X3M Fokus

on 20.12.2017

 • 2 t 0 min
 • utgått

Milli Hellström, Isabella Mattsson, Dan Granqvist, Mikael Stenlund, Björn Karlsson och Tino Oksanen
ger dig koll på dagens viktigaste samtalsämnen.

Sändningar

 • on 20.12.2017 12.00 • Yle X3M

Avsnitt

 • Max berättar om läget med Brexit, herrarnas ishockeylandslag och Birdbox-challenge som YouTube inte vill ha på sina kanaler. Max försöker hålla dagens Change My Mind-påstående vid liv. Påståendet är att det inte är någon skillnad om kött vi köper och äter är inhemskt eller utländskt. Max får hårt motstånd av lyssnarna och Björn i studion, lyckas lyssnarna med att ändra på åsikten? Louise kommer också in och berättar om den tecknade serien Family Guy som själva har bestämt att till exempel skämt om homosexuella inte mera är passande i dagens klimat. Får man skämta om vad som helst? Lyssnarna tycker att den allmänna "kränktheten" börjar nå sin gräns.

 • Max berättar om Donald Trump som bjöd på snabbmat till universitetsmästare och om den finska skulpturen McJesus som orsakar våldsamma demonstrationer i Israel, #torille? Louise kommer in och berättar om sexuella brott mot barn håller på att öka eller om det handlar om att den stora uppmärksamheten i medier spelar in i politikspelet inför riksdagsvalet? I dag roastar Max och Isabella också nyheter, bland annat sömnlöshetläkare får en liten känga, det får också en studie om hur kvinnor och män beter sig i och utanför ett kärleksförhållande och så roastar Max insektsbranschen som inte vet hur man ska marknadsföra insekter som mat och därför går det dåligt för dem.

 • Max berättar om helgens nyheter. Sauli Niinistö är på besök i Kina, precis då Kina och USA försöker lösa handelskriget. Ska Sauli rädda dagen? Storbritanniens Theresa May varnar för att parlamentet kommer att rösta för ingen Brexit hellre än ett avtalslöst Brexit. Frankrike har bestämt sig för att spionera genom Fortnite, det lär pågå skumma saker i diskussionerna i gamingvärlden. Louise kommer in och berättar hur det går i Sveriges regeringsförhandlar, för det verkar äntligen lossna i diskussionerna. Max, Louise och Monica snackar också om ett ägg har blivit instagrams mest gillade bild, en kvinna flög med pistol i väskan och tips för hur man kör på vintern. Max berättar också om Finsk Ungdom som säger att finlandssvenskar inte är finländare och delar ut grattisar till Finska U18-ishockeydamer, Lionel Messi, Patrik Laine, Sebastian Aho och Manchester United.

 • Liselott Lindström och Hanna Nordenswan som gör podden om Afrika gästar studion. Simon kallar Afrika för en avkrok, Liselott berättar om Kongo och Hanna fattar tycke för uttrycket morgonöl. Monica har varit på klimatstrejk och berättar också om veckans video, som handlar om urskogen. Isabella jämför moai-huvudena på Påskön med slagrutor (kvg).

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen. Och nu också Louise, som kommer hoppa in under våren och speciellt då Simon är bortrest i två veckor. Louise och Isabella berättar om hyresmarknaden OCH om de senaste opinionsmätningarna. Vi får lyssna på en intervju med Sandra som är på en shortlist för att nomineras till en Oscar, eller i "semifinal" som hon själv säger. Dessutom leker Max och Simon Fokus sista nya lek, nämligen Får man göra sådär?

 • Simon får besök av Anna, Joanna och Catarina från Gymnasiet Grankulla samskola. Trion står bakom klimatstrejken som fredagen den 11 januari ordnas framför riksdagshuset. Vem strejkar? Gymnasieelever från hela landet men också vuxna och högstadieelever. I programmet hör du också Isabella berätta om Donald Trumps tal om muren, och Simon och Max leker en ny lek. Igen.

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Milli Hellström ger dig dagens viktigaste samtalsämnen tillsammans med Isabella Mattsson och Max Rantakangas.

 • Milli Hellström ger dig dagens viktigaste samtalsämnen tillsammans med Isabella Mattsson och Max Rantakangas.

Klipp

Lyssna också