Nyländsk förmiddag

Säsong för säljakt

 • 24 min
 • 6 mån. 21 d

Den 16 april inleds jaktsäsongen på gråsäl i vår finländska vattenområden och den kvoterade jakten pågår ända fram till 31 december. Förutom det har jägare också rätt att skjuta sälar som orsakar problem för yrkesfiskare, dvs som tas på bar gärning när de huserar intill fiskenät och kassar.
Men det är inte alldeles enkelt att hitta jägare som är intresserade av säljakt. Kvoterna har inte fyllts och fiskarna upplever att den ökande sälstammen fortsätter att störa yrkesfisket.
Nylands fiskarförbund ordnar tillsammans med Jägarförbundet en kurs i hur man jagar säl och hur man sedan hanterar kött, skinn och späck. Strävan är att få ett fungerande samarbete mellan yrkesfiskare, som har problem med gråsäl i sina fångstredskap och odlingskassar, och jägare som är intresserade av säljakt.
Enligt Paavo Paju är det jägare som ska sköta jakten på säl, yrkesfiskarna har inte tid att göra det.
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • må 16.4.2018 11.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I onsdags (19.9) föddes en flicka i en ambulans i Lojo. Mamman var på väg till sjukhuset när barnet föddes och ambulanspersonalen fick rycka ut och agera barnmorska under färden. Det här är faktiskt andra gången inom loppet av några månader för Jens Wiman, 23-årig när- och akutvårdare från Raseborg. Reporter är Tiina Grönroos.

 • I väntan på vadå? Det är rubriken för en ny konsertturné som har premiär i Hangö på fredag (21.9.2018). Efter det besöker trion bakom konceptet flera orter i södra Finland under hösten.
  Det är Thomas Lundin, Annika Cleo och Teddy Granroth som bjuder på dikter som blivit sånger, endel så välkända att vi glömt att texterna från början skrivits av en poet och inte alls för att tonsättas. Andra dikter är nyligen tonsatta och får nu vingar för en större publik.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Röda Korsets vänverksamhet har långa traditioner. Vänkurserna ordnas runtom i hela landet för ensamhet är inte enbart ett storstadsproblem. Ofta handlar det om äldre som känner sig ensamma och behöver en vän, men allt oftare också om unga som behöver någon att gå på bio med, eller på en promenad eller ut på stan på en kopp kaffe.
  Nu startar en vänkurs i Tenala (27.9.2018).
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det finns pengar att få bara man drar i de rätta trådarna. Det kan föreningen Gardberg Center konstatera efter att projektet "Taidolla töihin" möjliggjort en anställning av en verksamhetsassistent för ett år. Gunilla Blomqvist, som länge jobbat med i hembygdsföreningen Gardberg Center är nu anställd för att sköta det praktiska.
  Mycket handlar om Gardbergs hus vid Nabogatan i Karis.
  Det här var familjen Gardbergs hem. Ett trähus från 1937, som rektorn för Karis-Billnäs samskola John och hans hustru Göta Gardberg lät bygga och som idag ägs och förvaltas av föreningen Gardberg Center.
  Gardberg Center är en förening som följer i John Gardbergs fotspår, kan man säga. Förutom att han verkade som rektor i 35 års tid, jobbade han också för det lokala, för folkbildningen i bygden i folkhögskolor och inom medborgarinstitutet, han grundade föreningar, var kommunalpolitiker och i grunden akademiker.
  En mycket mångkunnig man med en hustru som var kunnig både som konsthantverkare och i den fina trädgården, som de aktiva inom Gardberg Center nyligen också återskapat till sin forna glans.
  Gunilla Blomqvist och grundande medlemmen Thua-Lill Eliasson visar runt i huset och berättar om verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Stig "Stigu" Lindström krockade med tåget vid en plankorsning i centrala Hangö i somras. Han skulle korsa en plankorsning intill Västra hamnen när ett lok med tågvagnar närmade sig platsen.
  Att klara en sån sammanstötning med livet i behåll är nog lite av ett mirakel, för vilken cyklist som helst och speciellt för en man som kommit upp i åren som Stigu.
  Själv säger han att han fick en lottovinst. Men att den kunde ha kommit på ett lite enklare sätt.
  Efter en månads sjukhusvistelse är han hemma igen med humorn och alla lemmar i behåll.
  Olyckan var framme, men faktum är att den obevakade plankorsningen är farlig för cyklister och fotgängare, säger Stigu Lindström.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Elina Lehtikangas är med valp i höst, som man brukar säga. Men inte med hundvalp utan med illervalp.
  Lilla tamillern Michi har flyttat hem till ekenäsbördiga Elina, som studerar och bor med sin sambo i Åbo. Till familjen hör också fyraåriga Tochi.
  Tamillern brukar beskrivas som nånting mellan katt och hund. Men att ha två illrar i hushållet kräver sitt. Det kan vara ganska hössligt ibland, som Elina själv uttrycker saken, eftersom illern är pigg och nyfiken, vig och slingrig och snabb! Illern gillar att gräva och ta sig in i trånga utrymmen vilket betyder att man får illersäkra sitt hem.
  Förutom när de sover. Och det gör de mycket. Upp till 18-20-timmar i dygnet.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • I Ekenäs har metervis med tyg av både finare och mer vardagligt slag återbrukats för specialsydda kläder enligt modell från sen medeltid.Gustav Vasas dräkt med jacka, blus, krås och knäbyxor hänger i en garderob i Helene Scherfbeck caféet intill torget. Likaså hans svärdotters, Katarina Jagelonicas, klänning i svart sammet och med vacker guldbrokad.
  Plus en hel mängd fotsida klänningar för adelsdamer och mer vardagliga kläder för allmogen.
  Det är guiden Anne Ingman som låtit sy upp de här kläderna för sina tidsresor som hon leder för både barn och vuxna. Både tyg, smycken, spets och accessoarer är loppisfynd som sömmerskan Anita Sandholm jagat fram.
  Gunilla Ginström tog sig en titt på alla tidsenliga dräkter tillsammans med Anne Ingman och Anita Sandholm.

 • Konstutställningar är svåra att beskriva i radio, men med hjälp av Ekenäsbon Hanna Grandell, som är artesan inom konst och hantverk och som nu håller sin första egna konstutställning tillsammans med kompisen Andrea Westerlund, försöker Tiina Grönroos tolka en av Hannas tavlor. Målet med konstutställningen Lager på lager har varit att måla mer abstrakt än tidigare och konstnärerna har låtit sig inspireras av musik innan de har tagit till penslar och fingrar.

 • Bromarvbon Georg Ranta, eller Joije, som han föredrar att kalla sig, har sålt äpplen, potatis och grönsaker på torgen i Hangö, Ekenäs och Helsingfors. När han for till torget i Helsingfors var han tvungen att starta redan vid midnatt för att hinna fram i tid. Joije har faktiskt varit torghandlare i över 65 år. Numera är det sonen Guy som sköter den mesta torgruljangsen, men 85-åriga Joije hoppar in varje lördag för att stå på torget i Ekenäs. De första torgprodukterna sålde Joije faktiskt redan som barn. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Barn och ungdomsstiftelsen ett program kallat Dreams, drömmar, som riktar sig till skolelever i Finland. Genom skolbesök vill stiftelsen via kända, unga vuxna finländare peppa och uppmuntra ungdomar att ta riktigt konkreta steg mot sina drömmar. I slutet av förra vecka åkte skådespelaren Christoffer Strandbegr runt i fler olika skolor i Västnyland och berättade om sina drömmar och sin resa för att nå sina drömmar. Bland annat besökte han sin gamla skola i Virkby, Källhagens skola. Den här gången pratade Christoffer för gymnasieleverna och efteråt träffade Tiina Grönroos gymnasisterna Emma Reijonen, Elvira Niemi och Sara Falck för att höra om deras framtidsdrömmar. De var fantastiska!

 • Föreningen Kungsvägen jobbar intensivt för att göra den forna postrutten mellan Åbo och Viborg intressant för barnfamiljer, cykelturister och historiskt intresserade. Projektsledaren Mia Aitokari tog redaktören Leo Gammals på en utfärd längs vägens ostligare del.

 • I Societetshuset i Fredrikshamn finns två väggmålningar som Tove Jansson målade 1952 inför stadens 300 års jubileum. De föreställer vyer från staden i en miljö inspirerad av havet. Guiden Marja-Leena Tamminen berättar mer. Redaktör är Leo Gammals.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också