Dokumenterat

De hemliga släktingarna - en berättelse om mord och död 1918 med långtgående följder

 • 43 min
 • tillsvidare

Pehr-Erik Nyman växte upp med kapade släktband, hans far hemlighöll en gren av släkten. Pehr-Eriks farbror Calle var en av många civila som mördades av de röda i Metsäkansa i slutet av inbördeskriget. Calles kusiner var med i röda gardet. Nymans möter Pekka Lylykorpi, vars farfar Vilho kan ha avfyrat kulan som dödade Calle.
Redaktör: Annvi Gardberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens
Uppläsning: Magnus Berglund, Niklas Fagerström, Lasse Grönroos och Linus Lång.
På bilden: Kusinerna Bruno, Birger och Calle

Sändningar

 • sö 29.4.2018 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • Finns det längre något kvar av sjömansromantiken och äventyrligheten? Och hur ser vardagen ut på ett modernt lastfartyg som trafikerar mellan Hangö och Rostock? Petter Lindberg mönstrade på M/S Finnmerchant för att ta reda hur Östersjöns moderna sjömän har det ombord. I programmet medverkar bland andra kaptenen Janne Lindell, båtsmannen Micke Pettersson och styrmannen Bernard Arcamo.

 • När författaren Fredrik Ekelund är kring de sextio slår blixten ner i honom utanför ett skyltfönster med en skyltdocka som står i en väldigt vacker position. Fredrik drabbas av den skrämmande insikten att han är transvestit. Hur skall han kunna berätta detta för sin sambo – och barnen? Var och hur kan han leva ut som transvestit?
  Mi Wegelius har träffat Marisol, alias Fredrik Ekelund

 • Varför vill vi besöka kända personers hem? Malin Kivelä har besökt många kända konstnärers hem sedan de dött och hemmen gjorts om till museer. Virginia Woolfs Monk’s House i Sussex i England, Tove Janssons stuga på Klovharun, Karen Blixens Rungstedlund två gånger. Och August Strindbergs gruvliga vita torn på Drottninggatan. Det är något hon söker. Vad?
  I programmet Stjärnornas tandborstar fortsätter hon sina efterforskningar. Tar besöken i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 och i Jean Sibelius Ainola henne närmare svaret?

 • Det finns ingenting som att vara ung och allvarligt sjuk, och dessutom se frisk ut. Pernilla Bergman lever med en objuden gäst - en lungsjukdom som inte passar ihop med någon tydlig diagnos. Ändå har sjukdomen vänt upp och ner på livet och varje gång Pernilla försöker trotsa den ger den sig till känna som blodhosta eller lunginflammation. Pernilla har tvingats ge avkall på det mesta som betytt något. Men på papper saknar hon diagnos och betraktas som arbetsduglig.
  Redaktör: Fanny Malmberg, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Unga flickor som blir gravida göms undan på institutioner. Nunnor tar spädbarn från deras mammor och adopterar bort dem. Andra spädbarn dör under oklara omständigheter och begravs om natten i en omärkt grav. En tragedi av stora mått har avslöjats på den katolska kyrkans hem för mödrar och barn på Irland. Henrietta Clayhills har träffat Peter Mulryan och Winifred O'Neill som har upplevt nunnornas grymhet på nära håll.

 • Den 14 oktober år 1930 går president Kaarlo Juho Ståhlberg på sin vanliga morgonpromenad tillsammans med sin fru Ester på Brändö i Helsingfors. På vägen möter de en mörkgrön Chevrolet, och två män som stiger ur bilen. Männen lyfter in presidenten i bilen, varmed fru Ester sätter sig i baksätet och meddelar att hon tänker åka med. Nu börjar en 700 kilometer lång bilresa genom Finland under pistolhot.
  Dokumentären berättar om händelserna år 1930, året då Finland var nära en statskupp och diktatur. Under sommaren, mellan maj och oktober, utförde högerradikala aktivister över 250 kidnappningar, skjutsningen av presidentparet var den sista.
  Redaktör: Mikaela Weurlander. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens

 • Natten mellan den 25 och den 26 oktober år 1968 förliser fartyget m/s Irma någonstans på norra Ålands hav. Ombord finns 11 unga människor. Speciellt en familj drabbas hårt. Det är familjen Grönqvist som mister 8 familjemedlemmar i olyckan och som fortfarande hoppas hitta fartyget. Redaktör: Frida Frankenhaeuser Ljuddesigner: Johan Hellman. Producent: Staffan von Martens.
  På bilden Hans och Gun Grönqvist

 • Uppsalabon, författaren Lars Sund, evig österbottning i sina berättelser. I Dokumenterat rör sig Lars Sund och Mi Wegelius i Sunds hemstad Uppsala sedan fyrtio år tillbaka och i hans fiktiva, faktiska Jakobstad, uppväxtstad som präglat honom för livet.

 • Jan Backman från Jakobstad gjorde det de flesta har drömt om. Han lämnade allt bakom sig och kastade loss. På det klassiska viset. Ensam. Med en gammal segelbåt. Utanför Gran Canaria undrar han, vad han egentligen håller på med? Redaktör: Peter Lüttge.

 • Gunnar Björling strävade efter att utveckla alla sidor av sin personlighet. Han var generös och vänlig, men också kolerisk och eldfängd. Björling var som en eld som behövde havet för att lugna ner sig, säger Fredrik Hertzberg som skrivit en biografi om poeten Gunnar Björling. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Både Anna och Henrik är utåt sett vanliga finländare med utbildning, jobb och fritidsintressen. Men de bär på en hemlighet. De är offer för kärleksbedrägeri på nätet. Och de är långt ifrån de enda som blivit lurade. Redaktör: Patrik Skön.

 • Mirjam Tuominens författarskap upplever som bäst en renässans. Som författare är hon unik, säger Tuva Korsström (bilden), hennes yngre dotter. Samtidigt berättar hon om hur rädda och utlämnade hon och systern Kyra var under deras uppväxt. När som helst fick mamma Mirjam vredesutbrott. I Dokumenterat berättar Tuva Korsström om deras liv tillsammans med en paranoid mor, något som Tuva nu också har skrivit om i boken “Älvan och jordanden - en biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström”. Redaktör är Mi Wegelius.

Klipp

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också