Fokus på

Fokus på Thomas G:son - heavygitarristen som blev Mellokung

 • 57 min
 • utgått

Thomas G:son flimrar ofta förbi i "green-room" på Melodifestivalen och hårsvallet och vargskrattet känner de flesta igen. År 2012 vann hans låt Euphoria hela Eurovision Song Contest och i år har han också skrivit en låt åt Saara Aalto. Men trots starka kopplingar till modern schlager så finns Thomas G:sons rötter i heavymusiken. Redaktör: Kjell Ekholm.

Sändningar

 • on 7.3.2018 21.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Under 1960-talet kämpade de Svarta pantrarna för de svartas rättigheter i USA. Hur lät musiken som uttryckte kampen? Hur låter den politiska musik som följde? Ann-Sophie Sandström har gjort ett personligt Fokus på de Svarta pantrarna.

 • Den svenska artisten Jenny Wilson har alltid skapat sin musik utgående från större teman som dominerat hennes liv - skolan, moderskap, cancersjukdomen. Men den senaste skivan behandlar en "fruktansvärd händelse som man tror att man inte ska vara med om, men som tydligen kan hända vem som helst". Skivan Excorsism utgår från den våldtäkt som hon utsattes för några år tillbaka, men berättar också om året efter våldtäkten då "dåligt drogs till dåligt".
  - Skivan är otroligt explicit, den är väldigt 'Det här och det här hände', temat är ju fruktansvärt mörkt och hårt men skivan som sådan är en klubbskiva, och musikaliskt var den fantastiskt kul att göra, berättar Jenny Wilson för Tomas Jansson.

 • De skrev låtar för The Supremes och Elvis - Gamble & Huff satte Philadelphia på kartan som en av de stora musikstäderna i USA. De skapade en ny stil och ett nytt sound. De är föremålet för det första programmet i en serie om populärmusikens stora låtskrivare. Redaktör: Michael Cronström.

 • Han är Sveriges mest lysande musikalstjärna och efter genombrottet i Kristina från Duvemåla har han uppträtt på de stora scenerna både i London och New York. Redan som barn sökte han tröst i musiken då tillvaron i familjen blev odräglig och övergrepp som han blev utsatt för i tonåren präglade länge hans liv. Det blev många år av terapi för att komma på fötter igen. I en öppenhjärtlig intervju för Kjell Ekholm går Jöback igenom sina dystra stunder som privatperson och sina stora ögonblick som musikalstjärna.

 • Under sitt korta liv hann Marilyn Monroe bli en av Hollywooderans mest legendariska gestalter. Hon var en av 1950-talets främsta sexsymboler och har med tiden blivit en ikon inom populärkulturen. Samtidigt var hon ett offer för sin tids kvinnosyn och den dubbelmoral som präglade 50-talets amerikanska samhälle. Henrik Svahn berättar om Marilyns liv och verk till tonerna av musik ur hennes filmer.

 • Ett program om genren som alla hatar att älska. Redaktörer: Kjell Ekholm och Joakim Rundt.

 • Han är den enda artisten i Sverige som har haft tre framgångsrika karriärer. Det började med Gyllene Tider. Sedan blev han soloartist och efter det kom den enorma succén med Roxette. De hade fyra låtar som toppade den amerikanska listan. Det är mer än vad Abba lyckades med. Kjell Ekholm satt en eftermiddag med Per Gessle och i fyra program går de igenom hela hans karriär och det blir också massor med roliga anekdoker från hans musikaliska liv.

Lyssna också