Yle Dokumentär

Mysteriet Irma, avsnitt 1: Sorgen

 • 21 min
 • tillsvidare

Natten mellan den 25 och den 26 oktober år 1968 förliser fartyget m/s Irma någonstans på norra Ålands hav. Ombord finns 11 unga människor. Fartyget lokaliseras aldrig och ännu idag vet ingen vad som hände den där stormiga natten.
Speciellt en familj drabbas hårt. Det är familjen Grönqvist från den lilla byn Vålax i dåvarande Borgå landskommun. Familjen mister 8 familjemedlemmar i olyckan.
Det här är en poddserie i tre delar om en mammas och en dotters sorgearbete, om familjen, som fortfarande hoppas hitta fartyget, och om livet som går vidare, trots allt.
Redaktör: Frida Frankenhaeuser Ljuddesigner: Johan Hellman Producent: Staffan von Martens

Avsnitt 1: Helen är bara 4 år gammal hösten 1968 då fartyget m/s Irma sjunker och hon förlorar sin far Hans. Ännu idag, i vuxen ålder, arbetar hon med sin sorg.

Sändningar

 • to 31.5.2018 16.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Jan Backman från Jakobstad gjorde det de flesta har drömt om. Han lämnade allt bakom sig och kastade loss. På det klassiska viset. Ensam. Med en gammal segelbåt. Utanför Gran Canaria undrar han, vad han egentligen håller på med?
  Redaktör: Peter Lüttge, ljuddesigner: Johan Hellman, dramaturg: Are Nikkinen, producent: Staffan von Martens

 • Både Anna och Henrik är utåt sett vanliga finländare med utbildning, jobb och fritidsintressen. Men de bär på en hemlighet. De är offer för kärleksbedrägeri på nätet. Och de är långt ifrån de enda som blivit lurade.
  Redaktör: Patrik Skön.

 • En berättelse om att inte ge upp, också om livet ger en riktigt mycket stryk.
  Det är en bekant känsla för många, att plötsligt en morgon överfallas av känslan att inte alls vilja stiga upp ur sängen. Även om allting egentligen är bra, känns allting meningslöst, som om det enklaste skulle vara att dra täcket över huvudet, och ge upp.
  I en radiodokumentär låter Tomas Jansson sig överfallas av hopplösheten, och söker upp människor som har upplevt eller sett tragedier, som nu får frågan vad som gör livet värt att leva.
  Manuskript och editering: Tomas Jansson (till höger på bilden). Med musik av Robert Kock (till vänster på bilden).

 • En amerikansk mamma och en finsk forskare träder fram och utvecklar en medicin som kan hjälpa. Julia Taravella till vänster, Pia von Weymarn-Vihtonen till höger

 • När Pia von Weymarn-Vihtonen fick höra sin son Olivers diagnos låste hon in sig på toaletten på Barnets Borg. Hon satt sig på huk på toalettlocket och kände att hennes värld rasade samman. AGU eller aspartylglukosaminuri är en genetisk sjukdom som gör att Olivers utveckling obönhörligt går bakåt.
  En Svenska Yle podcast av Jessica Stolzmann. Ljuddesin: Johan Hellman. Producenter: Hasse Sundquist och Staffan von Martens.

 • Sällskapsrobotar, sexdockor, speglar som visar en evigt ung… Här en del av visionen i P.C. Jersilds roman Tivoli… I programmet delar Jersild med sig av sina tankar om ett tekniskt raffinerat serviceboende på den plats där Gröna Lund en gång fanns… Själv kan han längre fram tänka sig en robot som skulle ta hand om honom istället för den nuvarande äldreomsorgen. Men hur kan man mitt i allt detta leva ett värdigt, gott liv? Och vad får det kosta - här har vi kärnan. Förutom Jersild medverkar vetenskapsförfattaren och företagaren Cristina Andersson, Jaana Kärki, avdelningssköterska inom äldreomsorgen i Helsingfors stad och Thomas Wallgren, doktor i filosofi och docent vid Helsingfors universitet. Redaktör: Mi Wegelius.

 • Gun blir ensam med tre små barn efter olyckan. Men natten då m/s Irma sjunker besöker hennes stora kärlek Hans henne i en dröm en sista gång. Gun berättar om hur livet går vidare, trots allt.

 • Varför sjönk m/s Irma? Var ligger fartyget och de 10 personerna som fanns ombord men aldrig hittades? Det finns många olika teorier om vad som kan ha skett.

 • Natten mellan den 25 och den 26 oktober år 1968 förliser fartyget m/s Irma någonstans på norra Ålands hav. Ombord finns 11 unga människor. Fartyget lokaliseras aldrig och ännu idag vet ingen vad som hände den där stormiga natten.
  Speciellt en familj drabbas hårt. Det är familjen Grönqvist från den lilla byn Vålax i dåvarande Borgå landskommun. Familjen mister 8 familjemedlemmar i olyckan.
  Det här är en poddserie i tre delar om en mammas och en dotters sorgearbete, om familjen, som fortfarande hoppas hitta fartyget, och om livet som går vidare, trots allt.
  Redaktör: Frida Frankenhaeuser Ljuddesigner: Johan Hellman Producent: Staffan von Martens

  Avsnitt 1: Helen är bara 4 år gammal hösten 1968 då fartyget m/s Irma sjunker och hon förlorar sin far Hans. Ännu idag, i vuxen ålder, arbetar hon med sin sorg.

 • För 50 år sedan mördades Martin Luther King. Hur har det gått med hans dröm?
  Medverkande: Martin Luther King, rättskämpe, Hubert Humphrey, USA:s vice president (1964), Marcus Ölander, korrespondent (1965), Daniel Watts, militant aktivist (1965), Lars-Åke Augustsson, författare aktuell med nyutkommen bok om Martin Luther King (2018) och Oscar Winberg, historiker forskare och USA-expert (2018)
  Redaktör: Petter Lindberg. Ljuddesign: Anne Heikkilä. Producent: Staffan von Martens

 • Anne Andersson förberedde sig på att yngsta barnet Tony skulle flytta hemifrån och bli självständig. Men det gick inte som planerat. I ett slag förändrades hennes och sonens liv totalt. Två veckor innan Tony skulle få körkort testade han sin bil och körde av vägen. Bilolycka gav Tony två hjärnskador. Mamma Anne blev hans närvårdare. Idag är han 26 år och drömmer om ett självständigt liv, men behöver ännu sin mamma för att klara av vardagen. För Anne har det varit självklart att alltid finnas till hands. Och olyckan har t.o.m. fört dem närmare varandra.
  Lefa Lönnqvist (72) är närståendevårdare på heltid åt sin elva år äldre fru Kibe Kalima. Hon har Parkinsons sjukdom och har ett förlamat ben efter en misslyckad höftoperation. Lefa kunde inte föreställa sig att det kunde gå så här, men tycker att det viktigaste är att de får vara tillsammans.
  Redaktör: Fanny Malmberg.

 • I början av 30-talet drömmer Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblir påbörjar han en fotvandring mot Finland. Av en händelse hamnar han i Berlin, träffar naziledaren Heinrich Himmler och får av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var mannen som aldrig tackade nej till ett uppdrag, men som ständigt gjorde sin omgivning besviken? Vem var mannen som utpekades som skojare, äventyrare och fantast, men vars charm bet på statsmän och kvinnor? En radiodokumentär en exceptionell man som aldrig blickade bakåt och aldrig heller gav upp. Redaktör: Petter Lindberg, Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, Producent: Staffan von Martens

Inga kommande avsnitt

Lyssna också