85-95 podcast är ett humorisktiskt poddradio-program som utkommer varannan vecka sedan starten, hösten 2016. Programvärdar är Tage Rönnqvist och Joakim Levälampi som diskuterar actionfilmer gjorda mellan åren 1985-1995. Ässet i rockärmen är att de till varje avsnitt har kontaktat någon bakom filmen som diskuteras. Detta för att få unika anekdoter från inspelningen, ordvitser från manusförfattare, reflektioner av muskelskådisar och minnen från catering-personalen. Tage och Jocke vill hylla och påminna om filmens glansdagar. De lever för actionfilm och snackar här om det som ligger dem närmast hjärtat. Två inbitna cineaster som använder podden som medium för passionerat nörderi. Podden har till dags datum givit ut 42 avsnitt och skaffat sig en grupp hängivna lyssnare och fans. Kärleken till gamla filmer dör aldrig, den ger dig en roundhousekick i fejset. Välkommen till 85-95.
Tage ”Coma Cop” Rönnqvist
Jocke ”Lieutenant Kowalski” Levälampi

Avsnitt

 • Kalas, presenter och bombastiska maskingevär!
  I bemärkelsedagens ära flyttar vi, precis som Kent, vårt skrivbord och vår stol. Men inte till
  nattgaraget under huset, utan långt ut på strandkanten. Podden är denna gång inspelad bland
  pöbeln ute på Råholmen i Helsingfors, och samtidigt live-streamad till våra glada följare för
  maximal interaktion med vildsinta actiondårar. Och när man rör sig bland folket så kan ju vad som
  helst hända - vi råkar på galna mopedister, giriga tvåbarnspappor och dumdristiga
  dryckestävlingar. Följ med på kalas och hör vad retrograbbarna ger varandra för presenter.
  85-95 är en Svenska yle podcast med bakåtsträvarna Tage och Jocke. Grattis på födelsedagen
  oss, och fight to the beginning of the end!
  Hitta oss här:
  Arenan - https://arenan.yle.fi/1-4456003
  Soundcloud - https://soundcloud.com/8595podcast
  iTunes - http://tinyurl.com/jkezzwz
  Acast - https://www.acast.com/8595
  Facebook - www.facebook.com/8595podcast/
  Instagram - www.instagram.com/8595_podcast/
  8595podcast@gmail.com

 • Grabbarna tar fram pincetten och plockar isär den svenske superagenten Carl Hamilton. Närmare bestämt i ”Den demokratiske terroristen” som är den fjärde installationen i en lång filmserie om Sveriges James Bond.
  Det blir också en rundvandring i Stellan Skarsgårds släktträd, Tage förväxlar Bon Jovis gitarrist med en ishalls-attiralj och dekormålaren My Leffler gästar showen. Dessutom har pojkarna erhållit information om att podden lyckats få folk i säng med varandra.

 • Action från andra sidan pölen! Det drar ihop sig för ett fullspäckat avsnitt
  om slumpad svensk actiondänga. Dessförinnan behöver retropojkarna
  dock reda ut vad som finns på den svenska menyn i den föredragna
  genren. Och eftersom Tage till vardags knallar runt i österbottniskt blod,
  som mer eller mindre betyder att man växt upp i Sverige, så är det han
  som försöker rita upp en karta över actionutbudet i väst. Jocke lyssnar,
  nickar och kastar pil.
  85-95 är en Svenska yle podcast. Bland alla de som lajkar, kommenterar
  eller på något sätt hör av sig drar vi en vinnande lapp ur högen. Hen får
  ett gäng klisterbilder, en retropins och glada hälsningar på posten.
  Tävlingen avslutas söndagen den 29.07.2018.

 • Retrograbbarna dukar upp med John Carpenters scifi-klassiker ”They Live”. En film som Tage Rönnqvist och Jocke Levälampi är väldigt oense om. Är det en politiskt laddad pang-pang-studie i popcorndofter eller är det en sofistikerad konstfilm gjord på europeiskt manér? Även beklagligt ingående snack om Renny Harlins nakenchock på instagram, ett tvättäkta unboxing-event och lite falsksång. Podden gästas denna gång av filmens klippare Gib Jaffe. En jappe som också har klippt Rambo 2, nåt som borde få vem som helst att vibrera.
  85-95 är en Svenska yle podcast och bland alla som lajkar, kommenterar eller delar detta avsnitt så lottar vi ut ”They Live” på bluray i en retrogrottan-förfriskad version. Vinnaren får även ett gäng klibbor och vår unika retropins som passar de flesta jeansjackor. Tävlingen avslutas söndagen den 15.07.2018.

 • Vapen och rosor! Retrogrottan riktar blicken på världens kändaste musikvideo ”November Rain”. Grabbarna har dessutom varit i kontakt med Andy Morahan, han som regisserade videon! Utöver högt flygande teorier om Guns N’ Roses har Tage upptäckt att merparten av poddens lyssnarskara sitter i fängelse medan Jocke tror att skärselden är en kommun i Österbotten.

 • Poddens Arenan-premiär firas med att valsa genom en av bägge rösters absoluta favoriter. Den oemotståndliga ”Demolition Man” från 1993. Tage har dessutom varit först i raden på en Maidenkoncert medan Jocke imiterar Stallone mer än någonsin. Avsnittet gästas av han som drog skärpan i B-kamera gänget, en man som bär det heliga namnet John Connor. Slit det med hälsan. Bland alla som lajkar, kommenterar eller delar så lottar vi ut Demolition Man på bluray i en unik retrogrottan-edition. Vinnaren bjuds också på poddens kamratliga samlarbilder och en fräsig retropins. Tävlingen avslutas söndagen den 17.06.2018.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också