Nyländsk förmiddag

Det är populärt att återbruka gamla, fina möbler

 • 18 min
 • utgått

Speciellt unga familjer renoverar gärna gamla använda möbler som får ett nytt liv i familjens nyinrättade hem.
En gammal stol får ett matchande modernt tyg - ett gammalt slitet plankbord lappas och lackas eller målas om - ett soffmöblemang från mormors vind fräschas upp och återanvänds.
Allt det här gör Möbelfix i Karis. Företaget fyller 25 år i år och här jobbar far och dotter sida vid sida, Fjalar och Louise Kjellberg.
Bägge två är utbildade inredningsplanerare och möbeltapetserare och kundkretsen sträcker sig långt utanför Karis.
Men är det mödan - och pengarna - värt att renovera och klä om alla möbler? Kan alla möbler faktiskt få ett andra liv?
Nej, inte riktigt alla, säger Fjalar Kjellberg.
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • ti 19.12.2017 10.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Det har varit och är mycket tal om vården, framförallt hur den offentliga vården ska arrangeras och förvaltas i framtiden.
  Så vi ställde frågan till lyssnarna:
  Väljer du privat vård eller den kommunala vården när du blir sjuk?
  Var har du fått den bästa vården?
  På vilket sätt har den varit bra?
  Många lyssnare som ringde var nöjda och tacksamma för den goda vård de fått på hälsocentraler och sjukhus. Men flera oroade sig för framtiden. Kommer resurser att föras över till den privata sidan? Vem vill jobba på de kommunala hälsocentralerna i framtiden?
  Gäst i studion var läkaren Ralf Backman, som fortfarande jobbar, trots att han uppnådde pensionsålder för fem år sedan.
  Idag är han privatläkare.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Läkarstationen Folkhälsans Hälsotorg i Karis har firat 10-års kalas (9.1.2019) med öppet hus för både barn och vuxna och alla inblandade i den verksamhet som den här lilla läkarstationen lyckats hålla igång.
  På marknaden härskar ett par stora vårdbolag och många läkarstationer har uppgått i dem under de senaste åren. Folkhälsans Hälsotorg står kvar som en självständig enhet, den enda i sitt slag inom organisationen Folkhälsan.
  10-års kalaset firades med tal och program för barnen. Nalledoktorn tog emot bland andra tvillingflickorna Jessica och Janicas nallar för hälsokontroll.
  På plats fanns också Folkhälsans VD Georg Henrik Wrede (bilden), som inte såg några tunga moln över Hälsotorget, för tillfället iallafall.
  Hälsotorget har idag vårdpersonal som får sin lön av Folkhälsan och kompletterar med specialläkare som regelbundet hyr in sig i huset. Dessutom tillhandahåller Hälsotorget Företagshälsovård.
  Det är konceptet i stora drag.
  Susann Nordman (bilden) är en av allmänläkarna som varit med från början och hon är nog förvånad över att läkarstationen faktiskt lyckats hålla sig flytande under alla dehär 10 åren.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Mjölbolsta sjukhus finns i Svartå i Karis. Det hette först Mjölbolsta sanatorium då det öppnades 1931, och från 1963 kallades det för Mjölbolsta sjukhus eftersom bättre medicinsk vård gjorde att man inte längre behövde ett sjukhus som inriktade sig på tuberkulosvård.
  Mjölbolsta sjukhus blev ett allmänt sjukhus med inriktning på lungsjukdomar, invärtes medicin, öron-, näs- och halssjukdomar samt bland annat geriatrik.
  Karis stad köpte sjukhuset 1996 och överlät det 1998 till Samfundet Folkhälsan, som därmed fick hand om primärhälsovården och äldreomsorgen på orten. Karis stad och Samfundet Folkhälsan grundade på det sättet Mjölbolsta friskvårdsdistrikt.
  Mona Nieminen och Else-Maj Slotte i Karis har båda jobbat på Mjölbolsta sjukhus - de var avdelningsskötare till mitten av 1990-talet.
  De studerade vid Vasa sjukvårdsskola innan de i mitten av 1960-talet började jobba på sjukhuset.
  Marica Hildén pratar med dem i det här inslaget om Mjöbolstaandan, hur vården utvecklades under deras arbetstid, om känslorna då Karis stad sålde Mjölbolsta på 1990-talet och om hur de upplever vården i dag.
  Mona Nieminen säger att hon trivdes bra med att jobba på Mjölbolsta sjukhus.

 • Catharina Borg-Wilén har haft många olika arbeten på gång de senaste åren. Du kanske kommer i håg henne från livsstilsprogrammet Strömsö i Yle Fem, du har kanske läst hennes spalt om trädgårdar i en finsk trädgårdstidning. Och samtidigt har hon haft sin egen presentbutik där hon tillverkat olika föremål i bland annat metalltråd - och arbetat med de produkter som återförsäljarna beställt.
  Nu är det kakel som är Catharina Borg-Wiléns huvudsakliga produkt. Dem tillverkar hon i kakelverkstad Wire & Mire som finns i Billnäs i Pojo.
  Borg-Wilén gör allt själv: hon kavlar leran, torkar den, bränner och glaserar.
  Det här är ett jobb som Catharina Borg-Wilén trivs med - även om det är ett väldigt utmanande arbete att göra kakel för hand, berättar hon för Marica Hildén.

 • Temat för årets Filmfest i Ekenäs är Framåt och tillbaka. Under den rubriken ryms allt från historiska dramadokumentärer till moderna scifi-filmer. I dagarna tre (18-20.1) samlas filmvänner för en liten men naggande god filmfest med nordiska kvalitetsfilmer.
  Gäster i studion Henry Ericsson och Ylva Rancken-Lutz från arrangörsstaben.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Bjarne Andersson från Borgå är ett känt namn inom skogsbranschens utbildningar. Han har nu gett ut boken Skogsliv - 60 år av skogbrukserfarenheter. Boken är en vandring genom Anderssons skog, sedd ur många perspektiv. I boken möter vi också släktingar och arbetskolleger, udda karaktärer, spelande tjädrar och glupska älgar. Leo Gammals fick en guidad tur i skogen på Vessölandet i Borgå och några värdefulla insikter i skogsvård.

 • Inför slutet på varje år och i början på det nya brukar de flesta av oss summera det gångna året och kanske ha vissa förhoppningar eller farhågor inför framtiden. En sak är klar - de flesta av oss vill att alla nära och kära ska må bra och helst vill vi själva också bli lyckliga. Christine Suvanto som driver Positive Solutions och CoachCompanion Finland ger goda råd och redskap hur du kan bli din egen lyckas smed. Lyssnarna Sune, Aino och Anders kommer med kloka må bra-tips. På slutet hör du också Christoffer Kaskis intervju med filosof Hannes Nykänen och hans tankar om vad lycka är. Redaktör och programledare: Tiina Grönroos.

 • Faktum är att Martharörelsen har gått i spetsen för mycket under årens lopp. För kvinnornas rätt till utbildning till en början, sedan för de jämställda hemmen och män som deltar i familjerna och under de senaste decennierna har man jobbat för hållbarhet, klimatfrågor och miljö. Feministerna kom starkt under 60- och 70-talet, men de modiga marthorna jobbade för jämställdhet redan vid sekelskiftet. Idag talar ju alla om hållbarhet, men det har Marthorna gjort redan i decennier.
  I år firar Marthorna i Finland hela 120 år, vilket kommer att synas på flera olika sätt. Bland annat kommer alla finländska nyblivna mammor att få en hälsning och en gåva av Marthorna.
  Martharörelsen har följt med sin tid och i starten kämpade man hårt för kvinnors rätt till egen ekonomi, berättar jubileumskoordinator Micaela Röman.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det börjar vankas premiär för teatergruppen Rampfeber i Vanda.
  Pjäsen Gräsänklingen, skriven av Robert Hedengren spelas för första gången
  på Midgård söndagen den 13 januari. På scenen står Kia Lundberg-Kankare, Stefan Grimm och Carola Åkerlund.
  Mathias Gustafsson träffade ensemblen precis innan repetitionerna.

 • I vinter läggs ingen mat ut åt rådjure och hjortar i naturområdet Hagen-Ramsholmen-Högholmen längre.
  Orsaken är den hårda kritik som riktats mot de frivilliga viltvårdarna som vintermatat rådjur och hjortar. Många ekenäsbor har ogillat matningen eftersom området ligger nära intill bebyggelse. Rådjuren är oblyga gäster på mångas gårdar där äppelträd, trädgårdsodlingar och blommor varit deras föda.
  Enligt skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson vid Raseborgs stad är det möjligt att invånarna intill området får besök ännu oftare nu.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Ifjol (2018) såldes 120 499 sprillans nya personbilar. Vi talar då hela landet, inte enbart Nyland. Det här är en ökning på 1,6 procent jämfört med 2017 och kan kanske ses som en ganska fjuttig ökning. Men... om vi sen får höra att det i fjol var första året sen 2011 som den magiska gränsen på 120tusen nya personbilar spräcktes, ja... så då kan man säkert vara ganska nöjd inom bilhandeln. Idag är det allt viktigare att tänka på miljön, också när man köper bil. Bäst för miljön vore förstås om man lät bli att köra bil, men om man behöver bil i vardagen, vad är då bästa alternativet?
  Tiina Grönroos har träffat bilförsäljare Petteri Bäckroos som har lång erfarenhet av att sälja bilar. Han har jobbat på Ekenäs bilcentral i över 20 år och har sett den tekniska utvecklingen, så perspektiv saknas inte. Men allra först ville Tiina veta hur fjolåret var för hans del.

 • Det säger veterinär Heidi Rosengren. En skrämd hund upplever stor ångest. Lugnande medicin botar inte, men lindrar lidandet under nyårskvällen och natten.
  Smällare och raketer blir en riksdagsfråga i Finland eftersom ett medborgarinitiativ om att begränsa fyrverkerierna samlat 50 ooo underskrifter. Men frågan är om våra beslutsfattare följer Sverige i denna fråga. I Sverige förbjuds raketer på pinne för "vanligt" folk från och med sommaren 2019.
  Men vad händer egentligen rent fysiskt med en riktigt skrämd hund?
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också