Vega Åboland

Mikko Laaksonen om Åboarkitektur från 1940 och -50-talen

 • 15 min
 • 9 mån. 17 d

Fackboksförfattaren Mikko Laaksonen har bl.a skrivit böcker om spårvägarna i Åbo, trähusen i staden och om arkitekten Erik Bryggman. Hans nyaste bok handlar om Åboarkitekturen från 1940 och -50-talen. En del av husen är givetvis ritade av Erik Bryggman och Mikko Laaksonen menar att en stor del av arkitekterna från den här tiden var väldigt påverkade av Erik Bryggman, både kolleger och unga arkitekter som jobbade på hans kontor. Laaksonen vill också visa på bredden av arkitekter från den här tiden. Det fanns så många andra än Alvar Aalto.

Erik Bryggman och Alvar Aalto arbetade mycket tätt tillsammans då funktionalismen introducerades i Finland. Efter det flyttade Aalto till Helsingfors och Bryggman blev kvar i Åbo. Bryggman ritade hus över hela Finland men mest i Åbo. Enligt Mikko Laaksonen utvecklades Bryggmans arkitektur mera mot ett nordiskt håll. Hans nyrealism med lutande tak och nya sätt att använda olika material blev en rådande stil. När Bryggman dog 1955 höll den här stilen redan på att bli gammalmodig. Men innan dess hade han mycket stort inflytande över arkitekturen i Åbo.

Sändningar

 • ti 9.1.2018 14.30 • Yle Arenan

Klipp

 • På lördag inleder TPS fotbollsdamer sin ligasäsong.
  Åbolaget startar årets säsong med en bortamatch mot Ilves.

  Inför säsongen har det hänt en hel del i TPS-truppen, då laget bland annat har fått nya tränare. Dessutom har laget tappat fem ordinarie spelare ur fjolårssäsongens startelva. Vår reporter Peter Karlberg besökte torsdagens TPS-träning för att kolla hur de här sakerna har påverkat truppen.

  Både mittfältaren och Pargasbon Wilma Spets, och målvakten och Björneborgsbon Milla-Maj Majasaari, tror att den goda lagandan ska hjälpa TPS-damerna till en bra placering i ligan. Men allra först är det revansch som gäller, då Tammerforslaget Ilves vann förra veckans träningsmatch lagen emellan.

 • Martin Gustafsson, professor i filosofi, Camilla Kronqvist docent och projektforskare i filosofi, och Olli Lagerspetz, akademilektor i filosofi vid Åbo Akademi, reflekterar över vilken nytta vi kan ha av filosofin i vardagen baserat på en omröstning gjord av Yle Åboland.

 • Vad tycker TPS Henrik Tallinder om att lagkapten Tomi Kallio har inlett en karriär på Twitter? Och hur ser veteranbacken från Sverige på Åbolagets chanser i det stundande slutspelet? Reporter: Peter Karlberg

 • När man hör namnet Tomi Kallio är nog inte nykomling det första ordet man tänker på men det är faktiskt sant i ett sammanhang. TPS 41-årige lagkapten har nyligen debuterat på Twitter. Reporter: Peter Karlberg

 • Såhär säger gruppordförandena i Pargas stadsfullmäktige om planerna på att bygga en simhall. Först ut är socialdemokraternas Widar Nyberg.
  Redaktör Jasmine Nedergård.

 • Forskarna Fred Andersson från Åbo Akademi, Magnus Nilsson från Malmö universitet och Åbo universitets Ralf Kauranen har föreläst på ett serieseminarum. De tycker serier är en bra plattform för olika genrer till exempel arbetarklassen.

 • Malin Järvinen och Jante Söderholm snackar kring aktuella nyheter med Marie Söderman.

 • Ekenäs, Helsingfors, Vasa och Jakobstad får alla besök av de välkända svenska komikerna Henrik Schyffert och Fredrik Lindström, men Åbo får nobben. Reporter: Amanda Vikman

 • Renoveringen av Bassihuset i Åbo är en del av ett omfattande renoveringsprojekt. Bassihuset ligger vid Aurabron, i hörnet av Auragatan och Västra Strandgatan. Tony Jäntti är verkställande direktör för Svenska Gården som äger fastigheten. Reporter: Linus Hoffman

 • Det är lätt att förstå att kända skidorter som Levi och Ruka lagrar snö. Lite mer oväntat är att precis samma sak numera sker i Pargas. Niklas Westerlund är ansvarig för snölagringsprojeket vid Finby skidstadion, där man nu tar tillvara på snö inför nästa säsong. Reporter: Peter Karlberg

 • Pargasbon Mari Toivonen led i många år av svåra smärtor innan hon fick diagnosen endometrios. Enligt professor och överläkare Seija Grenman vid ÅUCS ska man kontakta en läkare om man lider av svår mensvärk.

Lyssna också