Nyländsk förmiddag

Skor med nubbar poppis i skoaffär i Ekenäs

 • 2 min
 • tillsvidare

I Ekenäs går både skor med nubbar och halkskydd åt. Det verkar även som att allt fler väljer att skydda sig med nubbar för att inte falla på isen. Carina Nylund jobbar i skoaffären på gågatan och berättar vad det finns för för- och nackdelar med de olika alternativ som finns att vända sig till vid halka.

Sändningar

 • on 7.2.2018 11.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Förutsättningen för att höra till en navigationsklubb är att du har avlagt en skepparexamen. Dessvärre är det inte lika populärt att
  avlägga en skärgårds- eller kustskepparexamen idag som på 1980-talet. Fler och fler förlitar sig på plotters och digitala kartor i telefonerna.

  Det här märks bland annat i Borgå navigationsklubb som i år fyller 60 år. Kommodor Guy Granqvist och läraren, hederskommodoren Rabbe Lutz betonar att kunskap, sjövett och regler fortfarande går hand i hand. Och har du en gång tagit din examen är det kunskap som hänger med dig resten av livet. Det kan Borgås hittills yngste kustskeppare Max Uddström bekräfta.

 • Det här veckoslutet (25-27.5.2018) blir det handbollfest för hela familjen, halva släkten och alla kompisar. Sjundeå If ordnar igen Finlands största handbollsturnering med närmare 300 lag. Tiina Grönroos har träffat de engagerade handbollspapporna Johan Andberg och Pelle Broman. De deltar i det stora talkot "fixa Sjundeå Cup". Ingen av dem har spelat handboll. I intervjun hör ni också tävlingsledare och tidigare handbollsspelare Mia Westerlund.

 • För jämnt en vecka sedan berättade vi att den torrlagda springbrunnen utanför forna Karis stadshus ska rustas upp.
  Det var då ett litet gäng karisbor som är företagare inom byggbranschen som i en radiointervju berättade att de ska se till att bassängen runt statyn fylls med vatten igen. Det här på talko eftersom Raseborgs stads tjänstemän har meddelat att staden inte prioriterar det här projektet. Nå sagt och gjort. Talkogänget kom igång nästan genast efter att beslutet var fattat och nu har en dryg handfull karlar jobbat med bassängen. På en knapp vecka har de hunnit långt och då har de inte kunnat jobba dagtid med Eurydike. Tiina Grönroos har träffat Bo Vidfält, Kim Vidfält och Kenneth, Jäxe Jäkälä. Senare i programmet hörs också historiker Victor Wilson.

 • Vatten - det är det som jordbrukare, grönsaksodlare och också hobbyodlare önskar just nu - helst nattetid och inga häftiga åskskurar naturligtvis. I övrigt är alla odlare mer än nöjda med den ovanligt långa perioden av värme och sol. Alla odlingar har fått en otroligt bra start och när Tiina Grönroos träffade trädgårdsmästare och grönsaksodlare Mats Nyman i Tenala sade också Mats att hans plantor är stora och kraftiga jämfört med motsvarande tid ifjol. Vi ska till Tenala och Mats Nymans ekologiska odlingar.

 • Varuboden OSLA och Röda Korset har kampanjveckor för defibrillatorer (hjärtstartare) som placeras i ett 20-tal affärer runtom i Nyland och på Åland under de två sista veckorna i maj.
  Samtidigt ordnas det skolning av butikspersonal, med butikskunderna som publik och kanske också som elever.
  Affärer i Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå, Karis, Ekenäs, Söderkulla, Nickby, Borgå, Lovisa, Lappträsk plus ett antal servicestationer i Nyland står nu i tur att få hjärtstartare installerade. Likaså ute på Åland på en rad olika ställen,
  Utbildare Magnus Lassander och Torsten Ragnell från Röda korsets Tenala-Ekenäs avdelning betonar betydelsen av defibrillatorer där människor samlas.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Ett femtiotal äldre ingåbor samlades i Ingbohed en vacker dag i maj (15.5.2018) för att äta tillsammans, sjunga allsång och trivas ihop med musik och program. Och för att hedra minnet av forna medlemmen Marianne Johansson.
  Träffen grundade sig på att Ingå Röda korsavdelning fick en summa pengar efter Marianne Johanssons död och nu ville man bjuda de äldre på en guldkant.
  En eftermiddag tillsammans, precis i Marianne Johanssons anda, säger ordföranden Kerstin Ståhlberg.
  För musikunderhållningen stod Rolf och Camilla Sonntag.
  Gästerna anlände till Ingbohed i Täkter från alla hörn av Ingå.
  Berit Kairenius och Berit Wikström, som är barndomsvänner och grannar idag, tog färdtjänsten från Svartå.
  Redaktör Gunilla Ginström.

  Vi vill på detta sätt hedra Marianne som i många år var mycket aktiv inom lokalavdelnigen och bjuda de äldre på mat och trevlig samvaro en eftermiddag.

  Ingå Röda Kors ordnaen Guldkant för de äldre i Ingå tisdagen den 15.5 klockan 14-17.

  Träffen grundar sig på att föreningen fick en summa pengar efter Marianne Johanssons död ( de egna önskade att den som vill komma ihåg Marianne kan betala in en summa till Ingå Röda Kors).

  Vi vill på detta sätt hedra Marianne som i många år var mycket aktiv inom lokalavdelnigen och bjuda de äldre på mat och trevlig samvaro en eftermiddag.

 • År 1918 uppmärksammas på många håll i Finland i år. I går hade det gått exakt hundra år sedan inbördeskriget tog slut och i dag - för jämnt hundra år sedan hölls en parad i Helsingfors. Det här är något som Ekenäsbon Ulf Enberg uppmärksammar i en utställning som han håller öppen i exakt en dag. Ni hörde rätt. Han håller den öppen en dag och det är just idag. Mellan k 13 och 19 kan man se utställningen som handlar bland annat om jägarrörelsen, Sigurdskårens Ekenäskamrater och frihetsparaden i Helsingfors den 16. maj 1918. Ulf Enberg är en samlare, en riktig eldsjäl vad gäller att samla på sig material och info om Finlands väg till självständighet och de första årtiondena av självständighet. Jag har besökt Ulf enberg och hans samling hemma på gården vid Ystadsgatan 1 i Ekenäs. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Geronom Henrietta Janhonen är minneshandledare vid Alzheimers Centralförbund. Hennes uppdrag är att från och med hösten skapa verksamhet för personer med minnesproblem och minnesjukdomar i Borgå och Sibbo inom ramen för Helsingfors och Östra Nylands Minneslots som är förbundets expert- och stödcenter.
  Leo Gammals har tagit reda på vad en minneshandledare gör och vad Minneslotsen kan stå till tjänst med. Och vad som fick Henrietta Janhonen att söka jobbet.

 • Det har varit en hel del tal om koloniträdgårdar på olika håll i Nyland den här våren. I Borgå verkar det ganska klappat och klart för trädgårdsodlarna att få sina kolonistugor i Humleberg inom ett par år. På annat håll har tanken om koloniträdgård väckt motstånd bland grannarna - t.ex i Jackarby anser endel att stugor helt enkelt inte får plats.
  I Hangö drömmer odlarna också om att utveckla området i Hangö norra med stugor.
  I Ekenäs verkar trädgårdsodlarna iallafall nöjda med sina kolonilotter på Seminarieängarna i centrum av stan.
  Här är det svårt att få en lott - konkurrensen om odlingslotterna är hård.
  En som odlat i många år här är Kerstin Karlberg och som alla andra odlare konstaterar hon att vädret har varit perfekt nu.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Så här dagen efter morsdag ska vi prata om en organisation som är starkt förknippad till kvinnor, marthaförbundet och alla marthaföreningar. Förbundet har fått en ny verksamhetsledare, Kyrkslättbon Annika Jansson och hon kommer i sällskap med andra nykomlingar inom marthaförbundet att åka runt i Svenskfinland för att bekanta sig med olika marthaföreningar. Det finns ytterligare en orsak till marthaförbundets turné; förbundet vill gå genom sina tillgångar och se över sina försäkringar. För det finns en hel del både mer och mindre värdefulla skatter i marthornas föreningslokaler.
  Förra veckan körde verksamhetsledare Annika Jansson igång sin resa genom Svenskfinland och första anhalt var hos marthorna i Bromarv. Reporter Tiina Grönroos.

 • Våren 2018 sålde Raseborgs stad tre fastigheter i Gumnäs i Pojo kyrkoby. Det var Gumnäs gamla ladugård, inspektorbostaden i Gumnäs och huset där dejorna och statarna bodde. Området på drygt 35 hektar har en intressant historia och är - trots ett visst förfall - ett väldigt vackert område invid Pojoviken. Gretel Johansson är före detta kommundirektör i Pojo och känner väl till Gumnäs. Reporter: Tiina Grönroos.

 • Det är vanligt med häckande fåglar i stadsmiljö. Och det är vanligt att invånare oroar sig för fågelungar som irrar omkring bland bilar och människor.
  Bästa rådet är ändå att låta fåglarna vara i fred. De flesta har en fågelmamma i närheten och om de är skadade finns inte så mycket att göra åt saken.
  Kommunerna har ingen egentlig beredskap för sådana utryckningar.
  Många fåglar söker sig också till gamla välkända boplatser.
  Gräsänder till exempel, lever i allmänhet mellan fem och tio år, men de kan bli upp till tjugo år. Därför är det helt möjligt att samma andmamma kommer till Raseborgs sjukhus innergård för att häcka år efter år.
  Det säger miljöinspektör Jouni Stordell vid Raseborgs stad.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också