Fokus på

Fokus på Eva Dahlgren, del 1/5

 • 51 min
 • 16 d

Den blekta blondinen. Eva Dahlgren berättar om lyckliga stunder både som artist och i privatlivet samt varifrån idéerna till hennes låtar egentligen kommer. Redaktör: Kjell Ekholm.

Sändningar

 • sö 13.5.2018 18.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Det rör sig stora pengar kring "Delebrities", d.v.s. dead celebrities = döda kändisar. Inte minst då kändisarna är musiker. Michael Cronström tar en titt på vad som ges ut då artistens vakande öga har stängts för sista gången.

 • Den blekta blondinen. Eva Dahlgren berättar om lyckliga stunder både som artist och i privatlivet samt varifrån idéerna till hennes låtar egentligen kommer. Redaktör: Kjell Ekholm.

 • Han började i bandet 1G3B som gjorde vansinnig, brutal rock med texter på närpesiska. Men Kebu gillade egentligen bäst att spela och komponera på egen hand. Och hans hjärta klappar varmt för gamla analoga syntar. Första instrumentalskivan kom 2012 och nu har en del av hans klipp på nätet miljoner visningar samtidigt som han turnerar runt i Europa. Redaktör: Kjell Ekholm.

 • Den blekta blondinen. Eva Dahlgren berättar om lyckliga stunder både som artist och i privatlivet samt varifrån idéerna till hennes låtar egentligen kommer. Redaktör: Kjell Ekholm.

 • Han är en livs levande legend inom musikbranschen i Sverige. Allt sedan 1968 har han producerat över 60 hitlåtar på de svenska topplistorna. Det var också Bengt Palmers som producerade den första svenska listaettan i USA, Hooked on a feeling med Björn Skifs och Blå Blues samt Harpos världshit Moviestar. I Kjell Ekholms intervju avslöjar han hemligheterna med låtarna samt berättar varför den svenska pressen inte ens noterade det historiska genombrottet i USA.

 • Benny Andersson började som 17-åring spela i gruppen Hep Stars och det var på hans klaviatur som hela Abbas låtskatt skapades. 400 miljoner sålda skivor och en hel värld som gick och nynnade på hans melodier. Sedan blev det musikaler och filmer. Redaktör: Kjell Ekholm.

 • Redaktör: Michael Cronström.

 • Hans musik förenar olika generationer och människor som kommer från olika kulturer. Konstnärer, direktörer och fabriksarbetare har hittat något gemensamt i hans låtar. Det var Gösta Sundqvist som skapade Leevi and the Leavings och hans texter handlade ofta om en godhjärtad förlorare. Han fick hela Finland att tycka synd Teuvo som ville köra rally eller Päivi som ville vara en pojke. I programmet medverkar bl.a. Atte Blom som var den som upptäckte den kontroversiella artisten. Redaktör: Kjell Ekholm.

 • Botta, Smile och Lepakko. Flyers på stan, hemliga technoraves i öde fabrikshallar. Det här var tiden då klubbkulturen och den elektroniska dansmusiken nådde Finland i medlet av 1980-talet. Anna Magnusson som i tonåren var en klubbare av rang, sögs med i det nya: "Jag fick uppleva någonting som inte hade funnits förut. Ibland dansade jag så att benen nästan domnade". Glenn Grip alias Dj Physics minns hur klubbkulturen till en början var väldigt stigmatiserad: "Det fanns förutfattade meningar om att alla droganvändare samlades för en gemensam orgie i takt med technomusiken, men så var det ju inte alls". Hör också om den hädangångne Ior Bock som sägs ha ordnat den första Goa-trance festen utanför Goa, på sin bakgård i Gumbostrand i Sibbo. Redaktör: Nina Sederlöf.

 • I kölvattnet av den nya kultur som The Beatles hade skapat för ungdomen så landade diskokulturen i Finland 1966. Kjell Ekholm intervjuar nyckelpersoner som var med då det begav sig; bl.a. landets första kvinnliga DJ skådespelaren Sue Lemström, Folke West som startade karriären bakom skivspelaren och Nalle Lindqvist som öppnade det populära diskoteket Gnägget i Ekenäs.

 • Sommaren 2011 medverkade Lill-Babs i programserien Skivspåren i mitt liv. Hon plockade fram sånger och artister som satte spår i hennes liv och som mer eller mindre formade hennes långa och fina karriär. Vi sänder nu programmet i repris. Programvärd Camilla Kivivuori.

Lyssna också