Efter Nio radio

Avsnitt 36: Politikern och affärsmannen Hjallis Harkimo lever som vegan

 • 33 min
 • tillsvidare

Under tre veckors tid testade Hjallis Harkimo på helvegetarisk föda. Hur påverkar det kroppen och vad bör man tänka på ifall man väljer bort alla animaliska produkter?

Han har inga problem med att lämna bort kött, fisk eller ostar. Kräftor vill han däremot inte leva utan!
– Man kan väl kalla mig finlandssvensk vegetarian, konstaterar Hjallis Harkimo.

Med och diskuterar är allmänläkaren Rober Bergholm som bland annat har analyserat Hjallis blodvärden före och efter dieten.

Sändningar

 • lö 12.5.2018 8.35 • Yle Vega

Avsnitt

 • Annika Jansson är Marthaförbundets nya verksamhetsledare. Hon utmanas av förbundets egen ekologirådgivare Anita Storm att leva ett kemikaliefritt liv. Det betyder bland annat att tandkrämen, tvättmedlet och hårschampot byts ut. Annika lär sig också göra sin egen ringblomssalva och hårschampo av ägg och honung. Hur mycket kemikalier utsätts vi för under en vanlig dag och vad kan var och en göra för att minska på mängden kemikalier?

 • Att gå med på att göra saker bara för att vara andra till lags är ett problem för många. Man vill vara duktig, omtyckt och hjälpsam. Men lätt blir ja-sägandet en fälla som leder till utmattning. Det vet författaren och journalisten Sofia Torvalds som nu har utmanat sig själv med att lära sig säga nej. Hur säger man nej utan att verka tråkig och ointresserad? Hon får hjälp av ledarskapscoachen och kommunikationsexperten Jeanette Szymanski.

 • Vilken fågel är allra mest metal? Och kan en sångare med tuppkam räknas som fågel? När radioprataren och musikern Kjell Simosas ska bli bättre på fågelskådning gör han det på sitt eget speciella sätt. Han får hjälp av författaren Lars Sund, som också är en inbiten fågelentusiast och vet det mesta om ämnet.

 • Under tre veckors tid testade Hjallis Harkimo på helvegetarisk föda. Hur påverkar det kroppen och vad bör man tänka på ifall man väljer bort alla animaliska produkter?

  Han har inga problem med att lämna bort kött, fisk eller ostar. Kräftor vill han däremot inte leva utan!
  – Man kan väl kalla mig finlandssvensk vegetarian, konstaterar Hjallis Harkimo.

  Med och diskuterar är allmänläkaren Rober Bergholm som bland annat har analyserat Hjallis blodvärden före och efter dieten.

 • – Crawford älskar minuttidtabeller och det finns inga rutiner eller mätare som är tillräckligt noggranna för att han skulle godkänna dem! Så säger hans vän och kollega Saliven Gustafsson.

  I veckans Efter Nio radio har Mikael Crawford synat sina rutiner och funderat på vad de har för funktion. Han fick diagnosen ADHD som vuxen. På vilket sätt påverkar hans handikapp hans behov av rutiner för att få en struktur i livet? Med och diskuterar är familjeterapeuten och forskaren Sauli Suominen från ADHD förbundet.

 • Sex är så mycket mer än samlag, säger sexologen Satu Söderström. Hon vill att vi frångår prestationssex och övar upp vår intimitet. Hon har utmanat Stan Saanila och hans partner med att bli mer lyhörda för varandras behov, utforska sin sexualitet och lära sig sätta ord på sin lust. Hur bra är vi på att berätta för varandra vad vi har för sexuella önskemål? Satu Söderström och Stan Saanila medverkar i veckans Efter Nio radio tillsammans med programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Lördagen den 21 april 2018, kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Som politiker och ordförande för Vänsterförbundet hinner Li Andersson sällan tillreda vardagsmat. Det blir ofta hämtpizza och nåt ihophafsat då tiden och inspirationen tryter. Hur kan man med enkla medel göra hälsosam och god vardagsmat? Hur ska man planera för att det ska gå att förverkliga även om tiden är knapp? Med och inspirerar är matskribenten Kenneth Nars.

 • Hur ska han lyckas göra upp med veckan som gått och debattera nyheter från den gångna veckan utan att ha följt med några nyheter alls? Journalisten Magnus Londen, känd från radioprogrammet Eftersnack, har utmanat sig med att hålla en nyhetsfri vecka. Hans radio, TV, webb och diverse nyhetsappar stängdes av inna påsk och på lördag morgon kommer han till Vegastudion och redovisar för den gångna nyhetsfria veckan. Med och diskuterar är också Stefanie Sirén-Heikel som doktorerar i dagens mediaflöde och nyhetsrapportering.

 • I veckans Efter Nio radio är det skådespelaren Marcus Groth som söker andlighet. Hans mål är att hitta sitt inre jag och komma underfund med det. Marcus har sökt andlighet i många år bl.a. via meditation. Han har under den gångna veckorna bekantat sig med Tibetansk buddhism och har bland annat besökt det buddhistiska templet i Jockis. Med i veckans efter Nio är buddhisten Maira Lindeberg. Hon och Marcus försöker bena ut vad andlighet är och vad det betyder att blir upplyst.

 • Sedan september 2017 har det varit lagligt att föda upp och sälja insekter som mat i Finland. D.v.s. insekter är numera en lika naturlig del av matbutikens sortiment som t.ex. malet kött. Men alla känner sig inte bekväma med tanken på att äta dessa små kryp. En av dem är personliga tränaren Jucci Hellström, som kastar bort drinken då en bananfluga satt sig i den. Efter många om och men tog han emot utmaningen att smaka på olika former av insektmat under en vecka. Utmaningen visade sig vara det svåraste han varit med om på länge. I studion sitter också entomologen och insektmatspionjären Lena Huldén.
  Efter Nio radio, lördagen den 17 mars 2018, kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Som frilansare och egenföretagare har författaren Philip Teir rätt bra koll på sin ekonomi. Men hans kontoutdrag fylls av idel små och rätt onödiga summor. Det är en kopp kaffe här, en lunch på stan där och kanske en latte på eftermiddagen. Fort blir de här små summorna stora på längre sikt. Därför utmanar Philip Teir sig själv att under två veckors tid göra ett köpstopp som gäller allt utom den mat som han köper i matbutik för att tillreda hemma. Med och diskuterar konsumtion och privatekonomi är också bankdirektören Oscar Taimitarha. Efter Nio radio lördag 10.3.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Finländarna dricker mest kaffe i världen och journalisten och trebarnspappan Peter “Petski” Westerholm är inget undantag. Han dricker upp till sju koppar om dagen. Han upplever själv att det är för mycket och har insett att många av hans vardagsrutiner helt styrs av kaffedrickandet. Under en veckas tid utmanar Petski sig själv att leva helt utan kaffe. Hur förändras vardagen när man avstår från något man upplever nödvändigt? Med och diskuterar kaffets hälsoeffekter är också allmänläkaren Robert Bergholm. Efter Nio radio lördag 3.3.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också