Nyländsk förmiddag

Hemma hos Greta spelar för sommarfolket

 • 29 min
 • 7 mån. 14 d

Västnyland har förärats med ett helt nytt rock- och schlagerband, som dessutom kan kalla sig pop-up band. Och som därtill gjort sin premiärspelning på bortaplan, nämligen i Sibbo.
Hemma hos Greta är det lite annorlunda bandnamnet, men medlemmarna är alla gamla bekanta musiker och underhållare. Här har nedlagda Hemmalaget och Kjell-Åkez gått samman och ute på scen har vi nu Teddy Granroth, piano och dragspel, Uffe Enberg, gitarr, Niklas Rosström, slagverk samt Kjell Ekholm, bas.
Men Hemma hos Greta? Hur kommer man fram till ett sådant bandnamn?
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • må 4.6.2018 21.15 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Var skolan bättre förr? Veckans diskussion (17.10.2018) handlade om skolan och hur vi minns vår egen skola. Hur minns vi våra lärare och vad bär vi med oss resten av livet? Var skolan sträng och stundvis orättvis eller är dagens skola för stökig?
  Gäst i studion Elisabeth Ehrstedt, svensk utbildningschef i Raseborg och tidigare både lärare och rektor i Karis.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Under våren och de kommande åren kommer skolklasser, först i Östnyland, och senare i hela Nyland att få uppleva berättar-razzior. Det är gruppen Rävsson Company som turnerar i klasserna för att sprida berättandets glädje och magi. Nyländsk förmiddag och Mikael Kokkola sände direkt från Lilla Villan i Nickby, Sibbo, då Juulia Salonen och Ellu Öhman övade en av många berättelser.

 • Föreningen svenska synskadade i Västnyland har en fin klubblokal i centrum av Ekenäs. Föreningen ordnar en massa program, bland annat herrklubb med bastu, läsecirkel, boccia och balansträningar. Dessutom går de ofta på bio, teater, fotboll och handboll tack vare duktiga och entusiastiska syntolkar. De har faktiskt så roligt tillsammans att föreningen önskar fler medlemmar, speciellt unga synskadade som kanske inte vet om hur mycket information, stöd, råd och skoj man kan få via föreningen. Tiina Grönroos har träffat några aktiva medlemmar; Tor Hanner, syntolk Britta Nyberg, rehabiliteringsrådgivare Tina Hultgren, sekreterare och syntolk Börje Broberg och veteranmedlemmen, viceordförande Birgitta Nordström.

 • Nya jazzkvartetten Good Times Jazzband fick en lite annorlunda start. En jazzvän skulle begravas och hans önskan var att Ami Aspelund skulle sjunga några jazzpärlor i samband med jordfästningen.
  Ami kontaktade jazzveteranen, klarinettisten Birger Lindström och där såddes ett nytt frö.
  Good Times JazzBand, med Ami Aspelund som vokalist, består av Birger plus pianisten Ida Alanen och basisten Curre Qvarnström. De första spelningarna står nu för dörren.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi har blivit mer du med varann i svenskfinland, men ni lever fortfarande kvar. Endel menar att niandet tillochmed har ökat igen. Speciellt inom kundbetjäningen. Kan nyniandet vara influenser från Europa, där man på flera håll stannat kvar i de gamla tilltalsreglerna.
  En doktorsavhandling om den svenska du-reformen på 60-talet är aktuell vid Helsingfors universitet i höst (2018).
  I Finland är tilltalskutymen ändå mer oklar än i Sverige. Många blir irriterade av ett ni. Värst är när tilltalet varierar mellan du och ni i ett och samma samtal.
  Tiina Grönroos och Gunilla Ginström bjöd in både lyssnarna och språkforskaren Leif Höckerstedt för att diskutera frågan om du eller ni.

 • I 33 år har dansbandet Susann Sonntag's underhållit en stor finlandssvensk publik. Under årens lopp har flera generationer dansat till Ingågruppens breda repertoar bestående av bland annat schlagers, svensktoppen, country, discomedleyn och pop. Men allt har sin tid och nu lägger Hans-Åke Manelius, trumpinnarna på hyllan - åtminstone för en tid framöver och Susann Sonntag fortsätter på sin solokarriär. Redaktör och programledare: Tiina Grönroos. OBS på arenan till den 11.10.18, på grund av programmet innehåller musik.

 • Den nationella kampanjen "Gå ut med den äldre" (På finska: Vie vanhus ulos) har pågått i en månad (11.9 - 11.10) och tusentals promenader är registrerade hos Äldreinstitutet i Finland.
  I Nyland har utekompisar i Helsingfors varit aktivt med, likaså bland annat i Lovisa och i Hangö.
  Det är frivilliga som ställt upp som promenadsällskap åt äldre som annars inte kommer ut.
  Endel av de äldre bor hemma, andra som fått en promenadkompis bor på äldreboenden runtom i landet.
  I Hangö finns många frivilliga promenadkompisar som gör en insats för de äldre året om, berättar fysioterapeut Hanna Österlund vid stadens äldreomsorg.
  Men sådana här kampanjer ger ändå en extra kick åt verksamheten, säger hon.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Varför slänga sånt som är fullgott eller som kan bli så gott som nytt med hjälp av lite händighet och tålamod - eller i undantagsfall lite brådska och silvertejp. Silvertejpen är nog bannlyst hos den nya skomakaren i Karis. Edward Heinänen - en trettioårig före detta sjöman och säkerhetsvakt - har tagit över efter Jarmo Aaltonen som har fixat Karisbornas skor, bälten, nycklar och väskor i nästan 40 års tid. För nya skomakaren Edward Heinänen är det här med återbruk väldigt viktigt, det märkte Tiina Grönroos genast som hon började prata med Edward eller Nahkafaija som han kallar sig.

  Som till exempel med den här gamla symaskinen som han syr i läder med:

 • Det började i Sibbo för 110 år sedan. Några kortare kurser i skogsbruk. För hundra år sedan flyttades utbildningen till Ekenäs och har också blivit längre. Idag är det inte speciellt populärt att utbilda sig inom skogsbruk och utbildarna önskar det fanns större intresse. Karisbon Anki Aspée har aldrig ångrat sitt yrkesval. Hon studerade i mitten och slutet av 1970-talet. Anki Aspée var faktiskt den andra kvinnliga forsstteknkern som blev färdig. Det var 1980. I dag finns det betydligt fler kvinnor, men fortfarande är skogsbruk en ganska mansdominerad bransch. Redaktör och programledare: Tiina Grönroos.

 • Fredagen den 5 oktober (2018) blev det klart att SSAB:s rörfabrik i Lappvik i Hangö stänger. Fabriken läggs ned senast 2020. Stämningen är ytterst dämpad trots att beslutet var ganska väntat, men i fabriken hade personalen ända in i det sista hoppats på bättre nyheter. Ulf Heimberg, utbildare, rekryterare och arbetarskyddsfullmäktig besökte på måndagen förmiddagsprogrammet i Nyland. Redaktör och programledare: Tiina Grönroos

 • Projektet Byahjälp sprider sig till allt fler nyländska byar. Skogby byaråd på Hangöudd har kommit igång den här hösten.
  Det handlar om ett sysselsättningsprojekt som samtidigt stöder boende på landsbygden.
  Finland firar De Äldres vecka just nu och här har vi ett verkligt fiffigt sätt att stöda att äldre bybor kan stanna kvar i sitt hus i byn trots att orken kanske lite börjat tryta.
  Skogby Byaråd håller i trådarna för byahjälpen och ordförande Piia Hasselberg fungerar som kontaktperson.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Finska Hörselförbundets husbil, Hörselbilen, åker landet runt och testar folks hörsel. Den kommer en gång om året på inbjudan av lokalföreningarna för hörselskadade.

  Målet är att upptäcka hörselnedsättning i tid så att den som behöver hörapparat ska få igång processen med läkarundersökning och sedan möjlig remiss till en hörselklinik. Leo Gammals är redaktör.

  I inslaget hör vi Juhani Sjöström, ordförande för Svenska hörselskadade i Borgånejden och Aija Silenius från Finska hörselförbundet samt Lovisabon Mona Svensson som var en av 80-talet pensionärer som kom för att testa hörseln.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också