Yle Åboland

Nora Sayyad blev kidnappad av sin far

  • 11 min
  • 1 år 2 mån.

Tyvärr händer det att barn kidnappas och förs bort från någondera föräldern och det kan vara väldigt svårt att spåra upp dem. Det finns en organisation som kan hjälpa i fall där ett barn har rövats bort eller där risken att det blir bortfört är överhängande. Organisationen heter Kaapatut lapset (De kapade barnen) och grundades 1997.

Nora Sayyad blev tillsammans med sina bröder bortrövad av sin pappa när hon var 2 år gammal. Hennes fall är såtillvida lyckligt att hennes mamma med hjälp av sin advokat lyckades spåra barnen och fadern i Irak och kunde starta en rättsprocess i Jordanien. En process som ledde till att barnen kom hem till sin mamma i Sverige och senare flyttade till Finland.

Idag bor Nora Sayyad i Åbo. Hon är mediautbildad fotograf och håller på med "Boken om sitt liv". Redan nu har hon skrivit en bok som heter Finding forgiveness och har ställt ut sina fotografier i samband med information om organisationen De kapade barnen.

Hon säger att hon via sina fotografier har sökt sina pappa som rövade bort henne och efter det försvann ur hennes liv. Idag förstår hon honom och har kontakt igen:

Vi hörde här Nora Sayyad som är fotograf och blev bortrövad av sin pappa som liten. Hon intervjuades av Nilla Hansson. Och organisationen som kan hjälpa vid barnarov heter alltså Kaapatut lapset ( De kapade barnen) och hittas lätt på nätet.

Sändningar

  • to 21.12.2017 12.33 • Yle Arenan

Klipp

Lyssna också