Besser & Wisser

När trycket blir för mycket

 • 25 min
 • 9 år 11 mån.

Varje dag går nio människor i Finland i förtidspension på grund av psykiska problem. Två tredjedelar av dem är kvinnor. Varför stupar allt fler vid sitt skrivbord och hur kan det komma sig att forskarna har missat den här trenden? Dessutom: livet i en supervulkans skugga. Snack om vår planets riktiga krutdurkar som det bor miljontals människor på.
Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

Sändningar

 • on 9.5.2018 16.21 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Vi människor kan ta oss genom de mest dramatiska och traumatiska omvälvningarna och katastroferna bara vi drar åt samma håll. Och historien är full av exempel på att vi kan göra det. Ändå tycks till exempel myndigheter fortfarande utgå från att folket är en skara oregerliga barn som behöver styras med hård hand. Veckans Besser & Wisser handlar om bristen på förtroende på olika nivåer.
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Varje dag går nio människor i Finland i förtidspension på grund av psykiska problem. Två tredjedelar av dem är kvinnor. Varför stupar allt fler vid sitt skrivbord och hur kan det komma sig att forskarna har missat den här trenden? Dessutom: livet i en supervulkans skugga. Snack om vår planets riktiga krutdurkar som det bor miljontals människor på.
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • I England blev en man nyligen bötfälld för att han halvsov i passagerarsätet medan hans Teslabil körde sig själv på motorvägen. Är det här en bra eller en dålig utveckling, att bilarna börjar köra sig själva? Då kunde ju Jeppe supa bäst han vill och låta bilen köra honom hem. I samma andetag tittar vi på den senaste alkoholstatistiken. Har vi lärt oss de där berömda europeiska alkoholvanorna redan?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • När är ens lön varken för liten eller för stor utan just lagom? Och är det en bra sak att Kina håller på att ersätta sina dieselbussar med batteridrivna elbussar? Gör du faktiskt miljön en tjänst då du kör på el? Detta funderar Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman på i den här veckans podd.

 • Svårigheterna med att skydda vårdsektorns datasystem från framtida politiska virus och att beskydda Swanbåten från framtida plastätande bakterier. Bland annat detta i veckans podd med Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Varför har finländarna slutat föröka sig? Antalet födslar rasar som en sten i Finland. Vad beror det här på, vad har Facebook med det att göra och vad leder det till? Dessutom: Isen i Arktis smälter med rekordfart, visar de senaste mätningarna. Är det här en åsikt eller ett faktum och finns det några goda sidor med det? Besser & Wisser, alias Patrik Schauman och Marcus Rosenlund, reder ut det här i veckans podd.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också