Vega i dag

Yle Vega - Yle Arenan 30 dagar

Avsnitt

Inga avsnitt tillgängliga just nu

Klipp

 • Pensionären Karl-Erik Liljeström från Pellinge kan inte begripa varför det är så svårt att få bukt med gråsälen. Partierna är av samma åsikt i en sak – gråsälbeståndet måste stanna på en hållbar nivå.

 • Joakim Rundt kollar hur våra finlandssvenska riksdagsledamöter värnar om sitt modersmål i plenum.

 • Valter Lidsle vill veta varför man inte skulle kunna införa en flygskatt?

 • Maria Sten från Kimitoön undrar hur partierna tänker satsa på förebyggandet av hälsa och välbefinnande och vad som kan göras för att undvika att människor blir utbrända.

 • Samtliga partier bryr sig om järnvägen och vill förbättra nätverket, men hur vill de göra det här? Finns det något parti som bryr sig mer om tågtrafiken än de andra och vad anser de om nya projekt såsom entimmeståget mellan Helsingfors och Åbo? Det här undrar Edvin Rosenqvist från Karis.

 • Jarl Ahlbeck i Åbo vill veta hur Finland ska klara sin energiförsörjning i framtiden, speciellt när stenkolet förbjuds 2029. Varifrån ska vi då ta vår energi?

 • Pensionären Ann-Christine Kjellin-Evertson från Liljendal undrar varför pensionärer beskattas högre än löntagare och hur länge pensionärerna tvingas leva med de indexskurna pensionerna.

 • Babben Larsson är en av Sveriges mest folkkära stå upp-komiker och nu är hon aktuell med en turné som tar henne till Svenskfinland. Hon hälsade på Hannah Norrena i Yle Vegas studio för att tala om kärleken till små samhällen, förändringar som skett inom komiken och vad hon helst gör då ingen ser.

 • I teaterfamiljen Lorenz i Sundom finns fem barn och alla håller på med teater i någon form. De senaste två åren har de två yngsta, stått på scenen som huvudrollsinnehavare i stora produktioner på Vaasan kaupunginteatteri.
  Hur stor betydelse för den flödande kreativiteten har det att deras mamma Katri undervisat dem alla hemma, istället för att skicka dem till vanlig skola? Jessica Morney tar oss med till familjen Lorenz i Sundom i Vasa för att träffa mamma och fyra av familjens fem barn.

 • Starka män som tränar sin svärdshand och som med klingan i hand försvarar sig själv och det han tror på är vanliga inom populärkulturen - tänk bara på tv-serier som Vikings och Game of Thrones. På Österbottens museum i Vasa hakar man på trenden och ställer nu ut fjorton nykonserverade värjor, som är från 1600-talet till självständighetstiden. Värjorna är smäckrare än svärd och namnet kommer från uttrycket att värja sig, att skydda sig. Vi ska träffa samlingschef Auli Jämsänen. Red. Jessica Morney

 • Går det automatiskt ut över barnen om man jobbar mycket? Nej, det behöver det inte göra. Anna Bertills i Vasa var tidigare vd på Folkhälsan Utbildning och tillbringade tre dagar i veckan i Helsingfors. Numera är hon delägare i en kommunikationsbyrå.
  Red. Jessica Morney

 • I serien femtioelva frågor inför valet har ni lyssnare, och webbläsare förstås, fått ställa frågor inför riksdagsvalet, frågor som vi sedan skickat vidare till en expert. Den här frågan är en av dem som kommit in via webben och frågeställaren ville i slutändan inte vara med i radio eller på webben men eftersom vi redan fått ett svar på frågan så väljer vi att ta med den ändå. Frågan var ställd såhär:
  Kommer det bli nån förändring alls med nya regeringen eller blir det denna pottkarusell i fyra år till?
  Vi lät professor emeritus i statsvetenskap Göran Djupsund svara:

Lyssna också