Efter Nio radio

Li Andersson vill äta godare och mångsidigare vardagsmat

 • 33 min
 • tillsvidare

Som politiker och ordförande för Vänsterförbundet hinner Li Andersson sällan tillreda vardagsmat. Det blir ofta hämtpizza och nåt ihophafsat då tiden och inspirationen tryter. Hur kan man med enkla medel göra hälsosam och god vardagsmat? Hur ska man planera för att det ska gå att förverkliga även om tiden är knapp? Med och inspirerar är matskribenten Kenneth Nars.

Sändningar

 • lö 14.4.2018 9.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Artisten och musikern Jannike Sandström lever ett ganska hektiskt och oregelbundet liv, ofta är hon på resande fot. Hon vill hitta ett sätt att kunna lugna ner sig och varva ner trots att tempot i livet är högt och projekten många. I en veckas tid testar hon på att göra mindfullnessträning enligt ett program som hennes coach mindfullnessinstruktören och läraren Kim Wikström har utarbetat åt henne. Vad krävs för att man ska hitta ett inre lugn och hur funkar det när tidtabellen redan är späckad?

 • Idag firas den internationella städdagen. Då uppmärksammas miljön och det ordnas städkampanjer runt om i landet. Skådespelaren Jarmo Mäkinen lät sig inspireras av temat och utmanade sig med att plogga under en dryg veckas tid, det vill säga han provade motionsformen där man förenar joggning med att samtidigt samla skräp. Flera påsar fulla med plast och papper lyckades han samla ihop under sina löprundor. I studion sitter också Anna von Zweygbergk från föreningen Håll Skärgården ren.

 • Stiglöpning eller traillöpning är en gren som vuxit sig stor i Norden under de senaste åren, trots att det här med att springa i skog är något människan sysslat med i alla tider. Författaren Katarina von Numers-Ekman har alltid idrottat och hållit på med vanlig löpning men i somras snubblade hon över stiglöpningen som gren och beslöt sig för att anta utmaningen att börja träna just den här grenen. Vad gör den här grenen speciell och hur skiljer det här sig från vanlig löpträning? Medverkar gör också trail- och ultralöparen Ida Kronholm.

 • De flesta vuxna är dåliga på att ta åt sig ny musik, och lyssnar hellre på den gamla goda låtarna som man upptäckt som ung. DJ:n, konstnären och radiorösten Taika Mannila är inget undantag. Som DJ uppträder hon med och lyssnar nästan enbart på R’n’B, rap och hip hop. Hon utmanades därför att under en vecka upptäcka en helt ny musikgenre, vilket i det här fallet är klassisk musik. Som mentor har hon dirigenten Emilia Hoving, som utformat ett digert musikpaket där också en konsert ingår. Frågan är då hur Taika Mannila kommer att påverkas – blir hon upplyst, uttråkad eller något annat?

 • Celinda blev allvarligt mobbad i barn- och ungdomen och har sedan dess tampats med bl.a. panikångest och social fobi. En av hennes värsta mardrömmar är att besöka en simhall, vilket hon ändå vill kunna göra tillsammans med sina barn. I Efter Nio radio försöker Celinda Byskata trotsa sina rädslor och ta sig till simhallen. I programmet medverkar också erfarenhetsexperten Pia Alarto.

 • Att vara förälder kan vara utmanande men som adoptivförälder har man sina helt egna prövningar. Hur stöder man ett barn att orka bära sin ryggsäck då hen har ett svårt förflutet? Om barnet har en annan hudfärg eller avvikande utseende får man förbereda sig på många frågor och även kränkande kommentarer. Hur förbereder man sig för sådana situationer? I veckans Efter Nio radio medverkar också Muluken Cederborg som själv kom som adoptivbarn till Finland från Etiopien på 1980-talet. Lördagen den 9.6.2018 kl 09.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media

 • Annika Jansson är Marthaförbundets nya verksamhetsledare. Hon utmanas av förbundets egen ekologirådgivare Anita Storm att leva ett kemikaliefritt liv. Det betyder bland annat att tandkrämen, tvättmedlet och hårschampot byts ut. Annika lär sig också göra sin egen ringblomssalva och hårschampo av ägg och honung. Hur mycket kemikalier utsätts vi för under en vanlig dag och vad kan var och en göra för att minska på mängden kemikalier?

 • Att gå med på att göra saker bara för att vara andra till lags är ett problem för många. Man vill vara duktig, omtyckt och hjälpsam. Men lätt blir ja-sägandet en fälla som leder till utmattning. Det vet författaren och journalisten Sofia Torvalds som nu har utmanat sig själv med att lära sig säga nej. Hur säger man nej utan att verka tråkig och ointresserad? Hon får hjälp av ledarskapscoachen och kommunikationsexperten Jeanette Szymanski.

 • Vilken fågel är allra mest metal? Och kan en sångare med tuppkam räknas som fågel? När radioprataren och musikern Kjell Simosas ska bli bättre på fågelskådning gör han det på sitt eget speciella sätt. Han får hjälp av författaren Lars Sund, som också är en inbiten fågelentusiast och vet det mesta om ämnet.

 • Under tre veckors tid testade Hjallis Harkimo på helvegetarisk föda. Hur påverkar det kroppen och vad bör man tänka på ifall man väljer bort alla animaliska produkter?

  Han har inga problem med att lämna bort kött, fisk eller ostar. Kräftor vill han däremot inte leva utan!
  – Man kan väl kalla mig finlandssvensk vegetarian, konstaterar Hjallis Harkimo.

  Med och diskuterar är allmänläkaren Rober Bergholm som bland annat har analyserat Hjallis blodvärden före och efter dieten.

 • – Crawford älskar minuttidtabeller och det finns inga rutiner eller mätare som är tillräckligt noggranna för att han skulle godkänna dem! Så säger hans vän och kollega Saliven Gustafsson.

  I veckans Efter Nio radio har Mikael Crawford synat sina rutiner och funderat på vad de har för funktion. Han fick diagnosen ADHD som vuxen. På vilket sätt påverkar hans handikapp hans behov av rutiner för att få en struktur i livet? Med och diskuterar är familjeterapeuten och forskaren Sauli Suominen från ADHD förbundet.

 • Det här med plast i vardagen är något som riksdagsledamoten Eva Biaudet har funderat på länge. Nu har hon antagit utmaningen att i en vecka försöka leva helt utan plast, något som inte var helt lätt. Hur farligt är plast och hur ska man resonera som konsument? Och hur sorterar man plast rätt? Med i diskussionen är också ordföranden för Natur och miljö Andrea Weckman som också arbetar med cirkulär ekonomi och avfallshantering på Helsingfors miljöcentral. Produktion: Parad Media

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också