Yle Vega Österbotten

Humorgruppen KAJ om musikalpjäsen Gambämark

 • 12 min
 • tillsvidare

I september är det premiär för den nyskrivna musikalpjäsen Gambämark på Wasa Teater. Författarna och huvudaktörerna Axel Åhman, Jakob Norrgård och Kevin Holmström, samt regissör Ann-Luise Bertell berättar om uppsättningen.
Roger Källman intervjuar

Sändningar

 • to 5.4.2018 13.30 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • I december ger dansbandet Guns Rosor ut skivan "Rosornas jul". Herman Hagnäs och nya medlemmen Holger Lund gästade den österbottniska förmiddagen för att berätta om skivan. Dessutom bjöds på tre smakprov från skivan, däribland "Julen är här" som elever från tre Karlebyskolor medverkar på.

 • Onkring 100 led lampor delades under torsdagsmorgon ut till cyklister som inte hade cykellampa på Brändö bro i Vasa. Det var Vasa cykelföreningen och Folkhälsan som ville göra framförallt cyklister uppmärksamma på hur viktigt det är att synas i trafiken. Fortfarande är det bara ungefär hälften av finländarna som använder reflexer och cykellampor.
  Malin Hulkki träffade Tobias Simon som är ordförande för Vasa cykelförening och var med och delade ut lampor.

 • Poststrejken har nu pågått i över en vecka och nu går också Sjöfartunionen med i sympatistrejk. Det innebär att inga långtradare eller släp inte tas ombord på färjorna, bland annat på Wasaline. Passagerartrafiken fungerar normalt. Malin Hulkki träffade Wasalines vd Peter Ståhlberg som är besviken.

 • Att på ett säkert sätt röja skog efter t.ex en storm förutsätter såväl yrkeskunskap som samarbete. För att visa hur det här samarbetet kan gå till har Boden Live producerat en film där olika aktörer inom skogsbranschen arbetar tillsammans kring trädfällning. Patrik Majabacka från Finlands skogscentral, certifierade sektionsfällaren och trädklättraren Magnus Rådström, Kim Blåfield från Boden Live och skogsföretagaren Ove Ljungqvist berättar om vikten av samarbete och varför man gjorde en introduktionsfilm.

 • Det nya spelet Magis är ämnat att främja barns välbefinnande och motarbeta skolmobbning. Spelet har tagits fram i samarbete med skolelever i Vasa och lanserades den 20 november.
  Raimo Lappalainen samt Anne Salovaara-kero intervjuas av Roger Källman.

 • Yle Österbottens reporter Mikaela Löv har träffats gymnasieelever i Jakobstad som ska delta i eventet. Så här berättar Inez Kjellman, Victoria Ståhl, Tilda Sjöholm, Ananada Appel, Oskar Storbacka och Filip Blomqvist om sina förväntningar inför resan.

 • Pesten som drabbar världen och ungdomar som försöker få rätsida på sina föräldrar. Det är några av ingredienserna när musiklinjen vid Vasa Övningsskolas gymnasium presenterar sitt slutarbete-musikalen "Innan allt faller". Kända musikal- och pop/rock låtar och en nykomponerad nationalsång varvat med stor dramatik, men också skratt, utlovas.

 • Kring nittio personer med synavvikelser samlades i Vörå för att delta i en måbra-dag. På programmet stod bland annat chillapromenad. Att röra på sig är viktigt för hälsan är deltagarna överens om men det viktigaste är ändå att träffas och umgås. Utöver vanligt vardagsprat har de också möjlighet att utbyta erfarenheter och goda råd.

 • Det är viktigt att kulturen kommer sig ut på landsbygden och det är ingen skillnad om vi spelar för 150 i Liljendal eller 400 i Schaumanssalen i Jakobstad, känslan är ändå den samma. Det säger Thomas Enroth som till Årets stora julkonsertturné samlat ihop fyra av Svenskfinlands mest omtyckta artister, alla med lite olika musikalisk bakgrund. Philip Järvenpää, Heléne Nyberg, Kristoffer Streng och Susann Sonntag sprider julstämning i Svenskfinland fr.o.m 19.11.

 • Efter att ha dokumenterat danspublikens minnen i tre böcker har nu Alice Lillas, Margareta Södergård och Marianne Nordman gett sig i kast med dansorkestrarna. I boken "Scenen är vår" samlas österbottniska dansmusikers minnen.

 • Sveriges ambassadör Anders Ahnlid befinner sig i Österbotten för att bland annat inviga Sveriges honorärkonsulat i Vasa.

 • Den 8 november tog en grupp ÅA-studerande över sändningen och bjöd på reportage och intervjuer om bland annat julkalendrar för vuxna, trenden att hyra vardagskläder och innebandy över språkgränsen.

Lyssna också