Dokumenterat

Den muntra dystopin - P.C. Jersilds tragiska humoresk om vårt framtida samhälle

 • 34 min
 • tillsvidare

Sällskapsrobotar, sexdockor, speglar som visar en evigt ung… Här en del av visionen i P.C. Jersilds roman Tivoli… I programmet delar Jersild med sig av sina tankar om ett tekniskt raffinerat serviceboende på den plats där Gröna Lund en gång fanns… Själv kan han längre fram tänka sig en robot som skulle ta hand om honom istället för den nuvarande äldreomsorgen. Men hur kan man mitt i allt detta leva ett värdigt, gott liv? Och vad får det kosta - här har vi kärnan. Förutom Jersild medverkar vetenskapsförfattaren och företagaren Cristina Andersson, Jaana Kärki, avdelningssköterska inom äldreomsorgen i Helsingfors stad och Thomas Wallgren, doktor i filosofi och docent vid Helsingfors universitet. Redaktör: Mi Wegelius.

Sändningar

 • sö 10.6.2018 9.15 • Yle Vega Österbotten

Avsnitt

 • Pehr-Erik Nyman växte upp med kapade släktband, hans far hemlighöll en gren av släkten. Pehr-Eriks farbror Calle var en av många civila som mördades av de röda i Metsäkansa i slutet av inbördeskriget. Calles kusiner var med i röda gardet. Nymans möter Pekka Lylykorpi, vars farfar Vilho kan ha avfyrat kulan som dödade Calle. Redaktör: Annvi Gardberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens. Uppläsning: Magnus Berglund, Niklas Fagerström, Lasse Grönroos och Linus Lång.

 • När Pia von Weymarn-Vihtonen får höra sin son Olivers diagnos rasar hela hennes värld samman. Alla förhoppningar och drömmar hon har för sitt barn har gått i kras. Oliver har AGU, en ovanlig genetisk sjukdom som leder till allvarlig funktionsnedsättning. Oliver är fjorton år gammal och hans kognitiva nivå är som en sex-sjuårings. Sjukdomen blir hela tiden värre och i 25-30 årsåldern kommer han att förlora redan inlärda förmågor.
  Men nu finns det kanske ett botemedel
  Redaktör: Jessica Stolzmann. Ljuddesigner: Johan Hellman. Producenter: Hasse Sundquist och Staffan von Martens

 • I början av 30-talet drömmer Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblir påbörjar han en fotvandring mot Finland. Av en händelse hamnar han i Berlin, träffar naziledaren Heinrich Himmler och får av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var mannen som aldrig tackade nej till ett uppdrag, men som ständigt gjorde sin omgivning besviken? Vem var mannen som utpekades som skojare, äventyrare och fantast, men vars charm bet på statsmän och kvinnor? En radiodokumentär en exceptionell man som aldrig blickade bakåt och aldrig heller gav upp. Redaktör: Petter Lindberg. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens.

 • Hetsätning är den vanligaste ätstörningen bland finländare, men det är fortfarande den ätstörning man talar minst om. Den förknippas starkt med skam. Anne Hietanen behandlades för över 20 år sedan för hetsätning på ett behandlingshem i Sverige. Det här är hennes berättelse om sjukdomen och tillfrisknandet. Dokumentären vann i år Svenska YLEs pris för årets bästa audioinnehåll. Redaktör: Anne Hietanen. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens.

 • Skådespelaren Dick Holmström var ett år då hans mamma Ingrid liftade till Asien. Mor och son träffades vart femte år och däremellan uppfostrades Dick per brev. Redaktör: Kati Grönholm. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen.

 • Vad ska jag bli när jag blir stor? Vilket yrke skulle passa mig? Hösten 1983 ordnades en kurs för arbetslösa ungdomar i Jakobstad. Ann-Sophie Sandström sökte "i vuxen ålder" upp några av de före detta arbetslösa ungdomarna - som alla är över femtio idag - och tog reda på vad som hände sedan... Redaktör: Ann-Sophie Sandström. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens.

 • En dokumentär om ett ovanligt nära mor-dotter förhållande. Modern, journalisten Christine Saarukka insjuknar i cancer. Vi får följa med henne och hennes dotter Maria Turtschaninoffs historia från barndomen till tiden efter Christines död. De lyssnar på bandupptagningar från Marias barndom, de talar om sina drömmar och sin tro. Och de kommer också in på sitt enda verkliga bråk då de nästan fysiskt rök ihop. Redaktör: Mi Wegelius. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens.

 • Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia. Äggmannen är en historia om samlarvurm och besatthet. Redaktör: Elin von Wright. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Peter Berndtson.

 • På 50-talet sågs Australien som ett soligt paradis med oanade möjligheter. Behovet av arbetskraft var stort och många finländare nappade på anbudet att få en del av resekostnaderna betalda och därmed en biljett till lycka och framgång. Vad har det blivit av dessa människor som åkte till Australien med höga förhoppningar och kanske en dröm att en dag återvända till hemlandet Finland? Vad var det som lockade i Australien förutom löftet om jobb och värme? I programmet berättar Raimo Kauppinen, Rita Martucci och Vivonne Thwaites om emigrantlivet i Australien. Dessutom medverkar författaren Robert Drewe, museichefen Mandy Paul och museikuratorn Lindl Lawton. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Sällskapsrobotar, sexdockor, speglar som visar en evigt ung… Här en del av visionen i P.C. Jersilds roman Tivoli… I programmet delar Jersild med sig av sina tankar om ett tekniskt raffinerat serviceboende på den plats där Gröna Lund en gång fanns… Själv kan han längre fram tänka sig en robot som skulle ta hand om honom istället för den nuvarande äldreomsorgen. Men hur kan man mitt i allt detta leva ett värdigt, gott liv? Och vad får det kosta - här har vi kärnan. Förutom Jersild medverkar vetenskapsförfattaren och företagaren Cristina Andersson, Jaana Kärki, avdelningssköterska inom äldreomsorgen i Helsingfors stad och Thomas Wallgren, doktor i filosofi och docent vid Helsingfors universitet. Redaktör: Mi Wegelius.

 • För 50 år sedan mördades Martin Luther King. Hur har det gått med hans dröm? Medverkande: Martin Luther King, rättskämpe, Hubert Humphrey, USA:s vice president (1964), Marcus Ölander, korrespondent (1965), Daniel Watts, militant aktivist (1965), Lars-Åke Augustsson, författare aktuell med nyutkommen bok om Martin Luther King (2018) och Oscar Winberg, historiker forskare och USA-expert (2018)
  Redaktör: Petter Lindberg. Ljuddesign: Anne Heikkilä. Producent: Staffan von Martens

 • Anne Andersson förberedde sig på att yngsta barnet Tony skulle flytta hemifrån och bli självständig. Men det gick inte som planerat. I ett slag förändrades hennes och sonens liv totalt. Två veckor innan Tony skulle få körkort testade han sin bil och körde av vägen. Bilolycka gav Tony två hjärnskador. Mamma Anne blev hans närvårdare. Idag är han 26 år och drömmer om ett självständigt liv, men behöver ännu sin mamma för att klara av vardagen. För Anne har det varit självklart att alltid finnas till hands. Och olyckan har t.o.m. fört dem närmare varandra.
  Lefa Lönnqvist (72) är närståendevårdare på heltid åt sin elva år äldre fru Kibe Kalima. Hon har Parkinsons sjukdom och har ett förlamat ben efter en misslyckad höftoperation. Lefa kunde inte föreställa sig att det kunde gå så här, men tycker att det viktigaste är att de får vara tillsammans.
  Redaktör: Fanny Malmberg.

Klipp

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också