Yrjö von Grönhagen - Den vita Führern

I början av 30-talet drömmer Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblir påbörjar han en fotvandring mot Finland. Av en händelse hamnar han i Berlin, träffar naziledaren Heinrich Himmler och får av honom i uppdrag

att leta efter de ariska rötterna i Karelen.

Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var mannen som utpekades som skojare, äventyrare och fantast, men vars charm bet på statsmän och kvinnor? Vem var Yrjö von Grönhagen.

En Svenska Yle podcast av Petter Lindberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens

Avsnitt

  • Yrjö von Grönhagen tjänstgör under kriget i Lappland, flyr till Tyskland och försöker än en gång medla mellan finsk och tysk ledning. Fängelsevistelser i Norge och Finland avlöser varandra. Yrjö finner en ö och en andlig hemvist.

  • Yrjö von Grönhagen gör sig impopulär på Ahnenerbe och ställs inför ett ultimatum. Nya jobb och uppdrag kallar på ambassaden i Berlin, men Yrjö von Grönhagen lyckas även denna gång reta upp sin arbetsgivare.

  • Yrjö von Grönhagen belönas för sin vetenskapliga insats med ett jobb som avdelningschef på det nazistiska Ahnenerbe-institutet. Ledningen börjar tvivla på Yrjös kompetens, men Himmler håller alltjämnt sin beskyddande hand över sin finske gunstling.

  • Sommaren 1936 åker Yrjö von Grönhagen och musikvetaren Fritz Bose till Karelen för att leta efter ariskhetens vagga. Från Karelen medför de bandinspelningar, fotografier och en kantele till Himmler.

  • Naziledaren Heinrich Himmler får upp ögonen för den finske äventyraren. Yrjö von Grönhagen träffar Himmler i oktober 1935 och får ett överraskande jobberbjudande att åka till Karelen.

  • Yrjö von Grönhagen prövar lyckan i filmbranschen, påbörjar studier i Sorbonne, men bestämmer sig sedan för att fotvandra från Paris till hemlandet Finland. Sommaren 1935 väcker han uppseende i Frankrike, Belgien och Tyskland.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också