Efter Nio radio

Politikern och affärsmannen Hjallis Harkimo lever som vegan

 • 34 min
 • tillsvidare

Under tre veckors tid testade Hjallis Harkimo på helvegetarisk föda. Hur påverkar det kroppen och vad bör man tänka på ifall man väljer bort alla animaliska produkter?

Han har inga problem med att lämna bort kött, fisk eller ostar. Kräftor vill han däremot inte leva utan!
– Man kan väl kalla mig finlandssvensk vegetarian, konstaterar Hjallis Harkimo.

Med och diskuterar är allmänläkaren Rober Bergholm som bland annat har analyserat Hjallis blodvärden före och efter dieten.

Sändningar

 • lö 12.5.2018 8.35 • Yle Vega

Avsnitt

 • Som politiker och ordförande för Vänsterförbundet hinner Li Andersson sällan tillreda vardagsmat. Det blir ofta hämtpizza och nåt ihophafsat då tiden och inspirationen tryter. Hur kan man med enkla medel göra hälsosam och god vardagsmat? Hur ska man planera för att det ska gå att förverkliga även om tiden är knapp? Med och inspirerar är matskribenten Kenneth Nars.

 • Hur ska han lyckas göra upp med veckan som gått och debattera nyheter från den gångna veckan utan att ha följt med några nyheter alls? Journalisten Magnus Londen, känd från radioprogrammet Eftersnack, har utmanat sig med att hålla en nyhetsfri vecka. Hans radio, TV, webb och diverse nyhetsappar stängdes av inna påsk och på lördag morgon kommer han till Vegastudion och redovisar för den gångna nyhetsfria veckan. Med och diskuterar är också Stefanie Sirén-Heikel som doktorerar i dagens mediaflöde och nyhetsrapportering.

 • I veckans Efter Nio radio är det skådespelaren Marcus Groth som söker andlighet. Hans mål är att hitta sitt inre jag och komma underfund med det. Marcus har sökt andlighet i många år bl.a. via meditation. Han har under den gångna veckorna bekantat sig med Tibetansk buddhism och har bland annat besökt det buddhistiska templet i Jockis. Med i veckans efter Nio är buddhisten Maira Lindeberg. Hon och Marcus försöker bena ut vad andlighet är och vad det betyder att blir upplyst.

 • Sedan september 2017 har det varit lagligt att föda upp och sälja insekter som mat i Finland. D.v.s. insekter är numera en lika naturlig del av matbutikens sortiment som t.ex. malet kött. Men alla känner sig inte bekväma med tanken på att äta dessa små kryp. En av dem är personliga tränaren Jucci Hellström, som kastar bort drinken då en bananfluga satt sig i den. Efter många om och men tog han emot utmaningen att smaka på olika former av insektmat under en vecka. Utmaningen visade sig vara det svåraste han varit med om på länge. I studion sitter också entomologen och insektmatspionjären Lena Huldén.
  Efter Nio radio, lördagen den 17 mars 2018, kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Som frilansare och egenföretagare har författaren Philip Teir rätt bra koll på sin ekonomi. Men hans kontoutdrag fylls av idel små och rätt onödiga summor. Det är en kopp kaffe här, en lunch på stan där och kanske en latte på eftermiddagen. Fort blir de här små summorna stora på längre sikt. Därför utmanar Philip Teir sig själv att under två veckors tid göra ett köpstopp som gäller allt utom den mat som han köper i matbutik för att tillreda hemma. Med och diskuterar konsumtion och privatekonomi är också bankdirektören Oscar Taimitarha. Efter Nio radio lördag 10.3.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Finländarna dricker mest kaffe i världen och journalisten och trebarnspappan Peter “Petski” Westerholm är inget undantag. Han dricker upp till sju koppar om dagen. Han upplever själv att det är för mycket och har insett att många av hans vardagsrutiner helt styrs av kaffedrickandet. Under en veckas tid utmanar Petski sig själv att leva helt utan kaffe. Hur förändras vardagen när man avstår från något man upplever nödvändigt? Med och diskuterar kaffets hälsoeffekter är också allmänläkaren Robert Bergholm. Efter Nio radio lördag 3.3.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Skådespelaren och sångaren Mia Hafrén upplevs som en dominant person. Under några veckor har hon utmanat sig med att ha en nedtonad roll på arbetsplatsen, att inte uttrycka sina åsikter och inte styra och ställa som vanligt. Hon försöker ha en låg profil helt enkelt.
  – Min utmaning är inte att prata mindre utan att lyssna mer, säger hon. Vi har en dålig lyssnarkultur över lag, anser både hon och coachen Christine Suvanto som också medverkar i veckans Efter Nio radio. Hur ska man göra för att bli en bättre lyssnare och ska man ändra på sin personlighet? Efter Nio radio lö 24.2.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Om barnen är krävande och stökiga, och man själv har ett hetsigt temperament, kan det lätt bli en spiral av skrik och bråk därhemma. Linda Sundberg är ensamstående tvåbarnsmamma och vill få bukt med stökiga vardagskvällar. Hon får hjälp av Nicklas Kurkio vid Barnavårdsföreningen, och antar utmaningen att varje dag ägna 15 minuter av odelad uppmärksamhet åt vart och ett av barnen. Efter Nio radio, lördagen den 17.2.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Arenan. Produktion: Parad Media

 • Kim Herold är personlig tränare med ett förflutet både som modell och musiker. Han lever sunt och tränar mycket. En grej han funderat på är hur och om han skulle klara av att fasta och också om en fasteperiod skulle kunna hjälpa honom att minska på sitt kaffedrickande. Med hjälp av kostexperten Nina Westerback tar han sig an utmaningen att prova på att fasta under en vecka. Hur mycket är han beredd att ge avkall på sitt eget tränande och kommer han själv mentalt att klara av att vara hungrig hela tiden? Efter Nio radio i Yle Vega lö 10.2.2018 kl. 9.03 och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media Oy.

 • Att pensionera sig är inget Thomas Elfgren ser fram emot, tvärtom! Men faktum är att han uppnått pensionsåldern och det börjar bli dags för honom att ta farväl av arbetslivet. Vad ska han göra för att känna sig meningsfull då han inte längre jobbar? Under en vecka har Thomas Elfgren bekantat sig med vad livet som pensionär skulle innebära. Han har fått hjälp av den professionella coachen Christine Suvanto med att få klarhet i vad han vill göra den dag han tackar för sig på Kriminalpolisen. Efter Nio radio lö 3.2.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Mångsysslaren Kasper Strömman testar i en vecka på musikerliv och utmanar sig själv med att skriva en låt. Över 180 000 nya låtar laddas upp på Spotify varje dag. Trots att konkurrensen med andra ord är stenhård strävar Kasper Strömman att bli ett one-hit-wonder. Han trodde det skulle vara enkelt men han fastnade i den konstnärliga processen. - Att få en struktur i låten var oväntat svårt, erkänner han. Med och sporrar är låtskrivaren och musikern Fredrik Furu. Lyckas Kasper Strömman med sitt uppdrag och vad krävs av en låt för att den ska slå igenom? Efter Nio radio lö 27.1..2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Ståuppkomikern och manusförfattaren Anders Helenius lever ett ganska orutinerat liv dels som frilansande komiker i Helsingfors och dels som pappa i en fyrabarnsfamilj hemma i Pargas. Motion är oftast något som inte ryms med i Anders vardagspussel. Under en vecka utmanar han sig själv att ta tag i det här med vardagsmotion på allvar, han ska komma upp till en timme vardagsmotion om dagen. Hur gör man för att röra på sig mer i vardagen? Det vet Mikaela Wiik som jobbar med idrott- och hälsofrämjande verksamhet på Folkhälsan. Efter Nio radio lö 20.12.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

Klipp

Lyssna också