Dokumenterat

Veckans dokumentär: Kursen

 • 44 min
 • tillsvidare

Vad ska jag bli när jag blir stor? Vilket yrke skulle passa mig? Hösten 1983 ordnades en kurs för arbetslösa ungdomar i Jakobstad. Ann-Sophie Sandström sökte "i vuxen ålder" upp några av de före detta arbetslösa ungdomarna - som alla är över femtio idag - och tog reda på vad som hände sedan... Redaktör: Ann-Sophie Sandström. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens.

Sändningar

 • sö 8.7.2018 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • I dag kan deras namn associera till pop- och rapartister, Alma och Nelly B, men de skrev sig in i världshistorien långt tidigare. Alma Söderhjelms blev känd bland annat för sina vassa kåserier och skandalromanen Kärlekens väninna, som kom ut 1922. Nelly B, det vill säga Melli Beese, blev 1911 Tysklands första kvinnliga pilot.
  Redaktör: Mi Wegelius.

 • På ett kurscenter i Esbo samlas åtta personer för att delta i något som kanske kommer att förändra deras liv. De ska dricka Ayahuasca tillsammans med en shaman. Brygden lär ge nycklar till det undermedvetna, den ska fungera mot depression, tvångsbeteenden och beroendeproblematik. Men den innehåller DMT, ett ämne som är narkotikaklassat och därmed olagligt i Finland. Dessutom kan det orsaka psykos.
  Redaktör: Heidi Grandell-Sonck, ljuddesigner: Suvi-Tuuli Kataja, producent: Staffan von Martens

 • Rosanna Fellman (bilden) har alltid känt sig annorlunda men inte kunnat sätta fingret på vad det berott på. När hon fick diagnosen autism började en lång process - både att bli du med diagnosen och att få andra att förstå att autism inte betyder att man är dum i huvudet. Hon har svårt att förstå varför vi "normala" människor har så svårt att kommunicera rakt, utan att istället ta vägen via ett socialt spel där vi strävar efter att vara så trevliga som möjligt.
  Malena Lindströms son Jeremy blev diagnosticerad svår autism redan som 1,5-åring. Eftersom Jeremy inte talar, går mycket tid åt till att få honom att börja kommunicera genom att peka på bilder. "Kommunikation är så mycket annat än tal", säger Malena
  Redaktör: Lotta Green, ljuddesign: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • 1990-talets mest omtalade dramatiker Sarah Kane tog sitt eget liv i februari 1999, 28 år gammal. Bara några månader tidigare hade Tomas Jansson träffat henne och pratat bland annat om den pjäs som hon då jobbade med, 4 48 Psychosis. Det blev den sista radiointervjun som Sarah Kane gav.
  Med intervjun som grund gjordes ett dokumentärprogram som döptes till ”Sluta viska, skrik” efter den brittiska gruppen Radioheads 90-talslåt Stop whispering start shouting, en fras som passade så bra ihop med Sarah Kanes dramatik. I programmet medverkar Birthe Wingren med uppläsning, och som Sarah Kanes svenska röst. (Från 2001)
  Bilden är ett collage; Sarah Kane (©ullstein bild - Marianne Thiele/ All Over Press) / samt innergården vid Sophiensaele i Berlin där intervjun gjordes (foto: Tomas Jansson).

 • Hur har musiken använts i krigföring? Hur har musikens roll i krigets tjänst förändrats under århundraden? Och hur kan något så upplyftande och oskyldigt som en melodislinga bli ett förödande vapen? Medverkande: musikern och författaren Peter Bryngelsson, journalisten och krigskorrespondenten Ed Vuliamy och professorn Martin Cloonan. Redaktör: Petter Lindberg.
  Bilden detalj ur pärmen på Peter Bryngelssons bok Musik på blodigt allvar. Copyright Gidlunds förlag

 • När man tittar efter var finlandssvenska författare är födda är det inte ovanligt att svaret är Nykarleby. Det här trots att staden bara har drygt 7500 invånare. Vad är det i vattnet i Nykarleby som får folk att skriva?
  Redaktör: Elin Willows
  Foto av Topeliusstatyn: Roger Källman

 • En späd, ung tjej sitter utanför Sveriges riksdag i protest mot hur vi missköter vår jord. Det är 16-åriga Greta Thunberg, som tänker demonstrera där varje fredag fram tills villkoren på 2 % koldioxidutsläpp i Parisavtalet har uppfyllts. "Någon måste göra någonting. Och då får väl den någon vara jag då. Det är mitt moraliska ansvar att göra vad jag kan", säger Greta. I Dokumenterat får vi möta henne och hennes föräldrar, skådespelaren Svante Thunberg och som uppläsare mamma Malena Ernman, operasångerska. Den totala familjekraschen när döttrarna Greta och Beata fick sina diagnoser har i dag vänts till en styrka utöver det vanliga, som gjort familjemedlemmarna till miljöaktivister, hållbarhetsaktivister.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Varför är det så svårt att förutsäga framtiden? Vilka ödesfrågor måste vi bemästra i jakten på en lycklig eller ens uthärdlig framtid? Och har vi verkligen verktyg att välja rätt framtid? Författaren Hannele Mikaela Taivassalo, politikern Stefan Wallin, framtidsforskaren Karim Jebari och spådamen Serafia Andersson förutspår hur Finlands framtid kommer att se ut om tio år. Redaktör: Petter Lindberg.
  Bilden från boken "Så funkar det!", som gavs ut av Bonnier Carlsen bokförlag 2012

 • Den 18 november 2015 kliver syriska Joud Azar av färjan och börjar ett nytt liv på Åland.Jag kommer alltid att känna mig utländsk. Jag är inte finsk, jag är inte åländsk, jag är inte svensk. Jag är inte syrisk heller, förstår du?
  1998 sitter estniska Janne Kütimaa på de röda klipporna vid St. Annas kyrka på Kökar och känner plötsligt att det är okej med tystnad. Hur länge ska man längta… varför kan man inte ta steget, frågar hon som många gånger varit på väg att släppa den fasta punkten i Tallinn men aldrig riktigt vågat.
  2007 sitter ålänningen Bo Söderlund i en målarateljé i Bohuslän och saknar sina vänner. Först började jag på dagis tvärsöver backen, sen blev det lekis och förskola uppe på backen, sen lågstadiet på andra sidan backen och högstadiet brevid... Så jag växte ju upp i en väldigt liten värld på något vis.
  Alla har de känt samma sak : hemlängtan.
  Redaktör: Nina Eriksén.
  Producent: Staffan von Martens
  Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen

 • Egentligen skulle artisten Monica Aspelund aldrig befinna sig ombord på Finnair-flyget AY-405. Efter en konsert i Lappland ville hon hem till kvällen, men dessvärre var flyget från Rovaniemi fullbokat. Föga anade hon att det inrikesplan som hon klev ombord på i Uleåborg skulle kapas av affärsmannen Aarno Lamminparras. Vad hände under de pinande 11 timmarna då hon hölls som gisslan? Hur hanterade hon skräcken och ovissheten och vad tänker hon om händelsen 40 år senare? Redaktör: Petter Lindberg.

 • Finns det längre något kvar av sjömansromantiken och äventyrligheten? Och hur ser vardagen ut på ett modernt lastfartyg som trafikerar mellan Hangö och Rostock? Petter Lindberg mönstrade på M/S Finnmerchant för att ta reda hur Östersjöns moderna sjömän har det ombord. I programmet medverkar bland andra kaptenen Janne Lindell, båtsmannen Micke Pettersson och styrmannen Bernard Arcamo.

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också