Nyländsk förmiddag

to 22.3.2018

 • 16 min
 • utgått

Det är faktiskt Johan Holmberg själv som använder ordet "begagnade" om sina hittedjur. Men han gör det med stor kärlek. På Skeppsdal family i Barösund i Ingå har hittedjuren ingen nöd. De tas omhand av Johan och Päivi som förestår hittedjurshemmet som anlitas av kommunerna Hangö, Raseborg och Ingå.
För tillfället bor ett tiotal katter i katthuset. Under 2017 fick drygt 200 katter ett nytt hem via Skeppsdal.
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • ti 20.3.2018 10.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Den Europeiska kampanjveckan All Digital Week blev en succé när den ordnades i Finland för första gången i fjol. I år har man laddat upp med nya seminarier, verkstäder och diskussioner. Tisdagen den 26 mars var Helsingfors och det nya centrumbiblioteket Ode i tur att vara värd för olika digitala evenemang som ordnades av över tio olika föreningar, organisationer och företag. Yle Vegas nyländska förmiddag var också på plats med Bertel Lindell. Han träffade en av arrangörerna, Johanni Larjanko från Bildningsalliansen och tog sedan del av en resa till ”Digitalien” med Camilla Granholm och Eva Forsman från Folkhälsan.

 • Fiskarskeramikern Karin Widnäs efterlyste skiffersten för i Bytesbörsen. Skiffersten som hon ska lägga på gården utanför hennes nya museum som rest sig på tomten vid Bakluravägen.
  Karin Widnäs har hittills tagit emot besökare i sitt eget hem i Fiskars, ett specialdesignat hus som fungerat både som hem och studio.
  Det nya muséet på hemtomten går under namnet Kwum - Karin Widnäs museum - det är 300 kvadratmeter stort och huvudarkitekten är Tuomo Siitonen, som också ritade Karins hem.
  Kwum är fem-före-färdigt - muséet öppnar 9 juni 2019.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Jussi Ikonen, som jobbar med arbetsskydd och också planering på ett sanitetsföretag i Ekenäs och hans kollega, arbetsledaren Jony Keskikylä fick chansen att åka med på ett nordiskt välgörenhetsprojekt kring vattentillförsel till en nepalesisk by i bergen. Här lever invånarna ungefär som vi gjorde för länge sen, berättar de nyss hemkomna från resan (mars 2019).
  Vattnet bärs långa vägar varje dag, byn har inget avloppssystem, vägarna kan inte transportera några större fordon, mycket måste hämtas och föras till fots i den kuperade terrängen och vad gäller sophanteringen kan man säga att den är obefintlig, berättar Jussi och Jony.
  Det var alltså en 16-manna grupp från nordiska företaget Geberit som åkte iväg för att hjälpa byborna att i första hand gräva för vattenrör som ska underlätta vattentillförseln här.
  Tre av dem kom från fabriken i Ekenäs. En upplevelse som de verkligen inte ångrar!
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det har varit mycket prat om att vi går mot en kontantlös framtid, det vill säga att vi inte överhuvudtaget kommer att hantera sedlar och slantar utan sköta alla betalningar med betalkort eller olika mobilapplikationer. Sverige är långt före oss, där finns det caféer och butiker som inte tar emot kontanter och så svischar man flitigt, vilket betyder att man betalar för något genom en app i mobilen.
  Också vi nylänningar har mer sällan pengar i plånboken. I stället har vi olika betalkort och appar i smarttelefonen. På flera håll lever ändå kontantbetalning kvar. Bland annat på många loppmarknader eller när föreningar ordnar olika jippon. Och i synnerhet på Ekenäs torg får de flesta gå via en bankautomat om de ska få sin potatis eller fisk köpt. Men nu blåser det förändringens vindar också här. Ni ska träffa några torghandlare som går in i "bankkortseran" den här våren.
  Men först får ni träffa Lotta Rönnblad från Karis. Hon studerar företagsekonomi på Arcada i Helsingfors och är på slutrakan med sina studier. Lotta Rönnblad håller på med sitt slutarbete där hon utreder vad konsumenterna har för tankar om betalkort. Det hon mest vill veta är hur mycket vi funderar över riskerna med de här plastkorten som de flesta av oss använder varje dag. Tiina Grönroos har träffat Lotta Rönnblad samt torghandlarna Guy Ranta och Lars Forsstedt.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Hör du till dom som köper dina prylar och kläder på nätet?
  Vi finländare är inte lika aktiva inom näthandeln som t.ex kineserna och vi ligger ännu efter våra nordiska grannar, men också här shoppas det allt mer i nätbutikerna.
  Bara under fjolåret ökade näthandeln med hela 16 procent.
  Gör du det? Varför isåfall? Känns det nånstans fel mot din lokala skohandlare när du beställer in dina loafers från USA eller Kina?
  Gäst i programmet var företagaren Simon Gottberg, styrelsemedlem i Raseborgs Företagare.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det säger skohandlare Tapio Viljanen med affär både i Ekenäs och Karis. Men visst, näthandeln spökar, säger han. Enligt Viljanen är ändå de stora köpcentrumen småorternas och specialaffärernas största konkurrent.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Gymnasieeleverna Manda Oksanen, Kevin Albrecht och Emilie Jäntti diskuterade näthandel med reporter Bertel Lindell. Kevin spontanshoppar på nätet, medan både Manda och Emilie köper prylar och kläder med eftertanke. Nätloppisar är populära bland unga. Trenden just nu är att minska konsumtionen av onödiga varor.

 • Esbo stadsbibliotek har vunnit titeln Årets bibliotek, The Library of The Year 2019. Priset tillkännagavs under Bokmässan i London.
  Motiveringen var att Esbo stadsbibliotek erbjuder ett öppet och innovativt utrymme för alla invånare. Biblioteket erbjuder läsarutmaningar för alla åldrar och är dessutom ett meröppet bibliotek, där esboborna kan vistas också utan att personalen är på plats.
  Bibliotekspedagogen Raisa Alameri är glad över priset. Likaså läshunden Börje, som också lär vara stolt över den fina utmärkelsen för Esbo stadsbibliotek.
  Reporter Bertel Lindell.

 • Vegatoppens yngsta artist är 18-åriga Philip Järvenpää från Jakobstad med låten In the real world (mars 2019).
  Han utmanade och kom in på listan hösten 2018 och har legat etta nästan alla veckor sedan dess.
  Philip Järvenpää har turnerat med Thomas Enroth både på Årets Stora Julkonsert och på Legendernas Nostalgikväll. Enligt Enroth lockar han ny publik till konserterna runtom i svenskfinland.
  Philip Järvenpää är ett namn att räkna med inom musiklivet. Själv säger han att han kommer att leva av musiken "när han blir stor".
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nya ordföranden Patrick Eriksson har händerna fulla inför visvännernas 75-års jubileum 2020. En Visbuss kommer att turnera runt med ett konsertprogram och i augusti planeras en stor nordisk visträff i Helsingfors.
  Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors är nästäldsta visföreningen i Norden, grundad 1945. Samfundet Visans Vänner i Stockholm fungerade som modell, grundat av Evert Taube 1936.
  Patrick Eriksson gästade Gunilla Ginström och Bertel Lindell.

 • Många drömmer om att jobba med händerna, som man brukar säga. Att få växla om från ett åtta-till-fyra jobb till ett skapande arbete där man kan utveckla sin kreativitet och förverkliga sig själv.
  Det låter mysigt, men faktum är att om du ska bli proffshantverkare, så får du nog slita en hel del!
  Det säger Maria Wikström, som är lärare i artesanutbildningen i guldsmide vid Axxell.
  Det är stor skillnad mellan hobbyhantverk och en utbildning som ska ge dig en grundexamen inom konstindustri.
  Men skolan har en hel del vuxna studerande. De som börjar som lite äldre har ofta en längtan efter att äntligen få tid för sig själv och sina egna drömmar.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Om du sku få välja yrke nu, vad skulle du då vilja bli? Jobbar eller har du jobbat med det du drömde om som yngre? Har du ångrat ditt yrkesval, hur blev det som det blev och vad skulle du jobba med idag om du skulle få välja fritt? För Lisbeth var åren på posten de bästa i hennes yrkesverksamma liv och Titti som jobbade på en liten bank i nästan 40 år hann uppleva en fin arbetsgemenskap också efter arbetstid. Psykiater Runa Nyholm, som jobbar trots att hon officiellt är pensionär, är bekymrad över att allt fler bränner ut sig på jobbet och hon följer oroligt med unga människors oförmåga att "bara ha det tråkigt". Redan i skolan är det stressigt och prestationsinriktat. Här är onsdagens snack och ring in om "drömyrken". Redaktör är Tiina Grönroos.

Lyssna också