Bokpodden Hietanen & Henrikson

#36 Underhållning för pöbeln

 • 38 min
 • tillsvidare

I veckans avsnitt har Hietanen & Henrikson läst Zadie Smiths Swing time och diskuterar utgående från den om hudfärg, makt, kolonialism, samt hat och kärlek gentemot musikaler. Som bonus en underbar barnbok: Jag är inte din mamma av Marienne Dubuc!

Sändningar

 • to 30.11.2017 6.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Hietanen & Henrikson lever dekadensliv i London tillsammans med Jenny Jägerfeldts romankaraktärer Penny och Lola i "Blixtra, spraka, blända". På programmet finns alkohol och speed och ångest och skrivkramp och vänskap och peruker. Anne hoppas att Agnes Lidbecks "Förlåten" blir nominerad till Augustpriset, medan Ida föredrar Lidbecks föregående roman, "Finna sig". Båda verken gör en djupdykning i språket och de inre monologerna. Varför vill man inte vara som sin syster? Och duger man nånsin som man är?

 • Hietanen och Henrikson utser den sämsta sexskildringen inom samtida litteratur. Priset går till Geir Gulliksens nya roman Se på oss nu. Det blir också ett ärligt samtal om frivillig och framförallt ofrivillig barnlöshet, med avstamp i Sheila Hetis bok Moderskap.

 • Det sägs att moderskärleken är både vilkorslös och gränslös, men hur långt är du på riktigt beredd att gå för ditt barn? Och kan man älska ett barn som är en mördare? Anne Hietanen och Ida Henrikson läser och tycker olika om två böcker med samma tema; deckaren och världssuccén En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson och Ida Lindes Mördarens mamma. I det sista fallet förblir det oklart om Hietanen och Henrikson läst samma bok, ena älskar och den andra avskyr.
  Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • Kan man prata om barn och sexualitet i samma mening? Varför finns de så många dåliga kvinnor i litteraturen just nu och går skam i arv i underklassen på samma sätt som silverskeden räcks över i de finare familjerna? Ida Henrikson och Anne Hietanen läser Argonauterna av kultförklarade Maggie Nelson och Richboy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

 • Hietanen och Henrikson tappar koncepterna på grund av för bra litteratur. SCUM-manifestet är det bästa (och roligaste) en människa kan läsa idag och Evin Ahmad med En dag ska jag bygga ett slott av pengar närmar sig också något magiskt. Henrikson har dessutom läst en mindre bra novell av Virgina Woolf och H&H har sett en övertydlig men fin serie, nämligen Spike Lees She's gotta have it.

 • Hietanen och Henrikson möts i ett samtal om döden, hundar och manshat. Arundhati Roys nya roman Den yttersta lyckans ministerium är lite som Indien i textformat - vem klarade av hela boken och vem gav upp? Hietanen tipsar om Hundpojken av Eva Hornung. H&H har också tittat på Jörn Donners filmatisering av Märta Tikkanens Män kan inte våldtas.

 • I veckans avsnitt har Hietanen & Henrikson läst Zadie Smiths Swing time och diskuterar utgående från den om hudfärg, makt, kolonialism, samt hat och kärlek gentemot musikaler. Som bonus en underbar barnbok: Jag är inte din mamma av Marienne Dubuc!

 • Hietanen & Henrikson läser den här veckan Någon hatar oss igen, Hanya Yanagiharas The people in the Trees och På A svarar jag hej då av Nina Hemmingsson. Det blir ett samtal om kukar som ett feministiskt vapen, om pengar, systerskap och elaka tankar.

 • Ingen har som Majgull Axelsson förmågan att skildra samhällets utstötta. Axelsson är aktuell med "Ditt liv och mitt" som beskriver hur man tidigare behandlade de som led av olika funktionsvariationer, om boken och mycket mera samtalar Axelsson tillsammans med Anne Hietanen och Ida Henrikson. I podden avslöjas också vem Axelsson syftar på med orden "absolut bäst i Norden just nu". Suomi mainittu!

 • Den irländska Sally Rooney har med sin debut Samtal med vänner utropats till sin generations röst. Är Rooney Irlands svar på Johannes Ekholm? Och hur bra är Margaret Atwoods senaste roman Hjärtat stannar sist? Lönar det sig att läsa eller spara sin tid till annat? Henrikson och Hietanen har också sett WunderKinder på teater Viirus.

 • Hietanen & Henrikson livepoddar denna vecka med Kjell Westö som gäst. Utifrån en läsning av Westös senaste roman Den svavelgula himlen blir det ett samtal om liv, död och sex. Hur beskriver man sex utan att det blir pornografiskt och hur har Westös skrivande förändrats genom åren?

 • I veckans bokpodd talar Anne Hietanen och Ida Henrikson om Julia Svanbergs roman Candelarias hus, som tar läsaren med på en resa till den Colombianska landsbygden. Också Roxane Gays självbiografi A Memoir of (My) Body avhandlas. Ida hyllar Susanne Ringell.

Lyssna också