare Anita Storm och Cecilia Nyman, projektledare för giftfritt dagis intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Varje måndag samlas ett trettiotal östnylänningar på Brandkårshuset i Borgå för att lära sig sällskapsdanser. Det är dansskolan Wanha Maestro som åter ordnar grund- och fortsättningskurser. De lär bland annat ut jive, vals och foxtrott. Den här gången var det dags för tango. Leo Gammals är redaktör.

 • Studentföreningarna samlades igen till traditionsenligt firande av fastlagen med kakao och fastlagsåk. I Helsingfors höll teknologerna i trådarna för festen i Brunnsparken under tisdagen (5.3.2019).
  Den svenskspråkiga teknologföreningen passade på att göra reklam för studier på svenska vid Aalto universitetet och till och med det politiska fick en plats under dagen.
  Reporter på plats Bertel Lindell.

 • En svävare är mycket praktisk en vinter som denna, med osäkra isar i skärgården.
  Det ser ut att bli lite av ett rekordår för svävarföretagaren Niklas Wikström i Ekenäs skärgård. Det är många stugägare som utnyttjat hans tjänster i vinter. Plus alla andra som i arbetets tecken ska ta sig till holmarna i menförestider.
  Svävaren är kanske den bästa taxin vi har i Nyland just nu.
  Den kommer dit den är beställd i så gott som alla väder.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Röda korsets vänverksamhet fyller 60 år i år. Redan på 60-talet fanns ett behov av vänner för framförallt ensamma åldringar. Idén kom från Mellaneuropa och Norge, där frivilliga hade börjat jobba för patienter på sjukhus efter kriget.
  Den första vänkursen i Röda korsets regi ordnades i Finland 1959 och så kom verksamheten igång också hos oss.
  Till en början handlade det mycket om patienter i långvård, som behövde sällskap men också praktisk hjälp.
  På 60-talet inleddes flyttningsrörelsen in mot städerna och arbetsplatserna och det här betydde att många äldre blev ensamma kvar på födelseorten utan nära och kära omkring sig.
  Idag handlar det mycket om att vi blir äldre - att vi bor hemma långt upp i åren - och i något skede oftast ensamma som änka eller änkling. Här gör Röda korsvännerna en stor insats.
  Men det behövs fler som delar på frivilligjobbet.
  Knut Nylund hade tur när Röda korsvännen Ole Lindholm dök upp för tio år sedan. Deras vänskap har hållit länge.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Pengar växer inte på träd och tyvärr förökar sig inte pengar genom att man planterar dem i kruka. Med goda spartips i vardagen, gott om tålamod och kanske genom att gå en kurs i aktieplaceringar är man i alla fall en bit på väg. Svenska marthaförbundets ekonomiska rådgivare Marina Nygård berättar hur man kan spara pengar. Börja med en sparbuffert som du inte placerar någonstans. De här pengarna kommer väl till pass om tvättmaskinen pajar eller bilen krånglar. Sedan då? Är du nyfiken på aktiemarknaden, men har läst att det är oroligt på börsen? Tänk då som när du har funderat på att börja gå på gym - det är ingen vits att skjuta upp, bäst att börja genast om du är intresserad. Men allra först kan du lyssna på det här. Redaktör: Tiina Grönroos.

Lyssna också