Nyländsk förmiddag

Stort behov av fosterfamiljer

 • 18 min
 • 9 mån. 7 d

Raseborg hör till städerna som har ett stort b ehov av nya fosterfamiljer. Det finns ungefär ett dussin familjer som tar hand om placerade barn, men det behövs dubbelt upp. Det säger socialarbetare Elisabeth Grönroos som jobbar inom barnskyddet,
Omhändertagandet av barn ökar och trots många förebyggande och stödande åtgärder behövs ibland en helt ny familjemiljö för barn som far illa där hemma.
Intresset för att fungera som fosterfamilj kunde vara större. Många tvekar bland annat för att fosterfamiljen inte bara involverar ett barn i sin vardag utan en hel familj.
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • on 29.11.2017 9.10 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • Ett rådjur revs av en hund på naturskyddsområdet Ramsholmen-Högholmen den 19 februari. Jägaren Lasse Estlander var med och letade upp det skadade djuret och avlivade det. Också jägaren Kaj Werner besökte platsen där djuret avlivades. Gunilla Ginström intervjuar.

 • Förberedelserna inför en västnyländsk konsert med dans är i full gång. Det är Västra Nylands folkdansare som övar inför stordansen purpuri som de kommer att uppträda med på en fest på Tryckeriteatern i Karis den 10 mars.
  Hela evenemanget går under namnet Folkfest i Väst - för förutom folkdans av bästa slag så blir det sång och musik med gruppen Nonette, Västnyländska spelmän, spelmansgruppen The Hob's, ungdomsgruppen Danskompassen och folkdansjuniorer.
  En riktig folkfest där dansarna och spelmännen är klädda i tidsenliga dräkter.
  Tanken är att publiken ska få uppleva en byafest vid sekelskiftet.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Ekenäsbon Jaana Alén försörjer sig genom att laga unika hundhalsband, selen och koppel. Hon är en av de företag som hakat på finländarnas ökade intresse för sina fyrbenta familjemedlemmar.

  Hör henne berätta om sitt arbete från syateljén hemma i Ekenäs.

  Redaktör: Anna Björkqvist

 • Magnus Lindroos är en av dem som vet hur man ska renoverar 1700-tals hus. Han har gjort många arbeten i både gamla stan i Ekenäs och i Eira-kvarteren i Helsingfors. Nu arbetar han i ett hus i de äldre delarna av Ekenäs och berättar i radioklippet om hur det är att renovera gamla hus.

  Redaktör: Anna Björkqvist.

 • Musikgruppen Kvarnroth består av Katarina Kvarnström, Teddy Granroth och Kaarle Mannila, tre välkända musikprofiler i Nyland. Det senaste projektet handlar om folkliga koraler. Kvarnroth har gett ut en liveinspelad skiva och åker ut på miniturné i februari 2018.
  Katarina Kvarnström är den självlärda sopranen som fastnat för denna sångskatt. Framförallt tanken på att sångerna gått från kropp till kropp, som hon säger, tilltalar henne.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • I Ekenäs Bowlinghall möts seniorer för att tävla i bowling i veteranklassen en gång i veckan. Många har bowlat allt sen 70-talet, men endel har hållit en lång paus och kommit igen på lite äldre dar.
  Visst är bowling är motionsform, men allra mest träffas man för det sociala umgänget.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vilken är den bästa motionsformen för seniorer?
  Vi tar oss ut i friska luften, till Tullstranden i Hangö. Där leder personliga tränaren Emilia Lindén en grupp hangöseniorer två gånger i veckan. De promenerar, men inte bara det.
  Emilia Lindén är alltså personlig tränare med eget coaching företag i Hangö och sen ett år tillbaka är en grupp seniorer hennes adepter. De tränar, dvs promenerar, stretchar och cirkeltränar. Just nu är underlaget kanske som bäst med lite motstånd av både sand och snö.
  Det var Emilia själv som tog initiativet i somras.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • I me too-anda uppmärksammas våldet mot kvinnor på en konsert i Ekenäs på Internationella kvinnodagen den 8 mars 2018. Konserten är samtidigt en tribut till 20-åriga Cecilia Backlund som föll offer för ett tragiskt våldsbrott i Ekenäs sommaren 2017.
  För arrangemanget står Cecilias vänner och en arbetsgrupp vid Kulturhuset Karelia. Arbetsgruppen leds av författaren Monika Fagerholm.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 14 februari 2018
  - Till dags dato har 79 Mumin-muggar sett dagens ljus. De flesta av dem har Helsingforsflickan Tove Slotte, som numera bor i Karis-Lojo, planerat. Till utbildningen är Tove keramiker, men hon arbetar alltså numera främst som dekorplanerare för Muminmuggarna vid Fiskars/Arabia, och det har hon gjort i ett tjugotal år.
  Berra Lindell träffade Tove efter ett av hennes otaliga möten hos Arabia, som alltså förfärdigar Muminprodukterna, för att få veta mer om vad hennes jobb egentligen går ut på.

 • Hur mycket material i en bil kan egentligen återvinnas idag?
  Vad gäller miljön så har det ju varit en hel del tal om skrotningspremien som en bilägare kan få för att han gör sig av med en gammal bil och köper en ny bil istället - en ny bil med låga utsläpp som ska spara miljön från privatbilismens nedsmutsning. Regeringens mål har varit att förnya bilparken i Finland.
  Skrotningspremien för detta år gäller under tiden 1.1.31.8.2018.
  En förutsättning för att få skrotningspremie är att bilen som skrotas tagits i användning år 2007 eller tidigare och att den varit i trafik under år 2017 samt vid skrotningstidpunkten. Den som nyttjar skrotningspremie ska ha varit bilens ägare eller innehavare under de föregående 12 månaderna. Premien beviljas enbart privatpersoner.
  Premien för en bensin- eller dieseldriven bil är 1500 euro, varav staten står för 1000 euro och bilbranschen för 500.
  Det här är reglerna för skrotningspremien - men som sagt - hur mycket återvinns av en bil idag?
  Följ med till skrotningsfirman Romu Keinänen med stationer både i Esbo och i Karis.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag måndagen den 12 februari 2018
  - I studion försäljningschef Robert Andersson och utvecklingschef Stefan Borgman från skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret.
  Stefan är också skogsombudsman vid Svenska lantbruksproducenternas förbund SLC.
  - Red.: Bertel Berra Lindell

 • Räddningsverket gjorde igen en fin insats när två unga knölsvanar togs om hand på Stadsfjärden i Ekenäs. Flanerare hade sett svanarna där ute på den tunna isen i flera dagar och till sist var det en medmänniska som reagerade: sådär stilla och till synes utmattade kunde man inte lämna dem åt sitt öde.
  Fågelentusiasten Christer Kaleinus från Svartå tillkallades också och svanarna packades in i varsin säck och transporterades bort från platsen.
  Det visade sig att den ena svanen hade skadat sin vinge. Men nu ville ekenäsbor som följt med svanarna veta hur det gått för dem? Lever de?
  Christer Kalenius visar platsen där han släpper svanar i nöd. Vid Åkerforsens kraftverk i Svartå svallar vattnet fritt året om.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också