Efter Nio radio

Avsnitt 28: Författaren Philip Teir testar köpstopp för att bli av med onödig konsumtion

 • 35 min
 • tillsvidare

Som frilansare och egenföretagare har författaren Philip Teir rätt bra koll på sin ekonomi. Men hans kontoutdrag fylls av idel små och rätt onödiga summor. Det är en kopp kaffe här, en lunch på stan där och kanske en latte på eftermiddagen. Fort blir de här små summorna stora på längre sikt. Därför utmanar Philip Teir sig själv att under två veckors tid göra ett köpstopp som gäller allt utom den mat som han köper i matbutik för att tillreda hemma. Med och diskuterar konsumtion och privatekonomi är också bankdirektören Oscar Taimitarha. Efter Nio radio lördag 10.3.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

Sändningar

 • to 8.3.2018 14.46 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Sedan september 2017 har det varit lagligt att föda upp och sälja insekter som mat i Finland. D.v.s. insekter är numera en lika naturlig del av matbutikens sortiment som t.ex. malet kött. Men alla känner sig inte bekväma med tanken på att äta dessa små kryp. En av dem är personliga tränaren Jucci Hellström, som kastar bort drinken då en bananfluga satt sig i den. Efter många om och men tog han emot utmaningen att smaka på olika former av insektmat under en vecka. Utmaningen visade sig vara det svåraste han varit med om på länge. I studion sitter också entomologen och insektmatspionjären Lena Huldén.
  Efter Nio radio, lördagen den 17 mars 2018, kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Som frilansare och egenföretagare har författaren Philip Teir rätt bra koll på sin ekonomi. Men hans kontoutdrag fylls av idel små och rätt onödiga summor. Det är en kopp kaffe här, en lunch på stan där och kanske en latte på eftermiddagen. Fort blir de här små summorna stora på längre sikt. Därför utmanar Philip Teir sig själv att under två veckors tid göra ett köpstopp som gäller allt utom den mat som han köper i matbutik för att tillreda hemma. Med och diskuterar konsumtion och privatekonomi är också bankdirektören Oscar Taimitarha. Efter Nio radio lördag 10.3.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Finländarna dricker mest kaffe i världen och journalisten och trebarnspappan Peter “Petski” Westerholm är inget undantag. Han dricker upp till sju koppar om dagen. Han upplever själv att det är för mycket och har insett att många av hans vardagsrutiner helt styrs av kaffedrickandet. Under en veckas tid utmanar Petski sig själv att leva helt utan kaffe. Hur förändras vardagen när man avstår från något man upplever nödvändigt? Med och diskuterar kaffets hälsoeffekter är också allmänläkaren Robert Bergholm. Efter Nio radio lördag 3.3.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Skådespelaren och sångaren Mia Hafrén upplevs som en dominant person. Under några veckor har hon utmanat sig med att ha en nedtonad roll på arbetsplatsen, att inte uttrycka sina åsikter och inte styra och ställa som vanligt. Hon försöker ha en låg profil helt enkelt.
  – Min utmaning är inte att prata mindre utan att lyssna mer, säger hon. Vi har en dålig lyssnarkultur över lag, anser både hon och coachen Christine Suvanto som också medverkar i veckans Efter Nio radio. Hur ska man göra för att bli en bättre lyssnare och ska man ändra på sin personlighet? Efter Nio radio lö 24.2.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Om barnen är krävande och stökiga, och man själv har ett hetsigt temperament, kan det lätt bli en spiral av skrik och bråk därhemma. Linda Sundberg är ensamstående tvåbarnsmamma och vill få bukt med stökiga vardagskvällar. Hon får hjälp av Nicklas Kurkio vid Barnavårdsföreningen, och antar utmaningen att varje dag ägna 15 minuter av odelad uppmärksamhet åt vart och ett av barnen. Efter Nio radio, lördagen den 17.2.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Arenan. Produktion: Parad Media

 • Kim Herold är personlig tränare med ett förflutet både som modell och musiker. Han lever sunt och tränar mycket. En grej han funderat på är hur och om han skulle klara av att fasta och också om en fasteperiod skulle kunna hjälpa honom att minska på sitt kaffedrickande. Med hjälp av kostexperten Nina Westerback tar han sig an utmaningen att prova på att fasta under en vecka. Hur mycket är han beredd att ge avkall på sitt eget tränande och kommer han själv mentalt att klara av att vara hungrig hela tiden? Efter Nio radio i Yle Vega lö 10.2.2018 kl. 9.03 och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media Oy.

 • Att pensionera sig är inget Thomas Elfgren ser fram emot, tvärtom! Men faktum är att han uppnått pensionsåldern och det börjar bli dags för honom att ta farväl av arbetslivet. Vad ska han göra för att känna sig meningsfull då han inte längre jobbar? Under en vecka har Thomas Elfgren bekantat sig med vad livet som pensionär skulle innebära. Han har fått hjälp av den professionella coachen Christine Suvanto med att få klarhet i vad han vill göra den dag han tackar för sig på Kriminalpolisen. Efter Nio radio lö 3.2.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Mångsysslaren Kasper Strömman testar i en vecka på musikerliv och utmanar sig själv med att skriva en låt. Över 180 000 nya låtar laddas upp på Spotify varje dag. Trots att konkurrensen med andra ord är stenhård strävar Kasper Strömman att bli ett one-hit-wonder. Han trodde det skulle vara enkelt men han fastnade i den konstnärliga processen. - Att få en struktur i låten var oväntat svårt, erkänner han. Med och sporrar är låtskrivaren och musikern Fredrik Furu. Lyckas Kasper Strömman med sitt uppdrag och vad krävs av en låt för att den ska slå igenom? Efter Nio radio lö 27.1..2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Ståuppkomikern och manusförfattaren Anders Helenius lever ett ganska orutinerat liv dels som frilansande komiker i Helsingfors och dels som pappa i en fyrabarnsfamilj hemma i Pargas. Motion är oftast något som inte ryms med i Anders vardagspussel. Under en vecka utmanar han sig själv att ta tag i det här med vardagsmotion på allvar, han ska komma upp till en timme vardagsmotion om dagen. Hur gör man för att röra på sig mer i vardagen? Det vet Mikaela Wiik som jobbar med idrott- och hälsofrämjande verksamhet på Folkhälsan. Efter Nio radio lö 20.12.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

 • Tom Nylund har kastat sig ner för stup och utmanat sig på våta och kalla ställen, men att vara utan nikotin i en vecka är bland det svåraste han gjort. Under en vecka har han varit utan tobak, snus och nikotinspray. Meditationsläraren Kim Wikström har coachat honom i att uthärda sin abstinens. Lyckas Tom Nylund i sin utmaning? Efter Nio radio, lördag 13.01 kl. 9.03 i Yle Vega. Produktion: Parad Media 2018.

 • Författaren Malin Kivelä trivs framför den digitala skärmens hemtrevliga sken. Men har hennes ständiga surfande gått över styr? Under en vecka stänger hon av all social media och ta farväl av sina älskade tv- serier. När blir ens medievanor ett problem? Med och diskuterar är också digitalantropologen Isabella Holm som är expert på våra digitala vanor. Efter Nio radio, lördag 06.01 kl. 9.03 i Yle Vega. Produktion: Parad Media 2018.

 • Vanligtvis är det deckare som gäller, ifall Geir Rönning mot förmodan läser. Under en månads tid har han utmanat sig litterärt och fått testa på seriealbum, lyrik, noveller och mycket annat. Med i programmet är också bibliotekarien Mikael Gros som vill inspirera oss till läsning. Lyckas han påverka Geir Rönnings läsvanor? Efter Nio radio, lördag 30.12 kl. 9.03 i Radio Vega. Produktion: Parad Media 2017.

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också