Nyländsk förmiddag

Om olyckan är framme till lilla jul och självständighetsdagen..

 • 13 min
 • tillsvidare

- Nyländsk förmiddag onsdagen den 29 november 2017
- Lilla jul har faktiskt blivit den helg som är allra stökigast och olyckstätast, åtminstone i huvudstadsregionen. Den är ofta värre än valborg och nyår. I år firas lilla jul rätt nära självständhetsdagen, som dessutom är lite utöver det vanliga i och med att det är Finlands 100-e självständighetsdag. Räddningsväsendet befarar alltså det värsta...
Bertel "Berra" Lindell har träffat Nils Vikström, som är fältchef för den prehospitala akutsjukvården vid centralstationen i Berghäll i Helsingfors, för att ta reda på vad som eventuellt komma skall...och först reder de ut vad som gömmer sig bakom begreppet prehospital akutsjukvård.

Sändningar

 • on 29.11.2017 13.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Masaby bibliotek i Kyrkslätt har ordnat sagopicknickar i snart tio år. De ordnas på tre språk, finska, svenska och ryska. Reporter Lukas Rusk for och bekantade sig med en rysk sagopicknick den 20 juni - trots att han inte kan någon ryska. Häng med ut på gräsmattan och upp till bibliotekets sagorum!

 • Ni ska få träffa Mia Bergenheim från Helsingfors.
  "Jag förverkligade ett tickande måste. Det blev en roman," har Mia Bergenheim skrivit i sin blogg paintaword.com
  Mia Bergenheim debuterar som författare – åtminstone vad gäller fullång roman. Hon har tidigare skrivit några noveller och dikter, men nu alltså en roman – I hundarnas timma. Tiina Grönroos har träffat Mia Bergenheim som berättar att hon har lite svårt att placera sin debutbok i något speciellt fack.

 • Jätteloka, jättebalsamin, vresros, blomsterlupin, parkslide och jätteslide. De här växterna hör inte hemma i vår natur, men de har spritt sig som ogräs, ja nästan värre. Idag är de svåra att utrota, men det är nödvändigt att försöka kuva dem eller bekämpa dem så gott det går. Det här eftersom de här växterna hotar ta över all annan växtlighet. Miljöinspektör Jouni Stordell på Raseborgs stad berättar mer om olika metoder för att ta kål på de här tidgare omtyckta prydnadsväxterna i våra trädgårdar. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Katthuset i Tolkis fyller 25 år eller egentligen är det Borgånejdens djurskyddsförening som fyller jämna år.
  Till katthuset kommer i första hand hittekatter, men när Yle Östnyland var på besök fanns där ett tjugotal frassar av olika slag, allt från äldre mogna män till små, snuttegulliga ungar. Men att driva verksamheten innebär också långa dagar för de frivilliga medlemmarna. Katterna ska matas och skötas. Rummen ska städas. Nya ägare ska intervjuas och väljas ut I en tid när veganism och djurrätt diskuteras som aldrig förr finns det ibland svåra frågor att ta ställning till. Matilda Ekholm intervjuas av Leo Gammals.

 • Musik- och konstfestivalen Faces slutar gömma sig i skogen. I år när Faces ordnas för 21. gången kommer festivalen att ske mitt i Karis. Det här sker i slutet av juli . Faces vävs in i efterdyningarna av den lokala Karis-natten och blir tillika en del av Karis Art Night. Regnar det kan man gå på Faces-bio, många konserter ordnas också inomhus (arrangörerna är visa av fjolårets erfarenheter då det både regnade och åskade) och för gatuflanörerna bjuds på mängder av program. Festivalens primus motor, Börje Mattsson är gäst hos Tiiina Grönroos i Yle Vegas nyländska förmiddag.

 • Kammarmusikfestivalen Musik vid havet ordnas i år för 29:nde gången. Festivalen ordnas på olika håll i Ingå och är en etablerad festival som vänner av klassisk musik känner till långt utanför Västnylands gränser. Årets tema är "hopp", berättar verksamhetsledare Kristina Grönqvist. Redaktör:Tiina Grönroos

 • I Hangö, i en stor ståtlig fabriksbyggnad (ritad av Viljo Revell) finns ett företag som tillverkar små aerosolburkar som till 100 procent går på export. Inte en enda aluminiumburk säljs här hemma, knappt ens i Norden. Men trots det har många haft de här aerosolburkarna i sina hem. Jo också här i Finland, kanske också i ditt hem. Tiina Grönroos besöker företaget Printal och intervjuar vd Pertti Hakala.

 • Villa Skeppet kommer tidvis att hållas öppen för guidningar i sommar. Villa Skeppet som finns i Ekenäs är ett hus som planerades av Alvar Aalto som en gåva till Christine och Göran Schildt. Monica Slotte har gått en rundtur i Villa Skeppet tillsammans med Jennifer Dahlbäck och Magnus Linberg från Christine och Göran Schildts stiftelse.

 • Bläddrar du i sommarens inrednings- eller trädgårdstidningar så hittar du ganska snart trädgårdsprydnader i betong. Robusta krukor, fint mönstrade gångplattor och vackra blad av cement. Det här är inga massproducerade prydnader, utan oftast gjorda av ivriga hobbyinredare som vill ha nånting fint och unikt i sin trädgård.
  Eller varför inte inomhus. Ett bladformat kakfat kan vara fint att ställa fram till sommarens kalas. Speciellt när man gjort det riktigt själv!
  Keramikartesan Nina Lindroos-Holmström är mbi-lärare i Raseborg och igår (måndag 11.6) höll hon säsongens sista kurskväll i Ekenäs.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Damkören Girls'n Qvinns från Raseborg deltog för första gången i en körfestival. Det var också första gången som kören deltog i en tävling. Vad hände? Jo de gick och vann! Tiina Grönroos träffade körledare och dirgent Monica Henriksson och körsångare Fransisca Lindgren. Körfestivalen ordnades i Batchik i Bulgarien och den kategori Girls'n Qvinns vann i hette"Lika röster".

 • Nu ska vi ut på promenad längs minnenas boulevard - det blir i Hangö, längs Appelgrensvägen. De stora trävillorna, i synnerhet pensionat Tellina har varit mycket på tapeten i och med sina ekonomiska problem. Hangöbon Tomy Karlsson är aktuell med ett bildverk om Hangö. Boken kommer i sommar. Många av fotografierna är tagna av spetsvillorna längs Appelgrensvägen. En väldigt viktig väg för Hangöborna både nu och förr. (Redaktör:Tiina Grönroos)

 • Det har varit en ovanligt varm och solig vår och försommar. Det har också varit en kruttorr maj månad och det här märks bland annat ute på åkrarna. Jordbrukarna gråter nästan krokodiltårar, men de tårarna hjälper föga. Många fält som borde vara gröna är ännu helt bruna. Fröna har inte grott eller så har grödorna torkat bort. Tiina Grönroos har stämt träff med jordbrukare Martin Lindholm i Kulla i Tenala.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också