Kulturklipp

Teaterrecension: Shawarma - en vårmässa för solkiga själar

 • 7 min
 • utgått

Todellisuuden tutkimuskeskus granskar människans framfart i sceninstallationen Shawarma - Pahan koreografia, förlagd till oljecistern 468 på Degerö i Helsingfors. Finns det ännu tid för bot och bättring?
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

Sändningar

 • må 7.5.2018 16.35 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Den 17 juli 1936 bröt det spanska inbördeskriget ut, ett krig som pågick till den 1 april 1939 och skördade 500 000 människors liv. Kriget lockade många frivilliga runtom Europa som framför allt ville strida på republikanernas sida i det som man såg som kampen mot fascismen. En av de frivilliga svenskarna var syndikalisten Ingemar från Gävle. I romanen "Solidärer" skriver Anna Jörgensdotter om krig, klasskamp och kärlek. Marit Lindqvist presenterade boken i Vega Dag 17.7.2018, programvärd var Jukka Isojoki.

 • På 1960-70-talet skrev Gösta Ågren, Lars Huldén och Claes Andersson poesi med socialt engagemang. I likhet med andra författare strävade de efter att öppna poesin mot vardagen, samhället och politiken. Lyrikens förhållande till ideologier, inte minst vänsterrörelsen, var ofta föremål för debatt. I boken ”Dikt och ideologi” lyfter Anna Möller-Sibelius fram en fängslande men förbisedd period i den finlandssvenska poesins historia. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Vem vill inte bli snyggare, smartare, effektivare och mer hälsosam? Självhjälpsindustrin är en mångmiljardbusiness som lever på vårt missnöje och vår ängslighet. Under ett år gav sig ekonomerna och författarna Carl Cederström och André Spicer in för att förbättra olika delar av sin tillvaro med hjälp av ett antal självhjälpstekniker - från produktivitet och sex till kropp och andlighet. Deras resa kan man ta del av i boken "Den vilda jakten på ett (bättre) jag". Marit Lindqvist presenterar boken i Vega Dag 9.7.2018, programvärd är Jukka Isojoki.

 • Hur mår den samiska lyriken idag och vad skriver samiska poeter om? Kaisa Ahvenjärvi forskar i samtida samisk lyrik och hon beskriver samisk lyrik som mångskiftande, gränsöverskridande och spännande. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Lägga ner eller satsa på webben? De inlandssvenska kulturtidskrifterna är oroade för framtiden. Våra tidskrifter är seglivade, men frågan är om de också är livskraftiga idag när utmaningarna hopar sig med indragna eller sänkta bidrag, en sviktande prenumerantbas och ökade distributionskostnader. Redaktör Marit Lindqvist gästade Hannah Norrena i Vega Dag.

 • De senaste åren har den rysk-judiska kulturen fått ett rejält uppsving i Ryssland. I Moskva t.ex. finns idag ett flertal judiska skolor, synagogor, kulturcentrum, klubbar, bokhandlar och inte minst förlag som ger ut litteratur med judiska teman.

  En inblick i på vilka sätt olika judiska teman behandlas i den ryska litteraturen idag kan man få i den pinfärska antologin ”Strykjärn och diamanter. Judiska berättelser i samtida rysk prosa”. Antologin är sammanställd av Kristina Rotkirch och hon har också översatt en del av texterna. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Sexualiteten är inget människan kan stänga av men hur förhåller den sig till omständigheterna? Installationen Sex and the Sea skildrar sjömännens fantasier till havs och den verklighet som väntar dem i hamnarna. Saskia Boddeke och Peter Greenaway har skapat en helhet som också får betraktaren att reflektera över sina egna normer.
  Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

 • Vi omges av buller och brus, och smarta apparater förser oss med ljud och yttre stimulus 24/7. Det blir allt svårare att koppla loss för att koppla av. Samtidigt ökar vårt behov av tystnad - det är olika retreater, joga-, mindfullness- och digitala avvänjningskurser ett bevis på. Ljudforskaren Outi Ampuja propagerar för tysta rum i vardagen. Marit Lindqvist och Hannah Norrena diskuterar tystnadens olika dimensioner i Vega Dag 18.06.2018.

 • I vår är Fredrik Hertzberg aktuell med den första biografin över Gunnar Björling – en av den finlandssvenska modernismens portalfigurer. ”Mitt språk är ej i orden. Gunnar Björlings liv och verk” heter boken, och Marit Lindqvist stämde träff med Fredrik Hertzberg för att få veta vad det är som fascinerar honom med både Björlings poesi och Björling som person.

 • Ebban är ett prenumerationsbaserat skolbibliotek på nätet som erbjuder skolelever och lärare tillgång till tusentals svenskspråkiga böcker som e-böcker och ljudböcker. Tillsvidare är utbudet av finlandssvenska böcker rätt litet, men projektledaren Erik Berglund och bibliotekarien Mikael Gros hoppas kunna engagera också de finlandssvenska förlagen i högre grad. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Anna Maria Lenngrens författarskap är väldokumenterat men det är inte mycket hennes biografer har haft att utgå ifrån i sina försök att teckna ett helporträtt av författaren själv. I Gunnar Artéus lilla bok Anna Maria Lenngren. Ett kvinnoliv mejslas bilden fram mot bakgrunden av tidens sociala och politiska förhållanden.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • När man en gång gått in i kriget kan man aldrig komma ut ur det igen. Det finska inbördeskriget 1918 kommer att definiera och påverka de danska frvilliga tvillingbröderna Ib och Kajs liv och följa dem under resten av deras liv. Marit Lindqvist presenterar Kim Leines roman "Avgrunden" i Vega Dag 30.05.2018, programvärd är Hannah Norrena.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också