Dokumenterat

Lyckolandet Australien - i finländska emigranters kölvatten

 • 37 min
 • tillsvidare

På 50-talet sågs Australien som ett soligt paradis med oanade möjligheter. Behovet av arbetskraft var stort och många finländare nappade på anbudet att få en del av resekostnaderna betalda och därmed en biljett till lycka och framgång. Vad har det blivit av dessa människor som åkte till Australien med höga förhoppningar och kanske en dröm att en dag återvända till hemlandet Finland? Vad var det som lockade i Australien förutom löftet om jobb och värme? I programmet berättar Raimo Kauppinen, Rita Martucci och Vivonne Thwaites om emigrantlivet i Australien. Dessutom medverkar författaren Robert Drewe, museichefen Mandy Paul och museikuratorn Lindl Lawton. Redaktör: Petter Lindberg.

Sändningar

 • sö 17.6.2018 9.15 • Yle Vega Österbotten

Avsnitt

 • Hur har musiken använts i krigföring? Hur har musikens roll i krigets tjänst förändrats under århundraden? Och hur kan något så upplyftande och oskyldigt som en melodislinga bli ett förödande vapen? Medverkande: musikern och författaren Peter Bryngelsson, journalisten och krigskorrespondenten Ed Vuliamy och professorn Martin Cloonan. Redaktör: Petter Lindberg.
  Bilden detalj ur pärmen på Peter Bryngelssons bok Musik på blodigt allvar. Copyright Gidlunds förlag

 • När man tittar efter var finlandssvenska författare är födda är det inte ovanligt att svaret är Nykarleby. Det här trots att staden bara har drygt 7500 invånare. Vad är det i vattnet i Nykarleby som får folk att skriva?
  Redaktör: Elin Willows
  Foto av Topeliusstatyn: Roger Källman

 • En späd, ung tjej sitter utanför Sveriges riksdag i protest mot hur vi missköter vår jord. Det är 16-åriga Greta Thunberg, som tänker demonstrera där varje fredag fram tills villkoren på 2 % koldioxidutsläpp i Parisavtalet har uppfyllts. "Någon måste göra någonting. Och då får väl den någon vara jag då. Det är mitt moraliska ansvar att göra vad jag kan", säger Greta. I Dokumenterat får vi möta henne och hennes föräldrar, skådespelaren Svante Thunberg och som uppläsare mamma Malena Ernman, operasångerska. Den totala familjekraschen när döttrarna Greta och Beata fick sina diagnoser har i dag vänts till en styrka utöver det vanliga, som gjort familjemedlemmarna till miljöaktivister, hållbarhetsaktivister.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Den israeliske författaren Amos Oz dog den 28 december i Tel Aviv. Han var en av världens mest omtyckta författare och hörde år efter år till förhandsfavoriterna när Nobelpriset skulle delas ut.
  År 2002 gav han ut sin kanske kändaste bok, självbiografin En berättelse om kärlek och mörker. Genom en pojkes ögon skildras föräldrarnas trauman då de på 30-talet var tvungna att flytta från Europa till den euforiska känslan då Israel år 1948 utropades till en judisk stat. En eufori som snabbt byttes till ett krig i Mellanöstern som fortfarande pågår. Barbro Holmberg träffade Amos Oz i hans hem i Arad i Negevöknen år 2006.
  Med uppläsning medverkar Tom Wentzel och Johan Fagerudd

 • Varför är det så svårt att förutsäga framtiden? Vilka ödesfrågor måste vi bemästra i jakten på en lycklig eller ens uthärdlig framtid? Och har vi verkligen verktyg att välja rätt framtid? Författaren Hannele Mikaela Taivassalo, politikern Stefan Wallin, framtidsforskaren Karim Jebari och spådamen Serafia Andersson förutspår hur Finlands framtid kommer att se ut om tio år. Redaktör: Petter Lindberg.
  Bilden från boken "Så funkar det!", som gavs ut av Bonnier Carlsen bokförlag 2012

 • Den 18 november 2015 kliver syriska Joud Azar av färjan och börjar ett nytt liv på Åland.Jag kommer alltid att känna mig utländsk. Jag är inte finsk, jag är inte åländsk, jag är inte svensk. Jag är inte syrisk heller, förstår du?
  1998 sitter estniska Janne Kütimaa på de röda klipporna vid St. Annas kyrka på Kökar och känner plötsligt att det är okej med tystnad. Hur länge ska man längta… varför kan man inte ta steget, frågar hon som många gånger varit på väg att släppa den fasta punkten i Tallinn men aldrig riktigt vågat.
  2007 sitter ålänningen Bo Söderlund i en målarateljé i Bohuslän och saknar sina vänner. Först började jag på dagis tvärsöver backen, sen blev det lekis och förskola uppe på backen, sen lågstadiet på andra sidan backen och högstadiet brevid... Så jag växte ju upp i en väldigt liten värld på något vis.
  Alla har de känt samma sak : hemlängtan.
  Redaktör: Nina Eriksén.
  Producent: Staffan von Martens
  Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen

 • Egentligen skulle artisten Monica Aspelund aldrig befinna sig ombord på Finnair-flyget AY-405. Efter en konsert i Lappland ville hon hem till kvällen, men dessvärre var flyget från Rovaniemi fullbokat. Föga anade hon att det inrikesplan som hon klev ombord på i Uleåborg skulle kapas av affärsmannen Aarno Lamminparras. Vad hände under de pinande 11 timmarna då hon hölls som gisslan? Hur hanterade hon skräcken och ovissheten och vad tänker hon om händelsen 40 år senare? Redaktör: Petter Lindberg.

 • Finns det längre något kvar av sjömansromantiken och äventyrligheten? Och hur ser vardagen ut på ett modernt lastfartyg som trafikerar mellan Hangö och Rostock? Petter Lindberg mönstrade på M/S Finnmerchant för att ta reda hur Östersjöns moderna sjömän har det ombord. I programmet medverkar bland andra kaptenen Janne Lindell, båtsmannen Micke Pettersson och styrmannen Bernard Arcamo.

 • När författaren Fredrik Ekelund är kring de sextio slår blixten ner i honom utanför ett skyltfönster med en skyltdocka som står i en väldigt vacker position. Fredrik drabbas av den skrämmande insikten att han är transvestit. Hur skall han kunna berätta detta för sin sambo – och barnen? Var och hur kan han leva ut som transvestit?
  Mi Wegelius har träffat Marisol, alias Fredrik Ekelund

 • Varför vill vi besöka kända personers hem? Malin Kivelä har besökt många kända konstnärers hem sedan de dött och hemmen gjorts om till museer. Virginia Woolfs Monk’s House i Sussex i England, Tove Janssons stuga på Klovharun, Karen Blixens Rungstedlund två gånger. Och August Strindbergs gruvliga vita torn på Drottninggatan. Det är något hon söker. Vad?
  I programmet Stjärnornas tandborstar fortsätter hon sina efterforskningar. Tar besöken i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 och i Jean Sibelius Ainola henne närmare svaret?

 • Det finns ingenting som att vara ung och allvarligt sjuk, och dessutom se frisk ut. Pernilla Bergman lever med en objuden gäst - en lungsjukdom som inte passar ihop med någon tydlig diagnos. Ändå har sjukdomen vänt upp och ner på livet och varje gång Pernilla försöker trotsa den ger den sig till känna som blodhosta eller lunginflammation. Pernilla har tvingats ge avkall på det mesta som betytt något. Men på papper saknar hon diagnos och betraktas som arbetsduglig.
  Redaktör: Fanny Malmberg, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också