Efter Nio radio

Författaren Philip Teir testar köpstopp för att bli av med onödig konsumtion

 • 35 min
 • tillsvidare

Som frilansare och egenföretagare har författaren Philip Teir rätt bra koll på sin ekonomi. Men hans kontoutdrag fylls av idel små och rätt onödiga summor. Det är en kopp kaffe här, en lunch på stan där och kanske en latte på eftermiddagen. Fort blir de här små summorna stora på längre sikt. Därför utmanar Philip Teir sig själv att under två veckors tid göra ett köpstopp som gäller allt utom den mat som han köper i matbutik för att tillreda hemma. Med och diskuterar konsumtion och privatekonomi är också bankdirektören Oscar Taimitarha. Efter Nio radio lördag 10.3.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media.

Sändningar

 • to 8.3.2018 14.46 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Hur får man så många elever som möjligt intresserade av skolgymnastiken? Det här har gymnastikläraren Pia Kaijärvi funderat mycket på. I korthet är avsikten med skolgymnastiken att få eleverna att röra på sig så mycket som möjligt. Idag vill man dessutom sporra unga till att hitta sina egna sätt att röra på sig samtidigt som man vill kunna erbjuda varierande skolgymnastik som stöder eleverna både fysiskt, mentalt och socialt. Under de senaste decennierna har finländarnas hälsa blivit sämre och sämre och med att påverka inställning till motion redan i ung ålder vill man kunna komma åt det här. Men hur gör man det konkret? Med och diskuterar är också Mikaela Wiik som är sakkunning inom hälsofrämjande verksamhet på Folkhälsan.

 • När artisten Tika Sevón Liljegren flyttade ut ur föräldrahemmet insåg hon att det hade blivit dags att lära sig att hålla ordning och reda. Speciellt klädhögarna på sovrumsgolvet krävde en ordentlig strategi. Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson gick hem till Tika för att hjälpa henne att reda upp i kaoset - och att upprätthålla ordningen i mer än några dagar. Tika antecknade och gick sedan ut och skaffade en klädställning. Varför är det så svårt att hålla ordning hemma? Gäller den gamla regeln om var sak på sin plats? Och måste man faktiskt julstäda alla garderober om man inte tänker fira jul i dem?

 • Ira Hammermann har ovanan att ofta plocka i sig godis. Hur ska man göra för att tygla sitt godisbegär och vad finns det för hälsosammare alternativ? Marthaförbundets hushållsrådgivare Solveig Backström har gett henne tips och idéer på hur man kan tänka ifall man vill dra ner på sockret och det ständiga småsnaskandet. Märkte Ira Hammermann någon skillnad efter en vecka utan godis?

 • Över en tiondel av maten slängs bort i Finland. Matsvinnet är ett stort problem i hela västvärlden. Under en veckas tid fick matskribenten och -konsulten Kenneth Nars råd och tips av freganen Jessica Suni. Hon säger att det skett en stor förändring på de senaste tjugo åren.
  - Förr var soporna olåsta utanför mataffärerna och det var bara att plocka åt sig. Idag är de betydligt svårare att dyka efter livsmedel.

  I dag får hon sina produkter direkt från några affärer hon har kontakter till. Olika applikationer på mobiltelefonen har också dykt upp där olika företag erbjuder mat som räddats ur soporna. Sopdykning upplevs som radikalt, men vad kan var och en av oss göra för att minska på matsvinnet och tänka klimatsmart kring livsmedel och matförpackningar?

 • Medieprofilen och stand-up komikern Janne Grönroos försöker se sina medmänniskor i stället för att titta på sin telefon

  Att lägga undan mobiltelefonen och i stället uppmärksamma sina medmänniskor var mycket mer utmanande är vad Janne Grönroos kunnat tänka sig. I veckans Efter Nio utmanades han bland annat med att bjuda okända på kaffe och bemöta folk med vänlighet. Utmaningen gjorde att han själv konfronterade sina ensamhetskänslor. Vad krävs för att vi ska vara empatiska medmänniskor och tillgängliga för varandra? Med och diskuterar är också diakonissan Cecilia Forsén.

 • Många äldre blir nervösa över all ny teknik de förväntas ha koll på. Författaren Merete Mazzarella gick rejält utanför sin bekvämlighetszon när hon antog utmaningen att förbättra sin smarttelefon-kompetens. Hon fick coachning under ett par veckors tid, för att bli bättre på att utnyttja telefonen till flera saker.

 • Att ljuga är fult, det vet vi alla. Men vilka följder får det om man går in för att leva helt ärligt? Och hur illa är det att ta till vita lögner? Journalisten Jeanette Björkqvist har antagit utmaningen att leva ärligt i en vecka. Med i diskussionen är också arbetsplatspsykologen Simo Levanto. Hur ska man göra för att bygga upp ett öppet och ärligt arbetsklimat?

 • Andrea Reuter är journalist, moderator, filmvetare och numera också filmskapare. Hon är rätt långt sinnebilden av en urban självständig människa som är van vid att klara sig själv. I och med sin urbana livsstil behöver hon inte bil i vardagen och det har lett till att hon, som haft körkort i över tjugo år, numera tycker det är jobbigt och svårt att köra bil. Det här har också gjort att hon kör själv allt mer sällan. Nu har hon antagit utmaningen att ta tag i sitt körande igen under en veckas tid, för att komma över den osäkerhet som hon känner när hon ska sätta sig bakom ratten. Hur fixar hon backstart, biltvätt, rusningstrafik och att backa med släpvagn? Som coach och expert medverkar också bilskoleläraren Johan Forssell.

 • Idag firas den internationella städdagen. Då uppmärksammas miljön och det ordnas städkampanjer runt om i landet. Skådespelaren Jarmo Mäkinen lät sig inspireras av temat och utmanade sig med att plogga under en dryg veckas tid, det vill säga han provade motionsformen där man förenar joggning med att samtidigt samla skräp. Flera påsar fulla med plast och papper lyckades han samla ihop under sina löprundor. I studion sitter också Anna von Zweygbergk från föreningen Håll Skärgården ren.

 • Stiglöpning eller traillöpning är en gren som vuxit sig stor i Norden under de senaste åren, trots att det här med att springa i skog är något människan sysslat med i alla tider. Författaren Katarina von Numers-Ekman har alltid idrottat och hållit på med vanlig löpning men i somras snubblade hon över stiglöpningen som gren och beslöt sig för att anta utmaningen att börja träna just den här grenen. Vad gör den här grenen speciell och hur skiljer det här sig från vanlig löpträning? Medverkar gör också trail- och ultralöparen Ida Kronholm.

 • De flesta vuxna är dåliga på att ta åt sig ny musik, och lyssnar hellre på den gamla goda låtarna som man upptäckt som ung. DJ:n, konstnären och radiorösten Taika Mannila är inget undantag. Som DJ uppträder hon med och lyssnar nästan enbart på R’n’B, rap och hip hop. Hon utmanades därför att under en vecka upptäcka en helt ny musikgenre, vilket i det här fallet är klassisk musik. Som mentor har hon dirigenten Emilia Hoving, som utformat ett digert musikpaket där också en konsert ingår. Frågan är då hur Taika Mannila kommer att påverkas – blir hon upplyst, uttråkad eller något annat?

 • Celinda blev allvarligt mobbad i barn- och ungdomen och har sedan dess tampats med bl.a. panikångest och social fobi. En av hennes värsta mardrömmar är att besöka en simhall, vilket hon ändå vill kunna göra tillsammans med sina barn. I Efter Nio radio försöker Celinda Byskata trotsa sina rädslor och ta sig till simhallen. I programmet medverkar också erfarenhetsexperten Pia Alarto.

Klipp

Lyssna också