Kan ses enbart i Finland
Sportfinland

to 7.12.2017

  • 2 min
  • tillsvidare

- Albertville lähestyi ja jollain pöljällä tavalla 16-vuotiaana ei edes ymmärtänyt kuinka iso juttu olympialaiset on. Vähän lapsellisella tavalla ajatteli, että kyllähän mä lähden voittamaan niitäkin kisoja, mäkihyppääjä Toni Nieminen muistelee olympiavoittoa videoklipillä, joka on poiminta Urheilu-Suomen neljännestä jaksosta Sankarit.

- Mä muistan hyvät itävaltalaishypyt ja muistan tunteen, että kyllä mä tohon pystyn vastaamaan.

Nieminen muistaa hetket ennen olympiakullan ratkaissutta hyppyä tarkalleen.

- Viimeisenä miehenä tornissa, ja mun ajatus oli vaan kun menin puomille, että antakaa vaan äkkiä hyppylupa että kyllä mä tämän hoidan. Sehän tunteena lähentelee äärimmäistä itserakkautta, että sun tunne on että sä olet kuolematon.

- Mulla ei käynyt mielessäkään että mä voisin epäonnistua.

Nieminen oli Albertvillessä mukana myös kultaa hypänneessä joukkueessa ja hyppäsi normaalimäessä pronssia. 16-vuotias sai kaiken samana vuonna: Toni voitti myös sekä Keski-Euroopan mäkiviikon että maailmancupin kokonaiskilpailut.

Nieminen ei kuitenkaan ollut vielä hahmottanut mitä tarkoittaa olla suomalainen mäkisankari.

- Se oli ensimmäinen vapaa viikonloppu sen kauden jälkeen ja lähdettiin kavereiden kanssa käymään Lahden kirkolla. Se entinen elämä olekaan mahdollista. Kaupungillakin oli hysteerinen ja kirkuva teinityttölauma repimässä hihoista ja siellä oli täys härdelli kun sinne mentiin.

Yle Areenassa on nähtävissä sarjan neljäs jakso Sankarit, jossa muiden mukana Matti Nykänen, Lasse Viren ja Kaisa Mäkäräinen kertovat uransa ratkaisevista hetkistä. Esitykset televisiossa torstaina 7.12. Yle TV2:lla klo 20.10, lauantaina Yle Teemalla klo 16.20 ja sunnuntaina TV2:lla Lasse Viren -dokumentin jälkeen klo 21.06.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

TV-sändningens ljudspår finska stereo

Kan ses enbart i Finland

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

Sportfinland

Sportfinland är en berättelse om finsk toppidrott. Elitidrottare berättar vad som faktiskt hände under historiens avgörande stunder och om bakgrunden till händelserna. Medverkar gör Jari Litmanen, Patrik Laine, Lasse Viren, Jarkko Nieminen, Matti Nykänen, Kiira Korpi, Juha Kankkunen, Petra Olli och mer än 100 andra finländare, som ägnat sig åt idrott. Det idrottsgalna folket i helfigur - i repris från och med den 11 juli. (Produktion: Yle, 2016)

Se också på