Kan ses enbart i Finland
Sportfinland

to 14.12.2017

  • 4 min
  • tillsvidare

Lentävät suomalaiset valtasivat rallimaailman 60- ja 70-luvulla. Rauno Aaltonen, Pauli Toivonen, Timo Mäkinen ja Simo Lampinen olivat nopeimpia kuljettajia.

- Oltiin siinä onnellisessa tilanteessa, että saatiin ajaa paljon kilpailuja Euroopassa. Ja tietysti sokerina pohjalla Monte Carlo. Meille oli se hyöty, että me osattiin tämä lumihomma, Lampinen pohtii suomalaisten nousua.

Timo Salonen muistelee, että hänen kosketuksensa rallin suurmiehiin oli kauniilla tavalla arkinen. Timo Mäkinen toimitti hänen äitinsä kioskille iltapäivälehdet myyntiin.

- Aina kahden aikaan odotettiin kun herra Mäkinen tulee Triumfilla ja käsijarrukäännöksellä kioskin eteen ja heittää nipun Ilta-Sanomia sinne, Salonen nauraa.

Pikkupoikamainen pilke syttyy rallitähtien silmäkulmaan, kun he muistelevat miten ensimmäisen kerran ajoivat lujaa.

- Seitsemän vanhana sain ensimmäisen sakon. Oltiin mökiltä tulossa, ja faija antoi ajaa. Tuli poliisit vastaan ja ne ihmetteli, kun ei kuskia näkynyt ollenkaan, niin ne kääntyi ympäri, Salonen hymyilee.

- Kerkkoon kylä ja Vakkola siinä, niin siinä on viiden kilometrin matka. Oli pitkät suorat. Se oli ensimmäinen kerta kun ajoin yli kaksisataa kilometriä tunnissa. Silloin vielä kortittomana, tuntui hyvältä sillä hetkellä, Lampinen myhäilee ensikosketuksistaan koviin vauhteihin.

Urheilu-Suomen uusi jakso Bensaa suonissa nähtävissä nyt Yle Areenassa.

Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja TV2:lla sunnuntaisin klo 21.

Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa – lauantaina 16.12. urastaan kertoo Juha Kankkunen.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår finska stereo

Kan ses enbart i Finland

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

Sportfinland

Sportfinland är en berättelse om finsk toppidrott. Elitidrottare berättar vad som faktiskt hände under historiens avgörande stunder och om bakgrunden till händelserna. Medverkar gör Jari Litmanen, Patrik Laine, Lasse Viren, Jarkko Nieminen, Matti Nykänen, Kiira Korpi, Juha Kankkunen, Petra Olli och mer än 100 andra finländare, som ägnat sig åt idrott. Det idrottsgalna folket i helfigur - i repris från och med den 11 juli. (Produktion: Yle, 2016)

Se också på