Besser & Wisser

När trycket blir för mycket

 • 25 min
 • 9 år 6 mån.

Varje dag går nio människor i Finland i förtidspension på grund av psykiska problem. Två tredjedelar av dem är kvinnor. Varför stupar allt fler vid sitt skrivbord och hur kan det komma sig att forskarna har missat den här trenden? Dessutom: livet i en supervulkans skugga. Snack om vår planets riktiga krutdurkar som det bor miljontals människor på.
Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

Sändningar

 • lö 7.7.2018 14.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Bilen, biffen och bostaden: tre saker som måste fixas om vi ska tackla klimatproblemet. I den här podden löser vi elegant problemet med bilen. Spola de fossila bränslena, strunta i de batteridrivna bilarna och gå istället in för väte för hela slanten!
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Årets Nobelpriser i ett nötskal. På vilket sätt anknyter en hårtork och en pingpongboll till fysikpriset? Dessutom: åk till Afrika, företagare! Det är möjligheternas land. Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Så tajmar du din arbetsdag för att alltid kunna prestera maximalt. Och nu har universums saknade materia hittats. Var det parlösa sockor och kulspetspennor? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • För tio år sedan gick den amerikanska banken Lehman Brothers omkull. Strax därpå gick nästan hela världsekonomin omkull. Vad hände och kommer det att hända igen? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Förr gick man på uni i fem år och sedan hade man all kunskap man behövde för resten av yrkeslivet (lite karrikerat). Men det här duger inte mer i ett samhälle som förändras allt snabbare. Kortare, men frekvent uppdaterad utbildning efterlyses därför. Men när ska vi hinna gå på alla kurser? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • En ny rymdkapplöpning har börjat ta fart, och den här gången är det USA och Kina som står mot varandra. Kina har ett superambitiöst rymdprogram, och det här oroar president Trump och hans kabinett som svarar med Space Force. Siste man på Mars är ett rötägg!
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Varför hitta på nya, dyra och industriella fixar för klimatproblemet när naturen har färdiga och beprövade, mycket effektivare lösningar? Får vi presentera den mäktiga koldioxidslukaren Azolla, en liten sötvattensormbunke. Och så presenterar vi en ny revolutionerande batterityp som bygger på vanligt bordssalt (och inte så litet tänka-utanför-lådan).

 • Trumps NASA-chef chockar sina kolleger med att komma ut ur klimatskåpet: "Uppvärmningen är människans fel!" Var ska vi nu rita korset? Och vad händer på bostadsmarknaden? Vanliga bostadsköpare utsätts för risker när placerare särbehandlas av bankerna.
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • I höstsäsongens första Besser & Wisser tar sig Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman sig an sommarens hetaste samtalsämne: vädret. Hur blev det så här och hur blir det i framtiden?

 • Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman snackar om chefskapets utmaningar med generation z:are som inte vill sitta stilla länge nog för att bli lojala anställda. Och om när potatisen räddade Europa från svälten.

 • Det blir allt vanligare med lån från person till person, att man skippar banken och söker finansiering hos sina medmänniskor. Hur smart är det här, och skulle DU låna 30 000 till en vilt främmande typ? Kring detta funderar Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Smartklockorna, är de små skyddsänglar på vår handled som varnar då vi riskerar en hjärtattack? Eller är de irriterande och näsvisa små virtuella personal trainers? Stor business är de hur som helst i post-Nokia-Finland. Men vart leder det då vi hänger på oss mer och mer "klädbar elektronik"? Kring detta funderar Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också