Nyländsk förmiddag

Fafa & Fammo startar i Hangö

 • 12 min
 • 3 mån. 3 d

Fafa & Fammo är ett nytt företag som står i startgroparna precis just nu och som kan komma till stor hjälp för äldre och deras anhöriga.
Så här skriver hangöbon Pia Wickman om sitt företag:
"Jag erbjuder skräddarsydda seniortjänster, alla dagar i veckan. Inom kort kan du besöka min webbplats, där du hittar mer information om företaget, dess värdegrund och vad jag kan stå till tjänst med för din anhöriga eller dig själv. Ta gärna kontakt redan nu!"
Ett hemtjänstföretag med hemort Hangö, av och med Pia Wickman, som jobbat som lärare i 30 års tid och vill sadla om.
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • on 20.12.2017 10.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Det finns pengar att få bara man drar i de rätta trådarna. Det kan föreningen Gardberg Center konstatera efter att projektet "Taidolla töihin" möjliggjort en anställning av en verksamhetsassistent för ett år. Gunilla Blomqvist, som länge jobbat med i hembygdsföreningen Gardberg Center är nu anställd för att sköta det praktiska.
  Mycket handlar om Gardbergs hus vid Nabogatan i Karis.
  Det här var familjen Gardbergs hem. Ett trähus från 1937, som rektorn för Karis-Billnäs samskola John och hans hustru Göta Gardberg lät bygga och som idag ägs och förvaltas av föreningen Gardberg Center.
  Gardberg Center är en förening som följer i John Gardbergs fotspår, kan man säga. Förutom att han verkade som rektor i 35 års tid, jobbade han också för det lokala, för folkbildningen i bygden i folkhögskolor och inom medborgarinstitutet, han grundade föreningar, var kommunalpolitiker och i grunden akademiker.
  En mycket mångkunnig man med en hustru som var kunnig både som konsthantverkare och i den fina trädgården, som de aktiva inom Gardberg Center nyligen också återskapat till sin forna glans.
  Gunilla Blomqvist och grundande medlemmen Thua-Lill Eliasson visar runt i huset och berättar om verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Stig "Stigu" Lindström krockade med tåget vid en plankorsning i centrala Hangö i somras. Han skulle korsa en plankorsning intill Västra hamnen när ett lok med tågvagnar närmade sig platsen.
  Att klara en sån sammanstötning med livet i behåll är nog lite av ett mirakel, för vilken cyklist som helst och speciellt för en man som kommit upp i åren som Stigu.
  Själv säger han att han fick en lottovinst. Men att den kunde ha kommit på ett lite enklare sätt.
  Efter en månads sjukhusvistelse är han hemma igen med humorn och alla lemmar i behåll.
  Olyckan var framme, men faktum är att den obevakade plankorsningen är farlig för cyklister och fotgängare, säger Stigu Lindström.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Elina Lehtikangas är med valp i höst, som man brukar säga. Men inte med hundvalp utan med illervalp.
  Lilla tamillern Michi har flyttat hem till ekenäsbördiga Elina, som studerar och bor med sin sambo i Åbo. Till familjen hör också fyraåriga Tochi.
  Tamillern brukar beskrivas som nånting mellan katt och hund. Men att ha två illrar i hushållet kräver sitt. Det kan vara ganska hössligt ibland, som Elina själv uttrycker saken, eftersom illern är pigg och nyfiken, vig och slingrig och snabb! Illern gillar att gräva och ta sig in i trånga utrymmen vilket betyder att man får illersäkra sitt hem.
  Förutom när de sover. Och det gör de mycket. Upp till 18-20-timmar i dygnet.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • I Ekenäs har metervis med tyg av både finare och mer vardagligt slag återbrukats för specialsydda kläder enligt modell från sen medeltid.Gustav Vasas dräkt med jacka, blus, krås och knäbyxor hänger i en garderob i Helene Scherfbeck caféet intill torget. Likaså hans svärdotters, Katarina Jagelonicas, klänning i svart sammet och med vacker guldbrokad.
  Plus en hel mängd fotsida klänningar för adelsdamer och mer vardagliga kläder för allmogen.
  Det är guiden Anne Ingman som låtit sy upp de här kläderna för sina tidsresor som hon leder för både barn och vuxna. Både tyg, smycken, spets och accessoarer är loppisfynd som sömmerskan Anita Sandholm jagat fram.
  Gunilla Ginström tog sig en titt på alla tidsenliga dräkter tillsammans med Anne Ingman och Anita Sandholm.

 • Konstutställningar är svåra att beskriva i radio, men med hjälp av Ekenäsbon Hanna Grandell, som är artesan inom konst och hantverk och som nu håller sin första egna konstutställning tillsammans med kompisen Andrea Westerlund, försöker Tiina Grönroos tolka en av Hannas tavlor. Målet med konstutställningen Lager på lager har varit att måla mer abstrakt än tidigare och konstnärerna har låtit sig inspireras av musik innan de har tagit till penslar och fingrar.

 • Bromarvbon Georg Ranta, eller Joije, som han föredrar att kalla sig, har sålt äpplen, potatis och grönsaker på torgen i Hangö, Ekenäs och Helsingfors. När han for till torget i Helsingfors var han tvungen att starta redan vid midnatt för att hinna fram i tid. Joije har faktiskt varit torghandlare i över 65 år. Numera är det sonen Guy som sköter den mesta torgruljangsen, men 85-åriga Joije hoppar in varje lördag för att stå på torget i Ekenäs. De första torgprodukterna sålde Joije faktiskt redan som barn. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Barn och ungdomsstiftelsen ett program kallat Dreams, drömmar, som riktar sig till skolelever i Finland. Genom skolbesök vill stiftelsen via kända, unga vuxna finländare peppa och uppmuntra ungdomar att ta riktigt konkreta steg mot sina drömmar. I slutet av förra vecka åkte skådespelaren Christoffer Strandbegr runt i fler olika skolor i Västnyland och berättade om sina drömmar och sin resa för att nå sina drömmar. Bland annat besökte han sin gamla skola i Virkby, Källhagens skola. Den här gången pratade Christoffer för gymnasieleverna och efteråt träffade Tiina Grönroos gymnasisterna Emma Reijonen, Elvira Niemi och Sara Falck för att höra om deras framtidsdrömmar. De var fantastiska!

 • Föreningen Kungsvägen jobbar intensivt för att göra den forna postrutten mellan Åbo och Viborg intressant för barnfamiljer, cykelturister och historiskt intresserade. Projektsledaren Mia Aitokari tog redaktören Leo Gammals på en utfärd längs vägens ostligare del.

 • I Societetshuset i Fredrikshamn finns två väggmålningar som Tove Jansson målade 1952 inför stadens 300 års jubileum. De föreställer vyer från staden i en miljö inspirerad av havet. Guiden Marja-Leena Tamminen berättar mer. Redaktör är Leo Gammals.

 • Annika Cleo släpper första singeln från en skiva som är på kommande. Jag är här, heter låten som också är titelspår på nya albumet.
  Låten handlar om Ekenäs, Cleos hemstad i sex års tid. Men hon flyttar ofta, Annika Cleo, så innan låten är ute är hon tillbaka i sin födelsestad Helsingfors igen.
  Annika Cleos nya vän är Bamboo. En italiensk uppfinning som gör det möjligt att höra växter musicera.
  I studion "sjunger" en Aloe Vera vackert för Cleo och programledaren Gunilla Ginström.

 • Insekter i matlagning, yoga, bygg din elgitarr, lär dig sjunga... Hösten är här, dags att tanka ny energi och satsa på nya utmaningar - lär dig ett nytt språk eller bättra på en knagglig skolengelska, franska eller spanska. Ta upp ditt gamla dansintresse, gå på föreläsningar, lär dig något nytt och känn att du mår bättre. Medborgarinstituten och arbetarinstituten ordnar många kurser och jämfört med privata aktörer är det billigt att studera vid ett institut. Martin Nybom är kursledare vid Raseborgs kulturinstitut (fd mbi) och Moa Thors är rektor vid Helsingfors arbis. De är gäster hos Tiina Grönroos i Yle Vegas nyländska förmiddag.

 • Inom Raseborgs kulturinstitut (föredetta MBI) ges 5500 timmar individuell musikundervisning på ett år! Massor alltså! Och hur ofta tänker vi på att det här är undervisning som i princip var och en faktiskt har råd med. Går du på musikundervisning privat så får du punga ut med ungefär en euro i minuten. På kulturinstitutet, eller MBI som vi är vana att kalla det, betalar du en överkomlig terminsavgift. Resten står stat och kommun för.
  Så visst har vi en stark och fin fri bildning i vårt land!
  Musikkurserna är populära. Platserna i solosång brukar gå åt som smör på heta stenar. Man säger ju att alla kan lära sig sjunga. Men stämmer det?
  Redaktör Gunilla Ginström.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också