Besser & Wisser

Vart tog förtroendet för medmänniskan vägen?

 • 30 min
 • 9 år 9 mån.

Vi människor kan ta oss genom de mest dramatiska och traumatiska omvälvningarna och katastroferna bara vi drar åt samma håll. Och historien är full av exempel på att vi kan göra det. Ändå tycks till exempel myndigheter fortfarande utgå från att folket är en skara oregerliga barn som behöver styras med hård hand. Veckans Besser & Wisser handlar om bristen på förtroende på olika nivåer.
Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

Sändningar

 • lö 16.6.2018 14.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman snackar om chefskapets utmaningar med generation z:are som inte vill sitta stilla länge nog för att bli lojala anställda. Och om när potatisen räddade Europa från svälten.

 • Det blir allt vanligare med lån från person till person, att man skippar banken och söker finansiering hos sina medmänniskor. Hur smart är det här, och skulle DU låna 30 000 till en vilt främmande typ? Kring detta funderar Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Smartklockorna, är de små skyddsänglar på vår handled som varnar då vi riskerar en hjärtattack? Eller är de irriterande och näsvisa små virtuella personal trainers? Stor business är de hur som helst i post-Nokia-Finland. Men vart leder det då vi hänger på oss mer och mer "klädbar elektronik"? Kring detta funderar Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Snart har vi digitala assistenter som kan boka frissa åt oss och som vi kan tala med som med vanliga människor. Och på arbetsmarknaden ska det bli enklare att flexa och jobba när det passar oss bäst. Om detta snackar Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman i veckans podd.

 • Trumps NASA-chef chockar sina kolleger med att komma ut ur klimatskåpet: "Uppvärmningen är människans fel!" Var ska vi nu rita korset? Och vad händer på bostadsmarknaden? Vanliga bostadsköpare utsätts för risker när placerare särbehandlas av bankerna.
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Vi människor kan ta oss genom de mest dramatiska och traumatiska omvälvningarna och katastroferna bara vi drar åt samma håll. Och historien är full av exempel på att vi kan göra det. Ändå tycks till exempel myndigheter fortfarande utgå från att folket är en skara oregerliga barn som behöver styras med hård hand. Veckans Besser & Wisser handlar om bristen på förtroende på olika nivåer.
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Varje dag går nio människor i Finland i förtidspension på grund av psykiska problem. Två tredjedelar av dem är kvinnor. Varför stupar allt fler vid sitt skrivbord och hur kan det komma sig att forskarna har missat den här trenden? Dessutom: livet i en supervulkans skugga. Snack om vår planets riktiga krutdurkar som det bor miljontals människor på.
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • I England blev en man nyligen bötfälld för att han halvsov i passagerarsätet medan hans Teslabil körde sig själv på motorvägen. Är det här en bra eller en dålig utveckling, att bilarna börjar köra sig själva? Då kunde ju Jeppe supa bäst han vill och låta bilen köra honom hem. I samma andetag tittar vi på den senaste alkoholstatistiken. Har vi lärt oss de där berömda europeiska alkoholvanorna redan?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • När är ens lön varken för liten eller för stor utan just lagom? Och är det en bra sak att Kina håller på att ersätta sina dieselbussar med batteridrivna elbussar? Gör du faktiskt miljön en tjänst då du kör på el? Detta funderar Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman på i den här veckans podd.

 • Svårigheterna med att skydda vårdsektorns datasystem från framtida politiska virus och att beskydda Swanbåten från framtida plastätande bakterier. Bland annat detta i veckans podd med Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Varför har finländarna slutat föröka sig? Antalet födslar rasar som en sten i Finland. Vad beror det här på, vad har Facebook med det att göra och vad leder det till? Dessutom: Isen i Arktis smälter med rekordfart, visar de senaste mätningarna. Är det här en åsikt eller ett faktum och finns det några goda sidor med det? Besser & Wisser, alias Patrik Schauman och Marcus Rosenlund, reder ut det här i veckans podd.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också