Yle Dokumentär

Mysteriet Irma, avsnitt 1: Sorgen

 • 21 min
 • tillsvidare

Natten mellan den 25 och den 26 oktober år 1968 förliser fartyget m/s Irma någonstans på norra Ålands hav. Ombord finns 11 unga människor. Fartyget lokaliseras aldrig och ännu idag vet ingen vad som hände den där stormiga natten.
Speciellt en familj drabbas hårt. Det är familjen Grönqvist från den lilla byn Vålax i dåvarande Borgå landskommun. Familjen mister 8 familjemedlemmar i olyckan.
Det här är en poddserie i tre delar om en mammas och en dotters sorgearbete, om familjen, som fortfarande hoppas hitta fartyget, och om livet som går vidare, trots allt.
Redaktör: Frida Frankenhaeuser Ljuddesigner: Johan Hellman Producent: Staffan von Martens

Avsnitt 1: Helen är bara 4 år gammal hösten 1968 då fartyget m/s Irma sjunker och hon förlorar sin far Hans. Ännu idag, i vuxen ålder, arbetar hon med sin sorg.

Sändningar

 • må 6.8.2018 19.22 • Yle Vega

Avsnitt

 • En amerikansk mamma och en finsk forskare träder fram och utvecklar en medicin som kan hjälpa. Julia Taravella till vänster, Pia von Weymarn-Vihtonen till höger

 • När Pia von Weymarn-Vihtonen fick höra sin son Olivers diagnos låste hon in sig på toaletten på Barnets Borg. Hon satt sig på huk på toalettlocket och kände att hennes värld rasade samman. AGU eller aspartylglukosaminuri är en genetisk sjukdom som gör att Olivers utveckling obönhörligt går bakåt.
  En Svenska Yle podcast av Jessica Stolzmann. Ljuddesin: Johan Hellman. Producenter: Hasse Sundquist och Staffan von Martens.

 • Sällskapsrobotar, sexdockor, speglar som visar en evigt ung… Här en del av visionen i P.C. Jersilds roman Tivoli… I programmet delar Jersild med sig av sina tankar om ett tekniskt raffinerat serviceboende på den plats där Gröna Lund en gång fanns… Själv kan han längre fram tänka sig en robot som skulle ta hand om honom istället för den nuvarande äldreomsorgen. Men hur kan man mitt i allt detta leva ett värdigt, gott liv? Och vad får det kosta - här har vi kärnan. Förutom Jersild medverkar vetenskapsförfattaren och företagaren Cristina Andersson, Jaana Kärki, avdelningssköterska inom äldreomsorgen i Helsingfors stad och Thomas Wallgren, doktor i filosofi och docent vid Helsingfors universitet. Redaktör: Mi Wegelius.

 • Gun blir ensam med tre små barn efter olyckan. Men natten då m/s Irma sjunker besöker hennes stora kärlek Hans henne i en dröm en sista gång. Gun berättar om hur livet går vidare, trots allt.

 • Varför sjönk m/s Irma? Var ligger fartyget och de 10 personerna som fanns ombord men aldrig hittades? Det finns många olika teorier om vad som kan ha skett.

 • Natten mellan den 25 och den 26 oktober år 1968 förliser fartyget m/s Irma någonstans på norra Ålands hav. Ombord finns 11 unga människor. Fartyget lokaliseras aldrig och ännu idag vet ingen vad som hände den där stormiga natten.
  Speciellt en familj drabbas hårt. Det är familjen Grönqvist från den lilla byn Vålax i dåvarande Borgå landskommun. Familjen mister 8 familjemedlemmar i olyckan.
  Det här är en poddserie i tre delar om en mammas och en dotters sorgearbete, om familjen, som fortfarande hoppas hitta fartyget, och om livet som går vidare, trots allt.
  Redaktör: Frida Frankenhaeuser Ljuddesigner: Johan Hellman Producent: Staffan von Martens

  Avsnitt 1: Helen är bara 4 år gammal hösten 1968 då fartyget m/s Irma sjunker och hon förlorar sin far Hans. Ännu idag, i vuxen ålder, arbetar hon med sin sorg.

 • För 50 år sedan mördades Martin Luther King. Hur har det gått med hans dröm?
  Medverkande: Martin Luther King, rättskämpe, Hubert Humphrey, USA:s vice president (1964), Marcus Ölander, korrespondent (1965), Daniel Watts, militant aktivist (1965), Lars-Åke Augustsson, författare aktuell med nyutkommen bok om Martin Luther King (2018) och Oscar Winberg, historiker forskare och USA-expert (2018)
  Redaktör: Petter Lindberg. Ljuddesign: Anne Heikkilä. Producent: Staffan von Martens

 • Anne Andersson förberedde sig på att yngsta barnet Tony skulle flytta hemifrån och bli självständig. Men det gick inte som planerat. I ett slag förändrades hennes och sonens liv totalt. Två veckor innan Tony skulle få körkort testade han sin bil och körde av vägen. Bilolycka gav Tony två hjärnskador. Mamma Anne blev hans närvårdare. Idag är han 26 år och drömmer om ett självständigt liv, men behöver ännu sin mamma för att klara av vardagen. För Anne har det varit självklart att alltid finnas till hands. Och olyckan har t.o.m. fört dem närmare varandra.
  Lefa Lönnqvist (72) är närståendevårdare på heltid åt sin elva år äldre fru Kibe Kalima. Hon har Parkinsons sjukdom och har ett förlamat ben efter en misslyckad höftoperation. Lefa kunde inte föreställa sig att det kunde gå så här, men tycker att det viktigaste är att de får vara tillsammans.
  Redaktör: Fanny Malmberg.

 • I början av 30-talet drömmer Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblir påbörjar han en fotvandring mot Finland. Av en händelse hamnar han i Berlin, träffar naziledaren Heinrich Himmler och får av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var mannen som aldrig tackade nej till ett uppdrag, men som ständigt gjorde sin omgivning besviken? Vem var mannen som utpekades som skojare, äventyrare och fantast, men vars charm bet på statsmän och kvinnor? En radiodokumentär en exceptionell man som aldrig blickade bakåt och aldrig heller gav upp. Redaktör: Petter Lindberg, Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, Producent: Staffan von Martens

 • Hetsätning är den vanligaste ätstörningen bland finländare, men det är fortfarande den ätstörning man minst talar om. Den förknippas starkt med skam. Anne Hietanen behandlades för över 20 år sedan för hetsätning på ett behandlingshem i Sverige. Det här är hennes berättelse om sjukdomen och tillfrisknandet.

 • Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia.
  Det hela börjar i Storbritannien i februari år 2009. Brittiska polisens riksomfattande projekt för att få fast så kallade ”egg dealers”, oftast män som är närmast besatta av att plocka, samla och katalogisera fågelägg, får upp ögonen för tre äggsamlare, varav en är en godsherre i Skottland. Därifrån leder spåren sedan vidare till övriga länder i Europa.
  Genom ett tips från Interpol London verkar ett av spåren också leda till Närpes.
  En rad mystiska företeelser uppdagas med kodade sms, förfalskade etiketter och enorma fågeläggsamlingar.

  Månadens dokumentär Äggmannen är en historia om samlarvurm och besatthet.

  Redaktör: Elin von Wright, ljud : Jyrki Häyrinen

 • Kvinnostödcentret Marta Sentrs i Lettland grundades för 17 år sedan av en hårt arbetande idealist. Iluta Lace var då 24 år och fast besluten att bygga upp ett nytt och jämställt Lettland. Det nya lettiska samhället saknade många viktiga stödtjänster för kvinnor och Martha Sentrs började jobba för de kvinnor som behövde hjälpen mest. Men inte utan motstånd från etablissemanget.
  Redaktör: Ingrid Svanfeldt.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också