Slaget efter tolv - dagens debatt

22.06.18 Klarar sig naturen sig själv?

 • 37 min
 • 8 mån. 24 d

Då ljuset är som mest intensivt och vi firar den finländska sommaren, samlas tre naturälskare i studion för att prata om oss i naturen och naturen i oss.

Hur mycket skall vi blanda oss i naturens kretslopp? Klarar naturen sig själv om vi låter den vara? Skall vi vara herrar eller tjänare?

Gäster är Pirkka-Pekka Petelius, hängiven ornitolog och programledare för Luonto-Suomi, Lotta Berglund, föreståndare för Ekenäs naturum samt Finlands främsta ejderforskare, docent Mikael Kilpi.

Programledare Bettina Sågbom.

Sändningar

 • fr 22.6.2018 12.03 • Yle Vega Östnyland

Avsnitt

 • Efterspelet som följde på fredagens omröstning om riksdagens förtroende för utrikesministern visade på djupa sprickor och förtroendekris inom regeringen. Men hur påverkas väljarnas förtroende för politikerna - och politiken - efter en sådan uppvisning? E-post: slaget@yle.fi

 • USA och Kina utfärdar allt fler tullar på handeln dem emellan. Vilka är drivkrafterna, vem kan vinna ett handelskrig och vad betyder det för oss andra? Heidi Schauman, chefsekonom på Aktia och Stefan Lindström, Finlands generalkonsul i Los Angeles diskuterar.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Är pressen på våra politiker alltför hård? När slutar en minister vara minister och blir privatperson. De äldres råd diskuterar politik och det privata. I rådet sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Såväl rörelsehindrade som äldre är utsatta efter förändringarna i taxilagen som trädde i kraft i somras. Mängden vittnesmål om uteblivna köror och fruktansvärda väntetider kan läsas så gott som varje dag.

  I Slaget efter 12 diskuteras problemen med färdtjänsten.

  Deltagare i debatten är chefen för socialservice i Raseborg Eivor Österlund-Holmqvist, ledande socialarbetaren inom handicapservice Jessica Himanen, försäljningsdirektör Caj Rautelin från Lähitaxi samt Christer Stenroos, som är far till en förståndshandicapad flicka.

  Debattledare Bettina Sågbom.

  slaget@yle,fi

 • Torka, dåliga skördar och en sjunkande lönsamhet har återigen aktualiserat diskussionen om jordbrukets framtid. Vilka förutsättningar finns det för att hitta mer lönsamhet i jordbruket och borde stödpolitiken ses över. E-post: slaget@yle.fi

 • Varför mäts och bedöms skolelevernas fysiska prestationsförmåga i gymnastikundervisningen? Dödsfallet i samband med beep-testet i Esbo väcker frågan - borde skolgymnastiken helt göras om?
  I Slaget efter tolv diskuterar akademilektorn i gymnastikens didaktik Jan-Erik Romar, Finlands svenska skolungdomsförbunds ordförande Bicca Olin och verksamhetsledaren för Förbundet Hem och skola Micaela Romantschuk.
  Debatten leds av Filip Stén.

  slaget@yle.fi

 • Hur mår jämställdheten i riksdagen?

  Män talar om utrikespolitik och kvinnor om hälsovård. Ändå vill nästan ingen riksdagsgrupp ha könskvoter i utskotten.

  Hur står det egentligen till med jämställdheten i riksdagen? Det debatteras på plats i riksdagen, på tisdag 18.9 i Slaget efter tolv, kl. 12.03 och som webbstream på arenan.yle.fi.

  I debatten deltar Eva Biaudet, Sfp, Peter Östman, Kd och Kimmo Sasi, Saml. Debatten leds av Ingemo Lindroos.

  Epost: slaget@yle.fi

 • Under de senaste åren har vi sett hur demokratiska val har lett till situationer som kan uppfattas som hot mot demokratin. Ungern, Polen och kanske också Brexit och Trump. De äldres råd diskuterar demokratins framtid.
  I rådet sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Investeringsbanken Lehman Brothers ansökan om konkurs för tio år sedan brukar betraktas som startskottet till den globala finanskrisen. Marknadspaniken spred sig över hela världen, och Europa drabbades av en skuldkris. Hur väl förberedda är vi idag om något liknande inträffar på nytt? E-post: slaget@yle.fi

 • Sjötrafiklagen skall förnyas. Syftet är att förbättra säkerheten till sjöss och göra båtkulturen mera ansvarsfull, menar man på Kommunikationsministeriet. Borde den nya lagen kräva någon form av förarbrev av båtförare? E-post: slaget@yle.fi

 • Partierna vässar familjepolitiken inför valet

  Vem svarar bäst på det moderna samhällets utmaningar och vem kan samarbeta med vem? En reform i familjeledigheterna väntas också kunna åtgärda ojämlikheten på många fronter.
  I Slaget efter 12 på tisdag deltar forskningschef Minna Salmi vid enheten för socialpolitisk forskning vid Institutet för hälsa och välfärd, Viktor Kock, ordförande för Finlands svenska socialdemokrater och riksdagsledamot Sari Tanus från Kristdemokraterna

  Programledare Anders KarlssonE-post: slaget@yle.fi

 • Det skrällde i Sverige. En femtedel av medborgarna vill se sverigedemokraterna vid makten. Vad händer nu? Samlingspartisten Juhana Vartiainen, socialdemokraten Arja Alho och Amanda Pasanen från de gröna analyserar det svenska valresultatet. Programledare: Bettina Sågbom. E-post: slaget@yle.fi

Inga kommande avsnitt

Lyssna också