Dokumenterat

Dokumenterat: Om mannens oförmåga till kommunikation

 • 41 min
 • tillsvidare

Raoul J. Granqvist, professor emeritus vid Umeå universitet, skrev för några år sedan boken "Min österbottniske far". Det var tänkt att boken skulle handla om fadern, Duvald Granqvist, men författaren valde att också granska sig själv och de omständigheter som kom att forma honom under hans uppväxt i Öja. Ann-Sophie Sandström träffade Raoul Granqvist för att samtala om boken och för att få höra mera om hans tankar kring den österbottniska manligheten. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen.

Sändningar

 • sö 11.3.2018 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • De finska spionerna tar sig framgångsrikt tillbaka till Finland, men sovjetisk underrättelsetjänst är dem på spåren. Reino Sappinen trotsar hotet och tillfångatas. Lauri Solehmainens flykt fortgår i 17 år.

 • Lauri Solehmainen och Reino Sappinen påbörjar sin vandring mot Murmansk. De är utrustade med pistoler och spionkameror. En oväntad motgång äventyrar det hemliga uppdraget.

 • Lauri Solehmainen får agentutbildning i Oslo våren 1952. I Helsingfors väntar den norska spionchefen Magnus Bratten med mer information. Lauri Solehmainen vidtalar den forna vapenbrodern Reino Sappinen att följa med på det farliga spionuppdraget till Murmansk.

 • Berättelsen om en finsk spion, en Yle Podcast i fyra delar

  Efter andra värdskrigets slut skärptes det världspolitiska läget. Även över ett krigstrött Finland kastade kalla kriget sin skugga. För att avvärja ett östligt anfall påbörjade man en hemlig militäroperation, där CIA, norsk underrättelsetjänst och finska krigsveteraner bildade en fungerande spionorganisation.
  Hur kommer det sig att ett Natoland utbildade finska agenter för eget syfte? Vilket var agenternas uppdrag? Och vem var Lauri Solehmainen som sommaren 1952 begav sig på hemligt uppdrag till Murmansk?

  Del 1 Fjärrpatrullsmannen Lauri Solehmainen kontaktas i februari 1952 för ett hemligt uppdrag. Belöningen utgör 1 miljon mark.

  Manus och regi: Petter Lindberg. Som Lauri Solehmainen hörs skådespelaren Pekka Strang.
  Ljuddesign: Jyrki Häyrinen
  Producent: Staffan von Martens

 • Förra året råkade Storbritannien och Ryssland i luven på varandra efter att två ryska militära underrättelseagenter utförde en dristig nervgiftattack på dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury. Mordförsöket misslyckades men spänningen mellan de båda länderna har sedan dess varit nästan lika uppskruvad som under kalla kriget. London härbärgerar drygt 750 000 invånare som härstammar från ryskspråkiga länder och det påstås ofta att ryssar är anglofiler. Hur kunde det gå så fel?
  Redaktör: Albert Ehrnrooth.
  Bild copyright EPA

 • I dag kan deras namn associera till pop- och rapartister, Alma och Nelly B, men de skrev sig in i världshistorien långt tidigare. Alma Söderhjelms blev känd bland annat för sina vassa kåserier och skandalromanen Kärlekens väninna, som kom ut 1922. Nelly B, det vill säga Melli Beese, blev 1911 Tysklands första kvinnliga pilot.
  Redaktör: Mi Wegelius.

 • På ett kurscenter i Esbo samlas åtta personer för att delta i något som kanske kommer att förändra deras liv. De ska dricka Ayahuasca tillsammans med en shaman. Brygden lär ge nycklar till det undermedvetna, den ska fungera mot depression, tvångsbeteenden och beroendeproblematik. Men den innehåller DMT, ett ämne som är narkotikaklassat och därmed olagligt i Finland. Dessutom kan det orsaka psykos.
  Redaktör: Heidi Grandell-Sonck, ljuddesigner: Suvi-Tuuli Kataja, producent: Staffan von Martens

 • Rosanna Fellman (bilden) har alltid känt sig annorlunda men inte kunnat sätta fingret på vad det berott på. När hon fick diagnosen autism började en lång process - både att bli du med diagnosen och att få andra att förstå att autism inte betyder att man är dum i huvudet. Hon har svårt att förstå varför vi "normala" människor har så svårt att kommunicera rakt, utan att istället ta vägen via ett socialt spel där vi strävar efter att vara så trevliga som möjligt.
  Malena Lindströms son Jeremy blev diagnosticerad svår autism redan som 1,5-åring. Eftersom Jeremy inte talar, går mycket tid åt till att få honom att börja kommunicera genom att peka på bilder. "Kommunikation är så mycket annat än tal", säger Malena
  Redaktör: Lotta Green, ljuddesign: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • 1990-talets mest omtalade dramatiker Sarah Kane tog sitt eget liv i februari 1999, 28 år gammal. Bara några månader tidigare hade Tomas Jansson träffat henne och pratat bland annat om den pjäs som hon då jobbade med, 4 48 Psychosis. Det blev den sista radiointervjun som Sarah Kane gav.
  Med intervjun som grund gjordes ett dokumentärprogram som döptes till ”Sluta viska, skrik” efter den brittiska gruppen Radioheads 90-talslåt Stop whispering start shouting, en fras som passade så bra ihop med Sarah Kanes dramatik. I programmet medverkar Birthe Wingren med uppläsning, och som Sarah Kanes svenska röst. (Från 2001)
  Bilden är ett collage; Sarah Kane (©ullstein bild - Marianne Thiele/ All Over Press) / samt innergården vid Sophiensaele i Berlin där intervjun gjordes (foto: Tomas Jansson).

 • Hur har musiken använts i krigföring? Hur har musikens roll i krigets tjänst förändrats under århundraden? Och hur kan något så upplyftande och oskyldigt som en melodislinga bli ett förödande vapen? Medverkande: musikern och författaren Peter Bryngelsson, journalisten och krigskorrespondenten Ed Vuliamy och professorn Martin Cloonan. Redaktör: Petter Lindberg.
  Bilden detalj ur pärmen på Peter Bryngelssons bok Musik på blodigt allvar. Copyright Gidlunds förlag

 • När man tittar efter var finlandssvenska författare är födda är det inte ovanligt att svaret är Nykarleby. Det här trots att staden bara har drygt 7500 invånare. Vad är det i vattnet i Nykarleby som får folk att skriva?
  Redaktör: Elin Willows
  Foto av Topeliusstatyn: Roger Källman

 • En späd, ung tjej sitter utanför Sveriges riksdag i protest mot hur vi missköter vår jord. Det är 16-åriga Greta Thunberg, som tänker demonstrera där varje fredag fram tills villkoren på 2 % koldioxidutsläpp i Parisavtalet har uppfyllts. "Någon måste göra någonting. Och då får väl den någon vara jag då. Det är mitt moraliska ansvar att göra vad jag kan", säger Greta. I Dokumenterat får vi möta henne och hennes föräldrar, skådespelaren Svante Thunberg och som uppläsare mamma Malena Ernman, operasångerska. Den totala familjekraschen när döttrarna Greta och Beata fick sina diagnoser har i dag vänts till en styrka utöver det vanliga, som gjort familjemedlemmarna till miljöaktivister, hållbarhetsaktivister.
  Redaktör är Mi Wegelius.

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också