Fokus på

Fokus på Eva Dahlgren, del 5/5

 • 50 min
 • utgått

Den blekta blondinen. Eva Dahlgren berättar om lyckliga stunder både som artist och i privatlivet samt varifrån idéerna till hennes låtar egentligen kommer. Redaktör: Kjell Ekholm.

Sändningar

 • sö 10.6.2018 18.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Riot grrrl-rörelsen föddes ur feminismen och missnöjet med hur manlig punkscenen var.
  Det var i Olympia, USA, som grogrunden lades i början av 1990-talet.
  Här skapades fanzines och musik, och svallvågorna letade sig ut i resten av världen.
  Redaktör: Elin Willows.

  Musiken i programmet:
  Rebel girl - Bikini Kill
  Dig me out - Sleater-Kinney
  I love to love myself - Riot grrrl sessions
  Herjazz - Huggy bear
  Typical girls - The slits
  Oh bondage! Up yours! - X-Ray Spex
  Cherry bomb - The Runaways
  Cherry bomb - Bratmobile
  We don’t play guitars - Chicks on speed
  Boys wanna be her - Peaches
  Straight outta vagina - Pussy riot
  Bite the wax tadpole - L7
  Double Dare ya - Bikini Kill

 • Hans liv har varit en enda berg- och dalbana. Första skivinspelningen gjorde han som 14-åring och det gick inte många år så var Jukka Tolonen en av de skickligaste gitarristerna i landet. Tolonen blev också känd och uppskattad utanför Finland. Till och med Abba ville ha honom med på turné. Men sedan kom de tunga drogerna som höll på att ta livet av honom. Han knivhögg sin sambo och satt 18 månader i fängelse. Det blev hans räddning. I en intervju för Kjell Ekholm går Tolonen igenom sin karriär och det hårda livet han har levt.

 • Redaktör: Michael Cronström.

 • Den svenska artisten Jenny Wilson har alltid skapat sin musik utgående från större teman som dominerat hennes liv - skolan, moderskap, cancersjukdomen. Men den senaste skivan behandlar en "fruktansvärd händelse som man tror att man inte ska vara med om, men som tydligen kan hända vem som helst". Skivan Excorsism utgår från den våldtäkt som hon utsattes för några år tillbaka, men berättar också om året efter våldtäkten då "dåligt drogs till dåligt".
  - Skivan är otroligt explicit, den är väldigt 'Det här och det här hände', temat är ju fruktansvärt mörkt och hårt men skivan som sådan är en klubbskiva, och musikaliskt var den fantastiskt kul att göra, berättar Jenny Wilson för Tomas Jansson.

Lyssna också