Yle Åboland

Professor emeritus i litteraturvetenskap Claes Zilliacus förklarar varför Josef Julius Wecksells berättelse om Daniel Hjort är en så viktig pjäs i Finland.

 • 19 min
 • 11 mån. 23 d

Åbobon Wecksell vara bara drygt 20 år då han skrev pjäsen som kallas den finlandssvenska nationalpjäsen.

Sändningar

 • fr 12.1.2018 8.15 • Yle Arenan

Klipp

 • Hur kunde en fast förbindelse till Nagu finansieras? Det har forskare vid Stiftelsen för projektforskning undersökt. De tror nu att en finansieringsmodell som bygger på samverkan mellan privata och offentliga aktörer, och på en användaravgift, har de bästa förutsättningarna om man vill föra broprojektet vidare. Naguborna Annastina Sarlin, Mikael Granqvist och Yngve Lindqvist var på plats då modeller presenterades för allmänheten i kommunalstugan. De skulle vara redo att betala broavgift ifall en fast förbindelse till Nagu kunde bli verklighet.

 • Stiftelsen för projektforskning har undersökt olika finansieringsmodeller för en bro till Nagu. En fast förbindelse har diskuterats i flera årtionden, nu anser forskare att det är dags att se på alternativa sätt att föra projektet vidare. Kan offentlig och privat samverkan i kombination med användaravgifter vara lösningen?

 • Richard Donner har huset fyllt med terrarier med mer eller mindre farliga, ludna varelser.

 • Ungdomar i Pargas sätter för nionde gången upp en ungdomsshow. I inslaget intervjuas Anton Mattsson, Wilma Sundqvist, Dessi Kavander och Saga Rosenlund. Redaktör är Linus Hoffman.

 • För den som bor i skärgården och vill vara med i lokalpolitiken kan det bli många långa resor för att kunna delta i möten i Pargas centrum.

  Beroende på var i skärgården man bor kan det bli att välja mellan att övernatta eller att lämna mötet före det avslutats för att hinna med sista färjan hem.

  För stadsfullmäktigeledamoten Rolf Schwartz (sfp) från Iniö blir det att övernatta varje gång det är fullmäktigemöte.

  Tisdag är dagen då det brukar vara fullmäktigemöten, och då går sista färjan från Gustavs mot Kannvik i Iniö går redan klockan 19.

  Men den långa vägen till fullmäktigesalen ger tid att fundera på saker säger Schwartz, som är den enda ledamoten från Iniö och ordförande för bildningsnämndens svenska sektion.

  Vi frågade Schwartz hur han minns tankarna kring kommunsammanslagningen för 10 år sedan.

 • Väståbolands stad bildades för 10 år sedan och antog namnet Pargas tre år senare. Det är idag en stad med ca 15 000 invånare. Cirka 200 av dem bor i Iniö, den minsta kommundelen, och också den som ligger längst bort från Pargas centrum.

  Iniö ligger norr om Houtskär och söder om Gustavs och består av över 1000 holmar och skär, varav 10 är bebodda året runt.

  Janne Gröning är Iniöbo sedan milleniekiftet och ordförande för föreningen Pro Iniö som som jobbar för ett levande samhälle. Vi träffade Gröning ombord på Aura, färjan som går mellan Iniö och Gustavs, och ställde frågan hur man i Iniö förhöll sig till kommunsammanslagningen, då Iniö skulle bli en liten del av en stor skärgårdskommun.

 • Den 19 december öppnades julkalenderfönstret i Lyckobo daghem i Åbostadsdelen Raunistula. Amaia, Catarina, Alvar, Emil och Emma förklarar hur de gjort.

 • Fred Andersson, docent i konstvetenskap och visuell kommunikation samt universitetslärare i visuella studier vid Åbo Akademi, svarar på frågorna: Vad är konst och vad händer när en konstnär och publiken inte är överens om vad konst är?

 • Sofia Holmqvist-Jämsén universitetslärare i ämnet logopedi vid Åbo Akademi svarar på frågan.

 • Torolf Cederlöf pratar kring sin stora hobby - att göra träleksaker. Redaktör: Maud Stolpe.

 • Malin Järvinen och Jerry Wahlforss snackar kring veckans nyheter. Programvärd Lina Frisk.

Lyssna också