Vega Åboland

Band i Pargas efterlyser nya replokaler

 • 5 min
 • 11 mån. 7 d

Flera band i Pargas blir utan replokaler. De hus där banden har övat ska rivas. Musiker Andréas Rantala och kulturchef Fia Isaksson intervjuas.

Sändningar

 • on 27.12.2017 9.37 • Yle Arenan

Klipp

 • Reporter Monica Forssell träffar Margot Wikström, Cecilia Montén från Raseborg, Jonas Renlund från Hangö, Benjamin Donner från Kimitoön och Niclas Gestranius från Pargas på resemässan i Helsingfors. Över 80 olika länder är representerade på mässan och antalet utställare är 875.

 • Teaterchef Jukka Aaltonen och dramaturg Tove Appelgren berättar om det senaste på teatern.

 • Visst spelas det handboll i Kuppis bollhall, men utan handbollsklister. Spelarna Viktor Westerlund, Otso Hesselgren och Truls Lindberg, lagledaren Marina Sabelström och tränaren Teemu Viljanen intervjuas av Linus Hoffman.

 • En del av oss söker idag en motvikt till vårt uppkopplade tillstånd där kroppen ofta glöms bort eller blir lite åsidosatt. Kanske det är därför som exempelvis yoga har blivit så populärt? För den som vill skapa sig en bild av vad yoga riktigt är kan vi nu tipsa om ett tillfälle i Åbo den 13 januari där det handlar om yoga i teori och praktik. Yogaläraren Jenny Bergman har bjudit in yogaläraren Praa för att gå till det essentiella med yoga.

 • Åbobon Wecksell vara bara drygt 20 år då han skrev pjäsen som kallas den finlandssvenska nationalpjäsen.

 • Estland blev självständigt bara ett par månader efter Finland och firar därför i år 100-årsjubileum! Egentliga Finlands Estlandscenter ordnar massor av evenemang under året.

  Utställningen om de estniska flyktingarna är öppen på Migrationsinstitutet vardagar 9-16 till slutet av januari. Andra evenemang på kommande är en estnisk filmdag och en estnisk barnfest. Evenemangen finns i Åboregionens evenemangskalender under Estland 100.

  Reporter var Nilla Hansson.

 • Fackboksförfattaren Mikko Laaksonen har bl.a skrivit böcker om spårvägarna i Åbo, trähusen i staden och om arkitekten Erik Bryggman. Hans nyaste bok handlar om Åboarkitekturen från 1940 och -50-talen. En del av husen är givetvis ritade av Erik Bryggman och Mikko Laaksonen menar att en stor del av arkitekterna från den här tiden var väldigt påverkade av Erik Bryggman, både kolleger och unga arkitekter som jobbade på hans kontor. Laaksonen vill också visa på bredden av arkitekter från den här tiden. Det fanns så många andra än Alvar Aalto.

  Erik Bryggman och Alvar Aalto arbetade mycket tätt tillsammans då funktionalismen introducerades i Finland. Efter det flyttade Aalto till Helsingfors och Bryggman blev kvar i Åbo. Bryggman ritade hus över hela Finland men mest i Åbo. Enligt Mikko Laaksonen utvecklades Bryggmans arkitektur mera mot ett nordiskt håll. Hans nyrealism med lutande tak och nya sätt att använda olika material blev en rådande stil. När Bryggman dog 1955 höll den här stilen redan på att bli gammalmodig. Men innan dess hade han mycket stort inflytande över arkitekturen i Åbo.

 • Sebastian Lindgren sjunger, spelar och gör egna låtar. Han drömmer om att göra en "hit" eller att kunna skriva musik för andra, bli låtskrivare. Han har ett band som heter "The Runeberg Orchestra" och han bor i centrala Åbo. Nilla Hansson sökte upp honom och vi börjar med att höra Sebastian Lindgren live på en liten gitarr från Australien....

Lyssna också