Yle Vega Österbotten

Årets stora julkonsert 2017 bjuder på varierande program

 • 24 min
 • utgått

Även i år drar turnén "Årets stora julkonsert" ut i Svenskfinland och bjuder på ett varierande program.

I inslaget deltar Thomas Enroth, Philip Järvenpää, Heléne Nyberg och Per-Erik Krooks. Philip bjuder på två livenummer, en pinfärsk inspelning med Heléne ingår också.

Sändningar

 • on 22.11.2017 13.35 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Vi drömmer om...är en konstutställning som är ett resultat av ett konst-, drama- och hantverksläger för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Konstnären Marina Othman intervjuas av Roger Källman.

 • Nyss hemkommen från "Årets stora julkonsert"-turnén packar nu Philip Järvenpää väskan på nytt, byter lite bandmedlemmar och drar iväg på sin första egna julturné. Det blir en blandning av nytt material från hans senaste skiva och gamla klassiker.

 • Cirkulär ekonomi förknippas ofta med urbana miljöer i form av bilpooler, stadscyklar och möj lighet att köpa överbliven restaurangmat. Men det här vill Finlands svenska 4H ändra på genom projektet Spektrum i Österbotten. Projektledaren Nora Backlund tror att genom att få tillbaka en starkare bya-anda kan cirkulär ekonomi även fungera på landsbygden.

  Markus Bergfors har träffat Backlund och frågar varför hon vill jobba med just cirkulär ekonomi.

 • PISA-undersökningens resultat visar att de finländska 15-åringarna lägger ner mindre tid på läxor än elever i andra länder. Trots det presterar eleverna väl. Men medan finländska elever generellt har goda matematikkunskaper, blir de svaga eleverna ännu svagare. - PISA-resultaten kan vara svåra att analysera, säger Johan Korhonen, universitetslärare i specialpedagogik vid ÅA i Vasa. Kati Enkvist intervjuar.

 • 94-åriga Karl-Erik Källström har också blivit bjuden på bal till Presidentens slott på självständighetsdagen.

  Källström som deltog i Fortsättningskriget ska tillsammans med hustrun Eva-Liisa få trycka president Niinistös hand. En man som Källström alltid beundrat. Att få gå på balen är en fin upplevelse, en viktig sådan. Och kanske Källströms sista fest.

  Redaktör: Kati Enkvist.

 • Efter att jävsproblematiken i Kaskö fullmäktige nu är utredd tyder allt på att fullmäktige röstar ja till en fusion med Närpes den här gången, med en rösts marginal, säger statsvetaren Thomas Karv vid Åbo Akademi.

 • I dag uppmärksammas den internationella dagen för personer med funktionsnedsättningar. Yle Österbotten träffade Vasa stads tillgänglighetskoordinator Ellisabeth Hästbacka. Hon jobbar för att samhället ska vara så öppet och tillgängligt som möjligt för alla stadens invånare. Hon jobbar också som bäst med sin doktorsavhandling om möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i samhället.

 • Snor, hosta, muskelvärk och hög feber - säsongsinfluensan har gjort sitt intåg nu. Hur ser det ut inför högsäsongen? Ulrika Stagnäs-Lund har träffat infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

 • Det är ett halvt år sedan fusionsstriden i Korsholm och efterdyningarna efter den rasade som värst i april och maj. Carola Lithén (SFP) och Samuel Broman (SFP) besökte Vega Österbotten för att tala om stämningen inom Korsholms kommun idag.

  Programledare: Kati Enkvist.

 • För några veckor sen åkte folk från olika delar av Österbotten ner till Grekland och ön Lesbos för att hjälpa flyktingar igen - resan gjordes av Nada Nord som hade samlat kläder och annat till flyktingarna. Med på resan var bland annat
  Catharina Nordström (Kati), Anina Kontio, Christina och Tom Stenvall och Gunilla Luther-Lindqvist. De besökte samma plats för ett år sen:

 • För Martina Uthardt i Malax är det viktigt att dela med sig och hjälpa andra. Hon vill också hjälpa andra att hjälpa. Där för samlar hon genom sin matinsamling in förnödenheter till mindre bemedlade i närregionen.

 • Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård startade humorgruppen KAJ för tio år sen. Nu firar de tvåsiffrigt och ger två föreställningar i Botniahallen i Korsholm. Pia Lagus rapporterar från förberedelserna... och träffar också grabbarna!

Lyssna också