Kulturklipp

Teaterrecension: Shawarma - en vårmässa för solkiga själar

 • 7 min
 • utgått

Todellisuuden tutkimuskeskus granskar människans framfart i sceninstallationen Shawarma - Pahan koreografia, förlagd till oljecistern 468 på Degerö i Helsingfors. Finns det ännu tid för bot och bättring?
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

Sändningar

 • må 7.5.2018 16.35 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Monster, finns de? Teater Takomo utforskar skräcken, demonerna och hjärnspökena i vår egen vardag med avstamp i Ridley Scotts klassiska science fiction-film. För dramaturgi och regi står Jukka Ruotsalainen.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • I den sista delen av Juha Jokelas Esitystalous-trilogi blåser förändringens kyliga vind genom korridorerna på en liten radiostation samtidigt som hela mänsklighetens ödesfrågor tornar upp sig i bakgrunden. Frågorna är stora men paketeringen förföriskt lätt i den vältrimmade samtidssatiren.
  Redaktörer: Jukka Isojoki och Christel Pettersson.

 • Vi tittar närmare på förlagsbranschen, men inte på arbetet på nåt av de två stora bokförlagen i Svenskfinland, Schildts & Söderströms och Förlaget. För det finns ju en hel del mindre aktörer också. Ett av de små förlagen är Marginal, med hemvist i Vörå. En av de drivande krafterna bakom Marginal är poeten och författaren Ann-Helen Attianese.
  Redaktör Elin Willows

 • Vad är det som talar till oss i de högerpopulistiska partiernas retorik, vad är det som gör att nationalismen växer sig så stark igen? Pirkko Saisios och Jussi Tuurnas nya musikteaterpjäs är en vildsint färd genom den historia och de myter som danat dagens europé, en grotesk som avslöjar det groteskaste av allt – verkligheten.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Är ekonomisk moral något som endast avkrävs den fattiga? Och har den fattiga ens råd med moral? I Lilla Teaterns uppsättning av Marie Jones pjäs gestaltar Pia Runnakko och Linda Zilliacus två hemvårdare som ställs inför ett svårt val.
  Redaktörer: Magnus Hansén och Christel Pettersson.

 • Vart tog deras framtidsdrömmar vägen – och drömde de ens någonsin om samma sak? Svenska Teatern deltar i ett samarbetsprojekt kring Lars Noréns Episod. I fokus står tre krisande parrelationer med den inbördes kommunikationen reducerad till skuggboxning. Som publik fnissar vi åt de valhänta kontaktförsöken, skräckslagna avledningsmanövrarna och tjuvnypen men anar samtidigt avgrunden – också under våra egna fötter.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • För två år sedan, inför Finlands 100-årsjubileum kom Finland hundranånting, av Alfred Backa. Komikern hade blivit författare. Nu kommer hans andra bok, i samma stil, Överlevnadshandbok för finlandssvenskar. Vi får följa en för oss okänd professor på en resa genom Svenskfinland sommaren 2018.
  Redaktör Elin Willows

 • Andersson-Ulvaeus-musikalen Chess har inte tidigare satts upp i Finland. På Svenska Teatern ges den nu med ny orkestrering i en svensk version. Alla har en uppfattning om hur Chess ska låta och de förväntningarna fyller uppsättningen med råge. Men hur fungerar storyn?
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • När ridån går upp för Cindy Laupers och Harvey Fiersteins musikal Kinky Boots på Helsingfors stadsteater stiger temperaturen i salongen på nolltid. I den här uppsättningen ger alla järnet som om det var en fråga om liv och död samtidigt som blinkningen och den småfrivola klacksparken alltid ryms med på ett hörn.
  Redaktörer: Thomas Silén och Christel Pettersson.

 • Karin Erlandsson är aktuell med andra delen i serien Legenden om ögonstenen, Fågeltämjaren.
  Den första delen, Pärlfiskaren, som från början var en enskild bok, kom till som ett bidrag i kapitelbokstävlingen Berättelsen är bäst.
  Erlandsson hade aldrig skrivit för barn, men plötsligt öppnade sig något hon inte kunde motstå.
  Redaktör Elin Willows

 • Varför känns allt vi inte vet något om som ett hot? I Gullivers nya resor på Unga Teatern har Swifts romanklassiker fått nya förtecken. Dagens Gulliver kommer kanske över haven i en sjöoduglig skorv men misstron han möter är minst lika stor som på Swifts tid.
  Redaktörer: Peter Fahllund och Christel Pettersson.

 • I september kommer Vasaförfattaren Christel Sundqvists nya roman, hennes fjärde. I Nu spränger vi taket möter vi vännerna Vonne och Marie, som vi också känner igen från boken med samma namn, som kom för två år sen.
  I nya boken pendlar perspektivet mellan nutid och dåtid, mellan vänners uppväxt och nu, när Vonne blivit svårt sjuk i cancer.
  Boken kunde haft två författarnamn, det kunde också stått Johanna Blom på omlsaget.
  Christel Sundqvist började att skriva boken tillsammans med Hanna, som under skrivandet dog av sin cancer. Men Christel behövde fortsätta.
  Redaktör Elin Willows

Inga kommande avsnitt

Lyssna också